Pages

07 April 2010

*how to go shopping with a toddler*

saya takde bibik,jadi sape ada bibik tak perlu baca ini(kan best kalau ada bibik.."bibikk!itu..bibikk! ini..lepas angkat beg jgn lupa cari kayu" hahahah)

memang kena choreograph semua benda

masa nak pergi kena tahu,waktu-waktu yg paling afdal nak pergi..waktu dia nak tido jgn la pergi kan..susah nanti nak layan toddler cranky nanti dengan kita-kita takde mood nak shopping

bila kita kena drive alone,letak car seat kat depan facing foward,sediakan semuanyseperti susu extra panas dan pacifier dia letak siap-siap supaya tak gelabah nak cari nanti

kalau kena lalu tol (benci aku duk kl,sikit-sikit tol,padahal kepong damansara tu berapa minit aje) sediakan duit, atau smart tag mana perlu,takde la terkial-kial karang

kena tahu apa dalam kepala nak beli,makanya kalau sampai nanti,takde masa terbazir cari barang yang sia-sia

stroller bagi saya is a must,senang nanti Ziyyad nak tido, dan senang nak sangkut beg shopping..hahaha

misi berjaya untuk ke ikea pagi tadi,tapi kena cepat balik,sebelum awang kenit ngamuk,tak larait nak layan kerenah Ziyyad kadang-kadang,the best way is to balik aje kalau dia dah start cranky..kalau ada babahnye ke lain cerita.

itu aje tips dari saya,ada tips lain?comment away

p/s::kak tiara,tak dan nak jumpa la,Ziyyad mengamuk nanges nak tido bila sampai brands outlet tadi. T_T

p/s::all of the above are applicable of only one toddler,more than that saya tak tau.


Chomel Nursing Cover

DSLR strap slipcover!RM15 only!

8 comments:

oren said...

"all of the above are applicable of only one toddler,more than that saya tak tau."

kalo lebih dr sorang, duk umah jek..jgn pandai2 nk bawak p jenjalan..hahaha..

lisha said...

for me lagi satu penting. kalau tau anak sure nak jadi cranky atau sleepy, sila bawak mainan favorite or blankie or any comfort toy dia. and one more thing, sediakan biskut ke cereals for the kiddies to munch. arwen loves honey stars and dia akan mintak "Tah! Mamma, Tah! Eat!" oh and, (berapa punya banyak and lah) kalau boleh, first thing u do before u start any shopping or whatever, bawak dia makan dulu. at least sedated skit. kalau boleh kurangkan sweet things. you don't want a high-strung sugar-high kid to run around after. one more thing. kalau boleh, jgn jadi gila shopping or dining alone with a toddler. lagi ramai adult in your team lagi ideal.

Jiji said...

kalo 2 atau lebih tinggal kan je kat umah soh mak apak jaga atau adik beradik@!~

azzamoro said...

satu boleh handle. lepas ni 2 i tak taula macam mane. mintak2 tuhan permudahkan.. huhuh

Blue Damask said...

kena tengok tempat tu ada infant friendly ke tak. so best vote go to IKANO/ikea. jusco midvalley pun ok. nak change diapers senang, nak bf pun convenient. lelain tak berapa suka nak pegi.

timing tu kena betul2 penting bt dibatnya baby tetiba melalak.. kena usaha keep cool sbb kalau kita stress nanti baby lagi teruk. anak2 kak masa kecik tak ajar pakai pacifier. so biasanya bawak fav toy or kes si kecik ni towel busuk dia, kekeke..

shopping with 2 kids, lagi mencabar... no kidding!!

iren

Ely Hasrul said...

aku selalu pujuk diri sdr dgn kalu ade bibik nnti kena bayo dia punye expenses bila kuar jalan.. wakakakakkaka

alhamdulillah sami tak cranky cuma skang dok nk carik harness utk dia.. aritu ade mmber blogger ckp kat anakku ade.. xbleh jadik anak bujang tu suka amik barang patu susun balik.. zzzz

aiDieNa said...

More than that.. ayahnyer dok dalam keta.. jaga budak².. Bonda p beli barang kejap jer... zup..zapzzzz².. bayar.. balik.. hehehe... ;)

Farah said...

samelaa..saya biasa drive sensorg dan juga shopping sensorg..part paling mencabar adalah untuk bawak stoller naik dan turun escalator hahaha..

dah la ngan pakai high heels (ye memang sengaja carik penyakit tp i like!)

shopping jugak takleh lame2 sgt nanti anak ngamuk sakan..so limit dalam 2 jam is enough la..nanti esok esok sambung shopping lagi hihi.