Pages

04 August 2010

Mudball throwing?

pagi ini on the way ke opis,nampak satu banner,mudball throwing,onemillion apologies to mother earth

dari hari tu nampak banner ni dan siap ada nama kelang-kelang,estet-estet yang akan terlibat (estet takde,saja buh cukup rasa)

saya google up padia mudball throwing ni (gigih tak kena tempat)

so i found this

What is EM ??

E.M. is an abbreviation for EFFECTIVE MICROORGANISMS Microorganisms are tiny units of life that are too small to be seen with the naked eye and they exist everywhere in nature. Microorganisms are crucial for maintaining the ecological balance. They carry out chemical processes that make it possible for all other organisms including humans to live. There are friendly guys of the microbial worlds known as beneficial microorganisms and a not so friendly group called pathogens that are harmful and capable of producing disease, decay and pollution. Learn more here on EM and What is EM?

source

dalam mudball tu adalah komponen EM,so by throwing these mudballs dalam polluted waterways, polutants dalam air dapat dikurangkan oleh EM yang difermentasikan di dalam air,seterusnya membaik pulih kualiti air dikawasan itu (this is why u dont write ur thesis in malay,caca marba dah ayat,tunggang langgang,baca dek supervisor matilah kena correction je)

so ini adalah mudball tersebut,rupanya kuih cucuq badak saja..hehehe

so dengan membalingkan bebola in kedalam poluuted rivers and waterways,diharap dapat meninggkatkan kualiti air

ada satu tempat saya nak lempaq buang mudball ni,nak tau kat mana?


garisan merah itu ialah sungai cum loji kumbahan,bau dia MasyaAllah,busuk kemain. sungai tu tak tau apa nama dia,tapi orang penang yang selalu pergi kerja panggil nama jalan ni jalan belakang ftz (free trade zone).

memang situ banyak kelang-kelang dan juga ada ladang lembu dan juga ladang oink-oink

serius bau dia menusuk kalbu,sampai la ke tmpt kerja bau dia pepagi (dulu la,sekarang ni notice dah kurang bau sampai ke opis)

dulu sape nak duk batu maung,semua gara-gara bau ni lah,tapi sekarang rumah ak henggat unya harga,semua main juta-juta gara-gara jambatan no 2 nak naik,rumah flat antarabangsa (pasai ramai orang bukan mesia duk situ,pekerja kelang mostly) dah naik sewa dari 200 lebih ke 400 lebih..kamon la umah flat nak memahai pasaipa?)

so there,mudball or no mudball,kita sama-sama jaga alam sekitar k.leave something behind for our anak cucu in future :)


1 comment:

Dayah said...

'kelang' saya baru saja organize mudball ni last July...mula2 buat competition dlm 'kelang' buat mudball, then kena peram 2 week, bagi betul2 keras, baru baling ke dlm sungai kotor di depan 'kelang' kami tu..