Pages

21 July 2010

resipi mudah untuk bersahur

ok oleh kerana saya dah jadi isteri serta mak budak,makanya adalah patut tahu what to have and prepared for sahur

so semalam ada beberapa jenis masakan yang mudah yet simple to prepare and cook,antara resipinya ialah

1. udang black pepper -blend bawang besar+bwg putih+halia+air secawan sesedap rase spy jadi cam bubur.tumiskan bende yg dh blend tu ngan minyak.agak2 dah kering sket ko masukkan black pepper serbuk banyak2+kicap manis+oyster sauce+garam.dah sedap rasenye tu ko masukkan udang yg dah digoreng.gaul rate.walahhh! Siap..<-- i ctrl+v ctrl+c je,kawan saya namaya Shikin yang punya resipi :)

2.telur asin + sambal cili api bilis

3.telur asin+ ikan bilis goreng cili kicap+ nasi panas-panas

4. sup ayam (mesti nak ada ayam goreng neh..hahaha)

5.ayam goreng kunyit letak bawang dan cili padi

6.buat sambal tumis banyak-banyak boleh simpan beberapa hari (bagus idea ni yong,aku suka..hahaha)

7. masak sardin buh cili and bawang (memang saya pun selalu gak buat gini..hehehe)

8. roti salut telur

9.telor mata + bawang besor goreng + cili padi +kicap + perah limau nipis = sedappppppppp <--kak ina la ni..haahah

10. bilis goreng ajer...+ bawang + cili api..perah limau...goreng telur dadar...jalannnnnn <-- mama rempit punya stail

11. roti bakar ditengah nya cheese :)

12. minum air kosong je pasal laki pun tak bangun sahur,furthermore kenot eat early morning rasa nak muntah..bagus betul la korang ni..hahahah

13. stock up sosej,burger ,meatball Azmy ke,nugget ke..so malas sangat,goreng je one go

14.tahap malas masak, call McD atau pergi makan je kat mamak atau KFC yg 24 jam tu

15 meggi? my mom pernah masak mee cintan sup tu ,tapi letak fishball,sayur bayam..emmm sedappp! how can ur mom cook megi or cintan so sedap? aduhhh lapar mee cintan mama saya plak dah.

yang penting bangun sahur,takat makan kurma dan minum air pun jadik lah,dapat pahala :)

bulan ramadhan seperti yang semua tahu,berlipat ganda ganjaran pahala walaupun kita buat hanya yang sunat sahaja

InsyaAllah kita semua bakal bertemu kembali dengan bulan penuh rahmat dan keberkatan ni

p/s: thank you kepada yang komen semalam dan yang beri maklum balas di Fb saya,hugss! ada nak tambah?comments away

7 comments:

aZeeMaH said...

hahahahha...dah try ker?
pasti sedap...miahahhaha

nak resepi lg tak?

=)

pB said...

pB suka kalau sahur makan ikan terubuk panggang masin ....

bertambah tambah ....

CuppyCakeMommy said...

alamak..baca pun dah laparr..lapparrr

Rieyuzie Zainul said...

iyalah..baca ja pun dh lapar nih..mcm mana yek? hehehe...

Drama Mama said...

haaa ni bagus dijadikan rujukan untuk sahur ni nanti. laki i ni awal2 ja rajin sahur lepas tu sure bangun minum air plus kurma. hehehe

http://twinkywinkystars.blogspot.com

n.a.j said...

yes yes..amat berfaedah utk ain ..bangun sahur makan yg simple..

Fuziah Idris said...

sedapnya boleh cuba nantiBoleh cuba resepi overnight oats sunnah, sedap dan kenyang lebih lama!