Pages

19 October 2012

*EASY* mac and cheese

when i say easy,it is easy..sayalah jenis menaip cari resepi, ayam percik kelantan+easy. itu saya taip kat google bar,tak perlu teperanjat.hahahah

semua nak easy lah kan.. XD


nah cuci mata dulu..hahahaha!keji kan perangai XD

recipe :

  • 2 cups of milk ( i used full cream..)
  • 2 Tablespoon of flour (tepung gandum cap sauh)
  • 3 Tablespoon of butter or majerine
  • 1 teaspoon of salt
  • 8 keping cheddar cheese (sebenarnya kena guna grated cheese)
  • 1/2 a packet of macaroni (i used san remo tu,sebenarnya guna 1 pack,tapi half of pack pun dah banyak bagi saya,makan berdua jewww)
Preheat oven to 350oF dalam 177oC.

cooked your elbow macaroni al dente,according to the instruction kat belakang package.

melt butter, add flour and salt. Mix well,cooked for 2 minutes or until bubbly. Gradually add milk. GRADUALLY, sambil tu stir to avoid lumps. tamau stir u can whisked it. Reduce heat to low. (dari mula saya guna apa sederhana je) simmer for 3-5 minutes until thickened. Letak cheese,kacau sebati,and tossed in the macaroni yang telah ditoskan airnya.Janganlah pi masuk dgn air-air sekali,terus la jadi sup mac and cheese nanti XD

resipi atas ni saya ada add pepper cayyenne,u can add paprika/chilli flakes if u want,. If tak letak i think the taste will be bland je..Lidah melayu mesti ada nak pedas sikit. rasa dulu sebatian tadi. kut kurang garam nak tambah pedas ke apa ke kan.

lepas dah gaul all the cheese and mac,letak dalam casserole dish,bake for about 20 minutes. Sebelum letak tu saya ada tabur breadcrumb kasi rangup sikit bila bakar dan sprinkle some pepper cayyenne. ikut hati saya buh cabai burung potong je,pedas sikit. XD ..apakahhhh

hidang panas-panas baru best!all the cheesy goodness tu melted...uuuu bestt wooooo,makan pulak dengan roasted chicken rosemary...terbaik!





see the chicken? all the crispy goodness.see the mac and cheese?. I owe myself an hour of walk for about 4 miles. criessss! 

p/s: selamat mencuba : ) tak sedap jangan marah tau. pecah kaca pecah gelas sudah baca tak perlu balas XD

{KedaiChomel-Nursing Cover} {Chomel Clippies} {custom-made luggage tags}{Passpocket by Chomel}

4 comments:

Eliss Mie said...

menjejes air liurku :p

Suraya Harris said...

aku xde oven..... =(

Elyn Sani said...

Ya ampun menjejes tgk tau!!! Huwaaa kene paksa laki beli oven gini la....

adianiez AIDA said...

sedap!!!