Pages

12 November 2010

di ruang ini aku menari

eheh mari menari bersama!

jangan harap aku ada keberanian dan kemampuan nak menari depan orang apantah lagi kat tv

aku menari kat umah je ngan Ziyyad.

ada baca blog Azza pasal Airyll,to Azza :

jangan risau,Ziyyad pun samalah ngan Airyll tu,suka memberontak,ikut kepala sendiri,sekarang ni pantang ditegur mula lah mengamuk nak baling semau benda kat tangan

tu hari dia balingnya kereta hat besi tu kat kepala mama dia,sabar jelah

kena marah memang selalu lah,memang selalu kena pok je kat kaki tu

lepas tu Ziyyad ok balik,siap ajak "mama,jom main sama-sama jom!" siap ada tambah lagi "Ziyyad baik ma,tak mau baling-baling dah!" sambil tepuk dada sendiri..macam mana mama dia nak sambung marah?tak jadi ok

tapi kalau tiba time mengamuk pandai pulak kata "nak baling mama jugak,tak kira!" ewah ewah nak kena pok ni dia ni besa ni.oleh kerana banyak mulut dia juga tahu some basic curse word like "gila" and "babi", tapi oleh kerana selalu kena 'peringat' dek mama dia, dia kata apa tau"mama ni gi.." atau "bab..." eh pandai plak tahan hujung tu tak nak kena pok mama eh.

budak umur 2 tahun lebih apalah sangat yang dia tahu,walaupun Ziyyad belom ada adik,tetap nak perhatian

my mom dah bagitau siap-siap,mama kata " nanti ada satu masa semua dia nak buat sendiri,tak nak orang tolong"

inilah masanya kot,Ziyyad nak turun tangga tak mau dipimpin lagi,pepandai sendiri je

nak minum nak buka paip basuh tangan nak mandi nak sabun nak berus gigi semua nak sendiri,kalau betul buatnya takpe..tapi tulah..waktu ni dia nak test sejauh mana kemampuan dia

this i found at babycentre

Controlling impulses and negative behaviour

Your child is slowly developing the ability to control his actions -- but at this age, he's still prone to a fair amount of pushing, shoving, yelling, and tantrums. You can't expect perfect behaviour from him all the time. Keep reminding him in positive ways that talking gets better results than physical action -- and make sure you praise him when he makes an effort to communicate with words.

Making rules make sense

Helping your child understand the "why" of rules will make it easier for him to follow them. Explain that we do some things to stay safe -- such as holding hands while crossing the street and wearing shoes outside. Keep your rules reasonable, clear, and consistent, and be patient while he learns to follow them. Most children will need a lot of gentle reminders.

so Azza,u definitely not alone in this situation,it is normal even i experience it.

yang penting kita kena constantly ingat kat dia yangsalah tetap salah walaupun lepas 2 minit dia akan lupa,tapi kalau selalu peringat InsyaAllah dia akan ingat

try to remember,this is just a phase. :)


p/s: Ziyyad tengah potty train,dia dah berjaya kencing kat toilet, berak je belom. agak-agak TMI tak info ni..ahahah. oh yeah,nak kena beli potty utk Ziyyad so boleh berak with ease nanti..

1 comment:

eiNa said...

hurmm.. thanx for sharing, me selalu jugak mengamuk ngan Aira pasai la ni sangat la degill... nak pakai suar sendiri la, duk tak duduk nangeh la.. kekadang tensen telepas gak sedas dua.huhuu.....
kena tingkatkan kesabaran la nmpaknya