Pages

21 October 2012

red velvet acresville




Akhirnya,first attempt to baked my own red velvet jadi. Ini kata pengulas

"sedap,tak manis sangat.." - Kak Ros pembuat tegar red velvet
"kek dia boleh perbaiki,cream cheese  atas dia ni sedap" - Ayah,pereka makanan dan pengkritik makanan 
 "dok aih,kek dia mmg laguni,bukan moist,sedap dah ni" - Emak,well if she said its true,its definitely true

"pandai dah ni baking...sedap!" - Mak Teh Yun,pakar memasak dlm family 

resipi?

seriously senang juga membaking,saya pernah dengar macam-macam pantang larang,macam..kalau gaul adunan tak boleh lawan jam nanti kek tak naik. Ntahlah,saya guna food processor je (on pause button la) pasal my hand mixer gone kaput already.

ok kalau nak buat here is the recipe ( i bet there are tonnes of recipe out there,mine is not too sweet)

saya ambil dari Myresipi ,

  • Bahan kering
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula icing (saya guna gula halus je,tu pasla la tak berapa maneh,me thinks)
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko ( guna yang good quality, kalau tak tak berasa nanti) (ada recipe yg guna 2 tablespoon of cocoa powder kalau tamau rasa coklat sgt,tapi saya suka setengah cawan ni..hahaha)
  • Bahan basah
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan minyak ( minyak jagung/canola/sayuran) (i skip this altogether,no wonder ayah said my cake a lil bit dried..no minyak sayur la ayah..hahaha)
  • 1 cawan buttermilk ( 1 cawan susu + 1 sudu besar cuka putih / lemon juice - macam buat tairu) ( i did this using the milk and lemon method hee)
  • 1 sudu kecil vanilla essence
  • 1 sudu kecil cuka putih (i substitute this with lemon juice too,cause i cant find white vinegar)
  • 1 sudu besar pewarna merah ( do u know the othername for red food coloring is Cochineal? puas cari red color rupanya nama dia ialah cochineal..hahaha,lame aku ni..cochineal ialah bug tapi jgn risau ni pewarna tiruan not really from the bug. Mula2 terasa wah sudu besar??!! tapi percayalah nanti bila letak dry ingredients dia akan ok)
  • Cream cheese topping
  • 125 gm cream cheese ( i used tatura cream cheese)
  • 1/2 cawan butter ( lebih sedap guna unsalted) (i used buttercup,still tasted good.heee)
  • 1/2 cawan gula icing
  • 1 sudu besar perahan lemon

resipi lain utk cream cheese:

CreamCheese resipi Shila kasi :

1 cup icing sugar

Philadelphia cheese

unsalted butter tatura 

- whip all! 


Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 degree celcius
  2. Ayak bahan kering ( i no sift my bahan kering,dump it all together XD,no sifter la nanti ai beli k)
  3. pukul semua bahan basah dengan mixer hingga kembang dan sebati (saya guna food processor on pause mood,why pause mood?kita tamau udara hilang dalam adunan)
  4. Masukkan bahan kering ke dalam adunan bahan basah - gaul hingga sebati ( boleh guna mixer, low speed) (what i learn from the cooking channel and my friend yg ada sijil bakery , masukkan sikit sikit the dried ingredients,gradually baru kek naik cantik)
  5. Masukkan dalam acuan, bakar selama 18-20 minit (saya masak 19 minit..ambil tengah-tengah)
  6. Untuk topping , pukul semua bahan sehingga sebati. Letak topping bila cupcakes yang dah masak tu sejuk
 

seriusly senang je nak buat cake ni,takdelah remeh sangat. Baking memuaskan hati sendiri dan orang lain..seronok juga :D



comel kan kertas cupcake saya,walaupun lepas tu dibuang -_-"  tapi ntah,bila serve kat orang cantik-cantik ni hatta kek tak sedap pun dia membuka selera :)

p/s:ada kedai jual bahan kek baru buka di sunway bayan baru.dekat dengan rumah, saya suka! the highlighted ones tu komen saya,dan apa saya buat kat ruangan resipi dan cara-cara.selamat mencuba! 






{KedaiChomel-Nursing Cover} {Chomel Clippies} {custom-made luggage tags}{Passpocket by Chomel}

2 comments:

Kak Lia said...

assalamualaikum...lama tak mai sini....sudah ada RV plak..hehhee....

faizfakhirin said...

mcm best jer...nk try buat la