Pages

30 December 2010

Ziyyad si tukang sampuk


every night sebelum tido i will tell a story, a story that Ziyyad picks himself

sometime the title are a bit longish like : crocodile dengan elephant dengan monkey dengan moo moo dengan turtle

sometime it is quite short like : crocodile pegi Giant.

semalam the story is about : crocodile dengan Kak Nana (well,kakak nana is 7 years old and she is anak jiran who loves to play with Ziyyad petang-petang). so the stories goes like this

mama: Pada suatu hari ada seekor crocodile tinggal di dalam sungai. Suatu hari kaknana masuk ke dalam hutan,untuk mencari epal untuk maknya yang sakit , Crocodile telah terjumpa kak nana dan bertanya " kak nana nak pergi kemana tu?" kak nana kata "saya nak pergi cari buah epal di dalam hutan" "boleh saya ikut?" tanya crocodile , "boleh!" kata kak nana

jadi mereka berjalan didalam hutan dan terjumpa seekor monkey di atas pokok sedang makan epal di atas pokok, jadi kak nana tanya "monkey,monkey! mana kamu jumpa epal tu?" monkey kata " oh!epal ni ada di dalam hutan . ada satu......

Ziyyad: ada pokok besarrrrrr sangat! tinggi! tak boleh sampai pun!! (kata Ziyyad menyampuk citer mama dia)

mama: -_-" ye, ye...pokok besar tinggi tak boleh sampai pun. jadi kak nana tanya monkey boleh tolong tak,monkey kata boleh,jadi mereka jalan masuk dalam hutan sama-sama. sampai kat pokok tu monkey pun panjat ambil buah....

Ziyyad: epal! nak bagi kat kak nana!!kak nana nak kasi kat mak dia sakit.kesian mak dia

mama: ha! pandai pun . jadi lepas dah dapat epal,kak nana balik dan bagi buah epal kat mama dia


with a stories like this,even i make it up,Ziyyad will eventually thinks. Kemahiran berfikir tu ada,dia akan dengar betul-betul dan dia akan berfikir,which is good,well at least to me :)

for mothers out there,jangan sangsi dan ragu dengan kebolehan anak,setiap anak tu lain perkembangannya..jangan putus asa if let say u kid can't talk fluently yet at the age 0f 2,takpe pelan-pelan kita asah dia...

don't let blog entries like mine dampen ur spirit ye mak-mak kat luar sana. Ur anak is special in their own pace,rejoice!

p/s: Ziyyad mulut carpet orang boyan kata.

p/s: Tahniah Malaysia,walau di tempat orang keyakinan tidak goyah! Jumaat cuti plak,adeh..mcm mana nak pos barang kat customer neh..guguggu









{KedaiChomel-Nursing Cover} {Chomel Clippies} {custom-made luggage tags}

2 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

pandai ziyyad sambung ceghita :)

nuha pandai gak bab reka chegita :p

Obefiend Weiland said...

my nephew is one clever kid

he will grow up to be a very fine human being