Pages

22 June 2010

*kawen*

pernah dengar tak orang kata ini

"orang nak kahwen,ko pun nak kahwen,tapi tak reti jaga laki,dibiar tinggal..sorang duk hulu sorang duk hilir"

tapi saya rasa kalau sorang duk hulur sorang duk hilir mungkin atas sebab kerja

kalau dua-dua kerja maka memang la terpaksa

tapi ada isteri yang sanggup berhenti kerja (lepaskan jawatan tinggi,lepaskan gaji and watsnot) semata-mata nak berada di samping suami,nak jaga makan pakainya,kebajikannya,keperluannya...

takut nanti ada orang lain disamping suami..ehehe..gurau je jangan marah

tapi betul tau, selagi kita cari duit,selagi itu duit tak akan pernah cukup

bila dah dapat 100,nak 1000,bila dah dapat 1000 nak 10000..dan so on

tapi bila dah duduk jauh antara satu sama lain,yang isteri ingat ye

awak dah kahwin buat cara dah kahwin,bukan time nya lagi nak huhahuha partayyy! lagi

ingat sikit,awak tu dah bersuami, jaga nama suami jangan sampai orang kata

"dia ni dah kawen,tapi duk keluar dgn kawan lelaki selamba je.."

mungkin suami izinkan,tapi letak kat tangan kita (isteri) dari umpatan dan fitnah masyarakat

kalau korang jenis tak kisah-selamba -lantak orang nak kata-tebal muka, tak dapeklah nak nolong.

tepuk dada tanya iman.

semalam baca utusan di rumah ayah

isteri kata ada kursus kat mana ntah,berkawan baik dengan seorang pekerja ni umo 21..rupa-rupanya ada hubungan sulit

dan suami sendiri yang intip dan bagitau jabatan agama,kesian la suami,dah diberi izin keluar bekerja,macam tu pulak isteri dia buat

isteri ingat ye,tak cium bau syurga kalau derhaka dengan suami.

betulkan niat kita (para isteri) untuk keluar bekerja,kenapa kerja? nak up kan ekonomi rumahtangga atau nak ringankan beban suami.

setiap hari keluar bekerja,betulkan niat.

saya juga begitu,tiap kali nak menjahit saya betulkan niat nak tolong suami,bukan nak cari poket money nak beli hp..bwahahahah! (disamping la,tolong suami pun ye,ada lagi lebih boleh shopping..teehehehe)



p/s: awal perkahwinan banyak cabaran,masa utk kita serasikan diri dengan suami dan keluarganya,come wat may,sabar is the key. api tak boleh lawan dgn api,nanti lagi marak memakan diri...ada apa masalah bincang dengan yang lebih tua,yang lebih banyak pengalaman dalam alam perkahwinan. bukan lari dari masalah :)

p/s: saya nak kerja tapi nak kerja dari rumah boleh? hahahah.

2 comments:

sistyah said...

dila, bila baca entri ni betul2 kene batang hidung. tapi bab dok jauh2 dgn suami je lah... bab2 curang tu idaklerr... but, yes, bila kita jauh sbb tuntutan kerja dan utk meningkatkan ekonomi keluarga, both suami n isteri kene tau tanggungjawab dan batasan. jgn dikhianati kepercayaan yg dh diberikan pasangan kepada kita. bila suami n isteri redha, Insyaallah rezeki kita berkat n Allah akan permudahkan jalan. diam tak diam sudah 2 thn sy PJJ dgn hubby....wallllaaaaaaa.....

Anasfadilah said...

wahhhhhh!tabah betul..tulah,jangan khianat kepercayaan yang diberi kan.. :)