Pages

24 May 2011

Ujian Kesenangan


Haritu balik dari opis hampir waktu maghrib,entah kenapa memang terbiasa mungkin waktu maghrib saya cari channel radio islamik sikit,macam IKIM fm,belah penang ni kalau berhampiran jambatan je clear IKIM ni,kat rumah memang tak dapat langsung

a'ah time maghrib je bukak IKIM,time lain bukak hot tak pun fly fm...hahhahaha XD

ntah kenapa hari tu dengar ceramah seorang ustadz ni,kata dia

"manusia itu di uji bukan dalam waktu kesusahan aje,bahkan Allah bagi ujian kesenangan. Waktu susah kita merayu,merintih pada Allah,tanya pada Allah kenapa nasib aku macam ini,kenapa macam itu,kita usaha bangun solat tengah malam,merayu merintih meminta pada Dia..waktu kita senang dengan harta yang melimpah ruah,duit yang tak pernah putus,kesihatan yang berpanjangan...ada tengah malam nak solat?

Rasulallah misalnya,masih bersolat di sepertiga malam,sehinggan pecah tumitnya dan bengkak dahinya, sehingga Aisyah bertanya padanya "Ya Rasulallah,kenapa kau susah susah bersolat malam sedangkan Allah dah mengampuni dosa mu yang telah lalu dan yang akan datang?" Rasullah kata " tak boleh kah aku menjadi hamba Allah yang sangat bersyukur?"

kalau saya lah kawan-kawan,dosa dah terampun yang lepas-lepas dan akan datang,mau je rileks,lepak-lepak goyang kaki..sure one dosa terampun ok...Tapi tulah nak kata Rasulallah,dia manusia biasa,dia nak jadi manusia yang bersyukur untuk teladan umat-umat dia

ustadz tu kata lagi

"Ramai antara kita gagal dalam ujian kesenangan.."

jadi tulah,orang seperti saya memang selalu kena duk peringat,memang selalu kena tarik balik dari melayang-layang fikirannya tak tentu arah..

so yeah peeps,rajinkan lah bersolat malam disamping menajga solat yang wajib,dah senang lagi banyakkan solat sunat malam,menunjukkan kita lagi -lagi bersyukur pada Dia.

p/s:e'eh pandai ye nasihatkan orang,kau Dila berapa kurun tak buat solat tasbih?wuwuwuwuw....




1 comment:

mariaariffbaby.com said...

Dear..
thanks for good reminder
:)