Pages

01 November 2010

how to:cook butter prawn with the stringy egg thingy






tajuk resipi tak boleh blah..

pernah tak masak butter prwan yang macam kedai thai tu tapi telur jurai-jurai halur tu tak jadik?sakit hati tak kalau tak jadik?

saya sakit hati amat,rasa ada,rupa out..bongok kan?

so yeah,semalam saya buat lagi butter prawn ni,dengan harpan jadilah stringy egg thingy tu,and memang jadi dan saya dah dapa senjatanya....muahahaha!

saya rasa resipi korang boleh google aje,memang merata ada..ada yang guna stok ayam,tapi saya tak guna resipi nya simple aje all u need is

1. udang (udang besar-besar sedap sikit,pakai anak udang tak taula plak..nak berapa banyak,hangpa punya sukalah)

2.susu cair (hangpa nak guna susu segar pun boleh)

3. daun kari (banyak pun takpe,sedap bau dia)

4.10 batang cili padi (lagi banyak pun bau wangi dan pedas tanggung sendiri)

5. beberapa ulas bawang putih dicincang (nak ditumis nanti)

6. 4 egg yolks (rasa nak banyak jurai tu buh le banyak telurnya,kolestrol sendiri mau berubat la kan)

7.gula dan garam secukup rasa

method:

1. goreng udang anda dalam kuali,separuh masak sahaja (besar tak udang saya,besar kan?kan?kan?)

2. set aside udang tu.

3. dengan minyak yang sama,tumis bawang putih..dah naik bau letak cili dan daun kari..gaul-gaulkan dia (minyak tu agak-agakla,dalam 1/2 cawan lagutu),letak la garam gula..bagi rasa,tapi to tell u the truth garam and gula agak banyak akan digunakan dalam resipi ni,baru rasa


4. susu+telur kuning masukkan perlahan-lahan sedikit demi sedikit,and use a long chopstick for cook purpose,stir em like ur stir a cake (clockwise or counterclock wise..doesnt matter..) kacau sampai tangan lenguh sambil tuang telur tu perlahan-lahan.

kalau berbuih takpe,memang akan berbuih punya,gerenti. jangan takut jangan bimbang

5. bila adunan terlu kuning+susu tu habis,kacau lagi jangan stop dalam kuali..dah agak garing,masukkan udang yang separuh masak tu,gaul sekali dalam kuali.

6. angkat dan hidang!

ada yang masak letak butter sikit,kalau letak butter jadi masinnya lebih. ada macam-macam cara nak buat,ada yang goreng udang tu,lepas tu goreng dengan bawang putih+susu cair+daun kari+cili padi+gula+garam dulu..dah siap letak tepi. lepastu baru buat stringy egg tu kendian dan topping belah atas je.

either way,the taste is the same (because i already tried it before)

i used chopstick mainly because it is long dan tak tajam macam garpu,ada yang kacau pakai garpu masa masak tu,tapi tak tau macam mana depa boleh tahan haba_panas dalam kuali,bila pakai chopstick dia panjang dan bila gaul haba tu tak lah terasa sangat,dan chopstick kayu,kalau digaul dalam nonstick pan dia tak calarkan permukaan nonstick pan kita..hehehe


yang penting yang jurai-jurai ni yang nak jadi!



ok,tengok ini je rasa lapar la pulop..ahaha

so,selamat mencuba,kalau salah cuba dan cuba lagi!


p/s: all pics taken using my camphone :) ada persoalan atau tambahbaik pada resipi diatas,boleh komen aja di bawha ye oxoxo

8 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

menjejes air liur aku..aduhai..nak try jugak laa nanti :)

dz said...

uuuu...sedapnya!!

SurayaHarris said...

mesti sedap..=)

yaya said...

MENGGIURKAN....

aZeeMaH said...

aisehhh...lapo jadiknyer...tu chopstick bli kat daiso ka? hehehhe

Mrs.R @ Emi said...

laparrrr

Zura said...

Okeh dah lama akak cari resepi nih...confirm nak try hehe..sodap nyo nampak yumm

adalizee said...

nyummeyh =).waiting for your next recipe.