Pages

09 August 2010

selamat datang wahai Ramadhan

mengharapkan ramdhan kali ini dapat buat banyak ibadah sunat selain memperbaiki yang wajib

mengharapkan dapat bawa Ziyyad ke masjid untuk terawikh,tetapi saya tak tahu macam mana?

persoalan:

1. masa saya tengah solat,kan nak biar Ziyyad sorang-sorang?

2. kalau tengah sujud macam mana nak tengok Ziyyad ye?

3. semuanya pasal Ziyyad je lah persoalannya

yelah,budak umo 2 tahun apa dia faham kalau dapat kawasan luas dalam masjid selain berlari-lari dan bergolek-golek

kepada ibu-ibu yang selalu bawa anak kecik bawah 3 tahun gi jemaah di masjid,tolong ajarin saya ya,gi mana caranya..supaya saya bisa memperoleh pahala lebih di bulan ramdhan

kan ke bagus kalau masjid ada nursery.

tapi kalau ada nursery,yang tukang jaga pun mesti nak rebut gandaan pahala di bulan ramdhan kan?kan?kan?

p/s: minta maaf kalau selama ni tulis blog merepek-repek takde sumber ilmiah,maaf zahir dan batin untuk smeua pembaca blog anasfadilah. :)

6 comments:

ct sarah said...

Cari masjid yang ada ramai budak-budak...Susah sangat mai datang kat mengkuang ni...mak pak solat anak main kat sebelah...takapun kalau anak nangis mak pak solat sambil dukung anak...tapi selalunya budak-budak ni akan berkawan sesama dePA...ziyyad boleh kawan ngan Dihyah pasal dua-dua minat ultraman...Tak pun bawa mainan Ziyyad masa tarawikh...biar dia main mainan dia...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku ms kecik2 dulu, selalu ajer nampak orang bwk anak kecik2 pegi masjid,ada yang melalak menangis semua lah.rasa mcm terganggu pun ada ms semayang tu :p tp aku pun tak pernah lagi bw nuha semayang kat masjid sorang2,selalu gilir2 lah ngan abah dia.

intanmaria said...

selamat sambut ramadhan utk awak sekeluarga gak..
:D

aNnAsUe'G said...

zaman bujang dulu time pegi terawih,bebudak kat saff blkg, semayang kejap pastu terus main je sampai ke sudah.
tp tu la, saya pon teringin nak pegi terawih tp memandangkan tahu anak lasak mcmane, terbantut terus. maybe kene gilir2 dgn enchek suami kot?

Nadiah Sidek said...

kalau ziyyad jenis behave & dgr arahan takde masalah. kalau jenis kacau org lain tu tak pasti la mcm mana caranya. sy belum blh lg bwk safiyyah ke masjid...dia sgt takut org...melalak2 je la nnt. ganggu org nak solat pulak

selamat berpuasa dila!

Queenin Murni said...

me tak sanggup bwk adam pi masjid. i mean,a 2yr old masih xboleh dibiarkan lepa.
tp kalau boleh tambat kat tiang takpe kot. :P kakinya mcm lipas kudung. boleh ke khusuk nak smyg gitu? kalau dah 4-5thn tu, mebe ok sikit.

lgpon masa bujang, me selalu komplen anak2 org berlari2(depan saf/kat tmpt sujud), menangis semua.

dan lagi, ada yg bawak baby letak sebelah dia, in between saf. putus la saf tu kan. takpe ke?

For me,its better for mothers terawikh kat rumah je. Biar suami je pegi. kite merelakan suami pi masjid pon dpt pahala jugak kan. :P

heheh.. pjg komen sebab sangap sikit pagi ni.. jgn marah.. :)