Pages

06 April 2013

Potato au gratin - recipe

Gratin: Gratin (French pronunciation: ​[ɡʁatɛ̃]) is a widespread culinary technique in food preparation in which an ingredient is topped with abrowned crust, often using breadcrumbsgrated cheese, egg and/or butter.[1][2][3] Gratin originated in French cuisine and is usually prepared in a shallow dish of some kind. A gratin is baked or cooked under an overhead grill or broiler to form a golden crust on top and is traditionally served in its baking dish (source: Wikipedia)

Potato au grtain saya ikur resipi nigella lawson.takde cheese. Cuma saya substitute heavy cream with 1 sudu tepung gandum+water.

Bahan-bahan:

1. Potato (ikut berapa ramai nak makan,kentang sederhana tu untuk sorang makan)
2.bawang sederhana besar (pun ikutla berapa banyak..dice)
3.mixed herbs
4.garam
5. preheat oven at 250oC

cara-cara memasak: 





1.slice your potato nipis-nipis..nak potong guna pisau pun ok,but i choose to grate it instead,senang.  Lepas tu rebuskan sampai agak-agak masak,jgn lembik sangat. air tu make sure letak garam secukupnya.toskan dan letak tepi.



2. tumis bawang merah,tumis guna minyak pun ok,guna butter pun boleh..sampai naik bau


3. lepastu masukkan mixed herbs. tumis sikit,letak air. Air ni agak-agak dlm satu cup. ikut berapa byk kentang. lepastu letak satu sudu besar tepung gandum


4. mcm nilah lebih kurang after letak air+tepung. macam bechamel sauce. cumanya i didnt cooked it in milk. kalau rasa pekat sangat add water,sikit demi sikit. (kalau ikut nak cepat,kentang yg dah di tos tadi saya humban masuk dlm white sauce ni,lepas tu masuk dlm oven proof dish,bakar je..tapi weekend ni masa byk..kita buat cecantik la ye XD )


5. susun kentang yang dah direbus tadi,lapiskan dengan white sauce tu.last ini macam.. masuk kan dlm oven bakar dlm 20 minit macam tu atau sampai jadi kuning keemasan.


siap untuk dimakan...jgn makan selalu,nanti gem gem! ada juga variasi yang letak grated parmesan cheese on top. ada yg bawah kentang letak cendawan..resipi sendiri,masing masing punya citarasa :)

sekian,terima kasih ! :)






{KedaiChomel-Nursing Cover} {Chomel Clippies} {custom-made luggage tags}{Passpocket by Chomel}

1 comment:

hasyimahshe said...

wow.delicious! sy penah rase yang bawahnya cendawan ngan cheese. yummeh