Pages

11 April 2012

Saigon,Mekong Delta -3

dihamburkan semua cerita vietnam disini dalam sehari...heehaaaa!



next is,visit to Mekong Delta. Kena naik bot,menyusuri mekong delta,dan di bawa ke unicorn island. It is so called Unicorn Island,because people there,believe..unicorn,phoenix and dragon is their protector.so does whale. Sesiapa jumpa bangkai whale,the first to see the bangkai,kena berkabung 3 tahun.






trun je dari bot,terus masuk ke kilang membuat coconut candy,macam dodol tapi keras dan liat,ok lah sedap juga. Ada rasa original,ada durian,ada coklat.Quite nice.




kami dibwa pusing island tu. Antara tarikan lain selain kelapa,ialah madu. kami dijamu teh o+madu+lime+ pollen...sedap juga :) , lepas tu rasa real royal jelly. Madu sebenarnyakan rasa dia bittersweet. Dalam ALquran kan kata antara makanan yang elok ialah madu. Madu yg real la bukan madu yg dicampur preservatives tu semua.

Sambil minum dan makan buah,sambil layan lagu-lagu yang dinyanyikan penduduk tempatan :)



sulam tangan,sangat femes di vietnam...kalau real punya sulam angan alas meja ke bag kecik-kcei tu ke,memang harnganya sangat mahal.





usai minum teh dan makan buah,kami dibawa naik sampai menyusuri mangroove..part ni semua orang suka,satu kelainan.Dalam sungai ni 1 meter. Terus sampan ni bawa kami ke bot,dan diberi minum air kelapa fresh.Memang best pasal panas terik waktu tu,pekena ayaq nyuq,hilang segala dahaga,Alhamdulillah.


Ini ialah kedai Hajah Basiroh,kedai ini femes among malaysian,as this kedai jual telekung,baju kurung cotton dan jubah.




Kedai dia mmg macam nilah kat dalam,kasut bukak,dan bertebaranlah para wanita membeli apa patut. Baju kurung dalam 14-17 usd. Telekung tengok kualiti kain. The cheapest is 10 dollar. Mahal sikit 32 usd ( i found it easier to buy things in usd instead of dong,as dong banyak sangat kosong..aku bodoh sikit dengan nmbor nombor ni,nak tipu anytime pun boleh je...hewhewhew)




Contoh-contoh telekung. paling kiri 30 usd,tengah tu dalam 18 usd yang pink tu 14 usd kot...tak ingat. beza dari segi material dan sulaman. Ada yg sulam mesin dan ada sulam tangan. Ada yg bunga timbul 6 ada yang bunga timbul 8, aku suka telekung tengah tengah tu.kain dia lembut sangat,dan tak terlalu menonjol. Atas ni semua kiriman orang :)


i did buy baju kurung though. One is beaded one is not. Dua-dua cotton.Yang merah tu 14 usd,yang turqoise beaded tu 17 usd. dah sendiri pegilah darab dengan 3 point something something.



this i bought at Ben Thanh market, it is a lacquer ware. Yang merah tu beli di pasar malam tepi Ban thanh harganya 150 000 dong,dapat kurang 100 000 dong. Yang kuning tu bila siang harinya dikedai fixed price.harga dia? 75 000 je ok..pasar malam lagi mahal.Jahat giler aku kena tipu eh.Tulah,sapa yg tak reti menawar pegi jelah kedai fixed price,ada je signage tulis fixed price situ.

aku baca kat forum-forum kalau menawar slash 50% terus. To tell you the truth IT DOES NOT WORK THAT WAY!

ini orang kedai fixed price ajar kami, kalau nak tawar kurangkan dalam 50 000 dong kalau benda tu 150 000 dong, kau slash 50% mmg tak dapat lah. 

ada je kami melawat Notre Dame post office and church apantah nama dia,tapi aku takde gambarnya,official photog ialah @taroathirah (ye kami pun ada official photog tak berbayar.hahahah)

semua gambar yang aku ambil,menggunakan camera phone saja.heheheh.

p/s:ada borong kain cotton.heeehaaa!untuk kedaichomel nursing cover :) all english cotton,all warna ceria.love!

p/s: ini bukan grup hijau,atau merah.tidak,ini grup ikut travel agency.XD

{KedaiChomel-Nursing Cover} {Chomel Clippies} {custom-made luggage tags}{Passpocket by Chomel}

2 comments:

Dils said...

hhehe.. Vietnam adalah best. Tempat yang tak sempat pegi adalah Mekong delta tu sbb mak and akak is totally not nature people. Haha.

Selalu terasa nak gi Vietnam lagi (walaupon dah pegi 2 kali), tapi baik dahulukan tmpt yang tak pegi dulu hehe.

yatie chomeyl said...

p/s yang last tu buat i gelak terguling guling hahahahah ROFLOL