Pages

27 October 2010

ini semua pasal Ziyyad

notes:ini di curi dengan kebenaran dari blog umicik,saya copy paste sini karangan dia ,umicik pandai ambil gambar yang cantik..(kasi bodek sikit,eh tapi mmg cantik pun)

Nama: Izzul Ziyyad b. Anas Iswari
Tempat lahir: Penang
Umur: 2 tahun 3 bulan
Kelebihan: mulut potpet macam bertih jagung dan banyak akal
Hubungan: anak menakan/saudara


Perbualan #1:
Situasi: Uncle Effs belikan Ziyyad a new book; My 1001 New Words. After belek-belek, he then put it on the floor and pijak.

Saya (Umicik): Ziyyad! Jangan letak buku kat bawah Ziyyad. Put it back on the table please
Ziyyad: *buat dekk*
Umicik: please Ziyyad. Nak main game kentut2 tak dengan umicik?
Ziyyad: nak!
Umicik: kalau nak, bubuh atas meja.

Lepas bubuh atas meja, he sat besides me and..

Umicik: Ziyyad, lenkali jangan bubuh buku kat bawah. Ziyyad kan budak baik. Budak baik letak buku atas meja. Okay?
Ziyyad: okay. Ziyyad baik umicik! (sambil tepuk-tepuk dada)
Umicik: kalau Ziyyad buat lagi, umicik cubit Ziyyad tau. Ziyyad nak kena cubit?
Ziyyad: tamau!
Umicik: kalau Ziyyad nakal, umicik cubit. Ziyyad nak kena cubit kat mana?

(..Pause for few seconds)

Ziyyad: *deep thinking* ....cubit kat babah!
Umicik and nenek : *ketawa*


Perbualan #2:
Situasi: Umicik gigih nak masukkan kain dalam washing machine. And then Ziyyad datang

Ziyyad: umicik buat apa umicik?
Umicik: umicik tengah masukkan kain. Nak basuh bagi wangi-wangi
Ziyyad: *tiru balik* ..basuh bagi wangi-wangi

6 saat kemudian...

Ziyyad: umicik buat apa umicik?
Umicik: umicik nak basuh kain. Kain umicik busuk. Ni nak bagi wangi-wangi
Ziyyad: *tiru lagi* ..bagi wangi-wangi..

5 saat kemudian...

Ziyyad: umicik buat apa umicik?
Umicik: *dah boring* Tengah main game
Ziyyad: hah?
Umicik: umicik tengah main game ni hah
Ziyyad: bagi kain wangi-wangi!
Umicik: haaa tau pun. Yang kamu pegi tanya sampai 10kali tu kenape. Haih la budak kecik ni *malas nak layan*

----------------------------------

Ya, itulah Ziyyad. Suka betul bertanya. Bangun pagi dia rajin tegur "umicik mai dah" atau "umicik bangun dah". Umur baru dua tahun, tapi celoteh dan karenahnya... Uih la jenuh la nak layan.

Kadang-kadang bila orang nak layan internet tu lah dia ajak main ball. Ada satu ketika, baru je warm up nak YM, dia ajak main ngan dia. So having my henfon kat sebelah, I can still online kan sepatutnya? Anda silap.

Perbualan #3:
Umicik: *busy typing something with the phone in the hand*
Ziyyad: *sambil pegang bola* umicik, bubuh atas meja umicik. (Sambil tangan tepuk-tepuk atas meja)
Umicik: ok ok. Jom main ball *bubuh fon atas meja*

2min kemudian..

Umicik: *amek fon balik sebab dengar ada notification masuk kat FB. Reply apa yang patut*
Ziyyad: *rampas henfon. Bawak few meters away ke meja satu lagi. And datang balik to me with his new book* Umicik, baca book umicik
Umicik: henfon umicik kamu letak mana? *buat muka dan amek the book. Opened and taught few words to Ziyyad*


So, tell me dear readers, perlukah saya emo bila budak kecik ajak mak menakan dia baca buku instead of membazir masa replying on FB? Nasiblah saya cool. Huahuahua

Ziyyad Ziyyad.... Ni baru sorang anak menakan. Kalau ada 10 yang macam ni? Aiyoooo!


*****end karangan umicik****

p/s:karenah Ziyyad :)



No comments: