Pages

11 April 2012

Saigon - I



we went to Saigon last friday, a  family holiday vacation. Naik vietnam air. Food was ok. And we went day with Poto Travel Agency.

         

Tido di Kingston hotel, a 3 star hotel. Hotel yang bersih,layanan yang mesra. Makanan Halal disediakan. Yang penting ada water kettle. Senang aku nak buat susu Ziyyad.wuwuwuwu. Bilik selesa dan best. Yang penting dekat dengan Cho Ben Thanh.



morning breakfast at Kingston Hotel. Ada roti,scrambled egg,bubur nasi ( i eat a lot of this),cereal..yang halal dia tulis situ halal food. Tapi kalau korang halal status jakim makanlah roti bakar je,senang.



hujung sekali tu namanya Cho Ben Thanh atau Ben Thanh Market. 5 minutes walk dari hotel kami. area hotel kami tu memang ada banyak lagi hotel lain. Kalau nak duk Equotorial 5 star hotel,pegilah duduk,jauhla sikit nak berjalan ke ben thanh market.



Tepi-tepi jalan banyak kedai kopi macam ni, small tables and chairs...memang depa ni suka melepak tepi tepi jalan,kat taman-taman minum kopi sembang-sembang..kat kaki lima duduk beraaskan kertas pun jadik nak berniaga kopi.No wonder la bila depa mai sini lepak tepi jalan tu biasa dah,kita yang hangin buat semak mata...hahahaha


Traffic at Saigon, most of vietnamese used motorcycle as their main tranportation. Pasal Fuel there is expensove,road tax too. If u in doubt dont cross the road. The motocyclist will give way if u just walk,dont stop at the middle of the road. The speed limit here is 50 mph, accident rarely happen. god bless. the most pun kalau nak bawak laju for those yg ada kereta adalah 70 mph itupun di hiway,kesian la yang bawak bently,slk semua...hahahaha



Gambar yang atas sekali Cho Ben Thanh ialah pintu belakang,pintu belakang jual barang basah.Picture above showing you morning market inside cho ben thanh.They sell a lot of pork.



In Ben Thanh Market, they sell a lot of fabric,souvenir,tshirts..the shops are quite closed together.Above pic is the famous Dam shop,u get quality english cotton. Price around 9-12 usd..haggle nicely. No need to be pushy..smile alot..worst case,cry while haggling..hahahaha.just kidding.


sebenarnya ada 3 restoran yang poto travel bawa kami makan, satu lagi tu famous among malaysian, nama dia Kedai makan Shamsuddin. Halal food saigon senang cari,area masjid depan du bederet kedai makan halal. Kedai makan Satay House tu makan paling best,sedap dan portion tak kedekut. Layanan bagus. Restoran 4 musim tu makanan so-so je. Shamsuddin pun bolehlah makan,telan je dah lapar,takdelah tak sedap..ok lah. :)


Tips:

1: if korang tak reti menawar,tak perlu pergi pasar malam sebelah ben thanh. (Ben Thanh Market pen from 8am - 6pm) sebelah  malam ada pasar malam. Harga jualan di pasar malam lebih mahal biasanya. True story. I bought a lacquer tintin poster,satu 100 000 Dong,kat fixed price shop (ada signage tulis fixed price) 75 000 Dong je.T_T

2: kat pasar malam,kalau takat nak tengok je boleh,jangan sentuh kalau takde niat nak beli,mampuih orang kedai marah. true story. bengang aku dibuatnya.

3: Jangan beli minuman tepi jalan along ke Ben Thanh Market,makcik tu perampok,jangan kirai duit depan dia,dia suka hati je tarik duit dari tangan kau dan blah.Air semua 80 000 dong,dah bagi ngam-ngam,dia boleh ambil 5 000 Dong selamba katak je dari tangan kau. RAGE!!

4:becareful of your belongings. camera,duit semua..pencompet/peragut tak kira jantina disini.

5: smile,they liek us malaysians pasal kita senyum dan tak sombong (apparently kita yang paling bemurah
hati nak sedekat duit) lol!

p/s: bersambung lagi.with more tips :)
{KedaiChomel-Nursing Cover} {Chomel Clippies} {custom-made luggage tags}{Passpocket by Chomel}

No comments: