Pages

01 October 2010

Jangan ada alasan,boleh?

kenapa ada certain orang yang tak bertudung,bila tanya bila nak bertudung dia akan cakap ini

" buat apa pakai tudung,orang pakai tudung perangai lagi teruk"

atau

"alaaa.ada yang pakai tudung labuh pun main ngan boyfriend sampai mengandung"

atau

"aku tak nak hipokrit,pakai tudung nampak alim,tapi buat juga perkara haram"

atau

"pakai tudung?pleaseee,kampungnya"

atau

"macam mana nak masuk club pakai tudung?"

dan bermacam-macam alasan lain yang kadang-kadang dengar adalah kasihannya pada yang bercakap

jangan beri alasan kalau memang pada hakikatnya sendiri yang taknak. Sendiri hati kata tak nak. lepastu salahkan hidayah Allah dengan berkata "belum sampai seru lagi" , Allah dah seru dalam quran lama dah,kalau diri sendiri tak cari manakan nak jumpa?

semua bergantung pada diri sendiri,Allah bagi 2 option syurga atau neraka,please choose.

yang bertudung,nak buat maksiat,teruskan...janji Allah itu pasti

yang tak bertudung,tapi baik sopan santun tertib....juga janji Allah itu pasti

dan ingat,syurga neraka milik Allah,bergantung pada belas ihsan Allah sape yang layak sape tak layak.

Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan

Ar-Rahman,ayat 13

kalau rasa satu nikmat pun yang tak boleh di tipu,semua Allah bagi,jadi sendiri ingat,sendiri fikir


:iklan tak dibayar:

for those yang mencari apps alquran untuk BB,Iphone,Symbian or Android smartphone,boleh lawat link dibawah,ada masa senggang kot boleh baca sebaris dua pun dah bagus,siap ada terjemahan certain apps tu,masa kena denggi hari tu,ini peneman saya (takut nak mati kene denggi,tupasal baca,cuba tak kene denggi,memang jadi lupa daratan..) baca alquran dan zikir boleh bersihkan hati kotor :)


Iphone ALQuran Apps

BB ALQuran Apps

Symbian Alquran Apps (Nokia Smartphones)

Android AlQuran Apps



p/s: untuk ingatan diri saya sendiri,kadang-kadang lalai dan kadan-kadang lupa bersyukur.




8 comments:

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

ada yg dh elok2 hijrah pki tudung...lame2...masuk anak 4 org....terbang smule tudung....aduhai....susahnye nk bg nasihat....tk tegur salah..nk tegur....dicop kita bz bodi....
doa je yg terbaik

azzamoro said...

thanks dila.memang nak carik alquran utk BB. sebab asyik pgg BB tengok email and Twit ape salahnyer ade Alquran boleh baca sebaris dua setiap pagi sampai khatam. Thanks again..:)

Dils said...

Die including Tafsir ke? Sebab selalu ade niat nak baca tafsir alquran ( kalau boleh in english and translated by others than Malaysian untuk tengok ape terjemahan mereka)

Anasfadilah said...

dil:ada siap tafsir,boleh pilih, tak silap Uquran ada tafsir.meamng dalam english,dalam malay takde tapi dalam indonesian ada lah..which is tak paham sangat pun

~Lady_D~ said...

betul la erni..

as for me..mmg la masih tidak bertudung...tp bila orang tanya..aku just senyum..n said..insyaALLAH..tp yg sakitnya orang yg bertanya tu dengan nada yg sgt sinis dan mcm keji sgt la aku ni tak bertudung..

as for me..apapun..semuanya terletak pada hati kita kan?..nawaitu kita...i love those who wearing a hijab..mmg ada niat dalam hati satu hr nanti nak pakai..insyaALLAH...

..apapun..just berdoa bg mrk yg pakai tudung itu jg tertib...sbb aku yg tak pakai tudung ni marah jugak kalau orang yg pakai tudung tp tak senonoh or tak consistant..
and berdoa semoga satu hr nanti aku bertudung juga...ameen...

anyway erni..ur entry really attract me today..hheheh

.phat apple dee. said...

pada saya, orang yang nak tanya tu kena pikir balik wajarkah soalan itu ditanya. kalau niat nak berdakwah, tak boleh tanya saja... kena bagi nasihat secara berhikmah.

kalau niat nak being sarcastic atau menyindir baik tak payah tanya sebab tak pasal2 tambah dosa.

dan pada yang dah ditanya... diam dan senyum adalah sebaik-baik jawapan kerana hati budi kita tuhan saja yang tahu. bagi alasan2 yang dila tulis tu memang tak patut sebenarnya.

good entry.

Dils said...

oh btw, aku cukup anti dengar "pakai je tudung tapi perangai bla bla bla"

Bile pulak ade mandate kate pakai tudung je = suci dan murni dan bebas dari dosa.

Its a just step toward trying to be better, not necessary you are better.

Orang bertudung buat salah jugak, orang tak bertudung buat salah jugak.

aiDieNa said...

Nak istiqamah buat satu² perkara yang baik bukan mudah.. buat jahat tu senang jer.. hurmm