Pages

11 April 2012

Saigon-2




a must visit,the war remnants museum,to know the history...masuk sini adalah terasa sangat sedih dan keluar terus kata Amareka mmg jahat sebenar.walaupun kerajaan America dah compensate banyak to kerajaan vietnam sekarang (like building schools at each province in Vietnam) still the vietnam ask for more. Aku rasa mmg patut pun mintak,mmg teruk sangat vietnam dikerjakan amerika dulu.Sedih sangat.






Gambar atas tajuk dia revenge, kalau tengok gambar tu berdepan,it gave me goosebumps..,second tu bendera tentang bahaya Agent orange and bawah sekali deformed babies akibat serangan bahan kimia. (agent orange,pink,green,purple pun ada..habis hutan,tanaman mati kiok)



gambar atas ni,sangat la distubing,enlarge if u wanna read what the sign say...the last picture before the whole family were shot by the american army. See the kid face,all scared and crying..the women in front..i cant even describe it in words...it is sad.


Poto travel beri kami 45 minutes je nak melawat museum,which is not enough...tak puas tengok..tapi nak buat macam mana,nama pun i group..so if korang nak layang benda-benda macam ni lebih lama,travel sendiri..puas hati :D



Next is a visit to Cu Chi Tunnel (pronounce:Kuchi)..Cu chi TUnnel is basically an underground village made by Cu Chi people at the time of war. If the americans attack them by air,they will hide deeper underground..They live underground. Cu Chi people tanam padi waktu malam,waktu siang mereka berperang.
macam ants colony..




Terowong masuk ke rumah bawah tanah,very small. 1 x 1/2 kaki je...orang vietnam memang kuruih kuruih je semua.

patung gambaran vietkong,selipar nya dibuat dari lori tayar,tahan 50 tahun tau. aku sibuk memincangkan tentang macam mana nak hadapai lebihan baggage balik nanti.risau aku. XD



a small tank used by the americans,senang nak maneuver dalam hutan.

what i learn from both visit is,kalau kau terdesak memang apa pun boleh. Bayangkan peluru atau periuk api orang amerika yang tak meletup, Cu Chi people ambil,recycle dan gunak balik serang amerika. They dig the hole guna cangkul tangan kecil dan pongkis nak bawak tanah keluar. Mana ada alat canggih. Keadaan terdesak,make do,improvise mana patut untuk teruskan hidup.

and,perang hanya membawa kemusnahan...hutan semua habis mati kerana disembur racun,habis semua kanak-kanak cacat...sedih. tu belum kira yang mati ditembak,anak-anak kecil,wanita..semua mati..sangat sedih. 

p/s: Let us pray for syria...: '(

{KedaiChomel-Nursing Cover} {Chomel Clippies} {custom-made luggage tags}{Passpocket by Chomel}

1 comment:

Ms. TaroAthirah said...

tak cukup 45min. serious. kita tak tengok pun in prison punya tempat. gah! rageeeee