Pages

22 November 2010

how to cook meatball ala ikea meatball only cheaper



pernah tak teringin makan meatball ikea tapi masalahnya ikea tu kat kolumpo dan anda di penang?

saya ada masalah tu,hoh!sangat benci.

hari tu ada belajar buat brown sauce dari Mak Teh saya,dia memang bab memasak ni memang A++ bintang bintang.

semalam pasal lapar,saya buat ini



saya guna chikenball,pasai AZMY meatball habis tuhari kat giant, meatball AZMY memang terasa kedagingan nya,sedap succulent gitu.

so to make the brown sauce:

Bahan:

1.seulas bawang besar yang sedang sedang aja pak
2. beberapa ulas bawang putih (saya guna 3 ulas yg besar juga,ikut sedap hangpa la nak berapa ulas)
3.tepung gandum
4.mentega/butter
5.lada hitam (saya guna serbuk,nak yang coarse pun ok)
7.kicap soya manis

how to cook:

1.bawang tu semua kena cincang halus,malas sangat blend je lagi baguih,so tak nampak sangat nanti dalam gravy

2. panaskan minyak sikit nak tumis bawang,sampai naik bau

3.letak mentega,thumb of rule is jika guna 5 sudu mentega,makanya 5 sudu tepung gandum juga digunakan,nisbah 1:1 ye puan-puan

4.bagi mentega cair bersama-sama bawang (low heat please) , dengan menggunakan whisk (if available,takdak pandai la hangpa improvise), tuang tepung+air kedalam periuk,sambil tu sambil kacau,kacau samapi kuah tu jadi pekat,jangan pekat sangat dan jangan cair sangat.

5.dah agak-agak jadi kuah brown sauce tu,letak lada hitam dan garam secukup rasa, dan letak kicap jgn banyak sangat pasal kicap tu lah nak kasi kaler brown pada kuah kita.The more u put kicap in there the darker ur brown sauce will be.

6.if u like,masukkan mushroom button yg dicincang (just like what i did with my brown sauce)



so there,another resipi dari dapur dila,ada baki simpan dalam peti ais,esok panaskandan makan :)

p/s: masak 30 minit makan 5 minit dah licin,agagaga

No comments: