Pages

28 September 2011

Ziyyad,train dan bangladeshi





hari tu balik KL,sempat kami bawa Ziyyad naik komuter,dari Kepong sentral ke KL sentral dan patah balik XD


Ziyyad was super excited masa tunggu train...mata diabersinar-sinar..it was so funny to see him like that..hahaha




masa pergi kl sentral,he was sitting quietly,still fascinate dengan train,time nak balik dah tak reti duduk diam..

saya duduk pada mulanya,tapi bangun untuk berikan tempat duduk saya pada pasangan warga tua,Ziyyad being peniru dan saja cari alasan utk bangun turut berdiri dengan saya

masa tengah berdiri,i asked him to duduk supaya bila train brek,dia tak jatuh (well u know inertia semua tu kan..gugel inertia please kalau nak tahu lebih lanjut) ,dia duduk sebelah warga bangladesh

lelaki bangladesh tu,bukan main suka Ziyyad duduk sebelah dia..ajak bersembang la,siap peluk peluk Ziyyad lagi,rindu mungkin pada anaknya disana..who knows kan?

mesti korang kata "eiii Ziyyad kena peluk bangla...eeeiii busuk!"

kenapa eh..bangla bukan manusia ke?kenapa kena double standard..kenapa kalau bangla mesti busuk..ntah-ntah dia lebih wangi dari kita?

bukan bangla je selalu kena malah nepal,indon,vietnamese pun selalu kita double standard kan diorang..apa mulia sangat ke melayu? (aku melayu lah,bangsa lain aku tak selidik plak penerimaan depa terhadap warga asing ni)

Ziyyad anak kecil yang meniru lagak orang dewasa sekelilingnya,bila aku bangun untuk memberikan tempat duduk untuk pasangan warga tua dan orang sakit,dia turut bangkit dan memberikan tempat duduknya.

dan beli kita kata "eiii busuk la kena peluk dengan bangla" what do u expect tindakan dia?

baru sebentar tadi membaca twit dari sepupu yang kini berada di Egypt untuk meneruskan pembelajaran,dia di harass oleh seorang Arab,yang tidak sukakan Malaysian..sedih kan?

jadi layanla orang sekeliling anda dengan hormat,seperti mana kita mau dihormati begitulah jua org lain...lain kalau dia kurang hajaq sangat.hahahhaha XD

kita sama-sama manusia di bumi tuhan...


p/s:tak perlu la kerek sangat dengan benda duniawi awak tu,dalam kubur bawak kain kapan dengan amalan je.eheh



1 comment:

SurayaHarris said...

amalan paling penting.semoga students aku jadi bijak pandai dan Tuhan lipat gandakan pahala utk ilmu yang aku ajar tu..Amin