Pages

29 March 2010

*preschool?too early?*

saya ada baca blog,kebanyakkan menghantar anak mereke ke playshool/preschool as early as 6 month old

kalau setakat doing craft,mewarna,baking cuppies,yeah it fun...but would if anak yg tak sampai umor 2 tahun dah dia aja maths,science semua.

i am no pro dalam perkembangan kana-kanak whatsoever,tapi saya rasa,isn't it to early?

tapi yelah,ada berpendapat pendedahan awal itu bagus untuk perkembangan minda anak-anak

tapi masa saya kecik,pendedahan awal yg saya dapat ialah dari sesame street. (well time changed)

i guess,sekarang ini canggih,bayar sahaja,semua tersedia..nak stail apa.montessori tak montesorri semua ada

mungkin sekarang ni,yelah budak-budak makin bijak,and they need guidance semua,dah jadi macam keperluan atau trend (saya tak tahu mana satu) untuk hantar anak ke playschool/preschool. (atau mungkin parent kerja,so its best to hantar mereka ke playschool,tak la sebosan duduk rumah pengasuh)

ye,mungkin kita as parent ni teruja,nak ada anak genius,anak hebat anak tahu segala..kita dapat kunatiti (tahu segala) tapi adakah kita dapat kualiti

kualiti untuk menjadi seorang muslim yang baik

anak yang kenal siapa tuhan dia,siapa rasul dia

maybe ada orang cakap

"takpelah,nanti dah besar ajar la"

ewahhh...math la lagu la piano la semua nak awal,kalau boleh terus aje lahir dah tau main piano la trombone la ,tapi bab Islam kenapa kena tunggu bila besar?

jadi sebagai ibubapa,kita yang corakkan dia..remember,what u give u get back :)

p/s:: saya juga masih pincang,dan perlu didik diri sendiri untuk mendidik anak menjadi muslim cemerlang,bukan hanya pada nama tapi juga peribadi,InsyaAllah.

p/p/s::saya harap sesiapa yg membca ini tidak rasa bersalah menghantar anak ke playshcool atau apa.. buat apa yang anda rasa betul,jangan pedulikan saya.



Chomel Nursing Cover

DSLR strap slipcover!RM15 only!

12 comments:

arin said...

tang trombone tuh mmg cute je lawak nya.hehehe.

HaLiMaTuN SaAdIaH said...

setugu sangat.. bukan salah kalo hantar ke playschool/preschool awal.. tapi memang lebih elok kalo yang diutamakan adalah kenal Yang Maha Pencipta dulu..:)

color me pretty said...

mmg menjadi tangungjawab kita untuk mencorak anak2 menjadi seorang muslim yg baik. ianya bukan tugas yg mudah dan pendedahan awal terhadap bahan2 islamiah adalah yg terbaik untuk perkembangan jiwa dan rohani seseorang anak itu.

Little Mama™ said...

kena balance ;)

Jiji said...

pendapat aku pon sama ngn ko babe, tp apa nak buat hantar kat rumah penjaga, dia biar je anak-anak melintau kesana kesini-janji hidup sudah. hantar Nursery yang biasa biasa dekat 30 orang budak tak terkawal.. dengan cikgu muda remaja yg takda taraf jadi cikgu. puas la terjerit-jerit marahkan budak. Lastaku hantar Anis keplayschool. Tapi takdela pulak ajar math atau science. sertiap minggu ada je tema pembelajaran dia.. transpotation, weather, animals in the jungle, in the kitchen blbalablaba.

Aku rasa kalo umur paling ideal setahun setengah kot.

tapi kan ko aku rasa mcm sesak jugak la dengan yurang mahal bagai. What to to. Nak benti kerja tak mampu lagi.

lin muhamad said...

hm..kat taska sara takdela sampai belajar math science semua tuh...
tapi pembelajaran monthly tu bertema lah gak..bentuk..warna..music.hehe..camtu je la dia belajar..takde la push sgt.

tapi dilla duk kt umah, lagi byk boleh ajar ziyyad. :)

suka tengok ziyyad pandai kenal huruf :)

Elyn said...

memula akak pun rase kesian kat anak aku tak pi playschool wat so ever.

tp lepas baca entry ni br rase bersyukur sket sebab kat umah wafiq still belajar ngan nenek nyer hehehe

rumiza.rashid said...

saya anta anak kat nursery biasa2 je kat dlm area ofis.sll terfikir apa yg cikgu ajar everyday.tp agak impress sumtimes tgk anak pandai macam2 bende yg kita xajar.maybe bljr kat sekolah.i really appreciate ape jgk yg cikgu dia dah ajar eventhou bende basic2 dan tak ala2 kebabom mcm kat playschool.

ermm my opinion,don't put so much expectation.bg anak2 life as a normal kid.most important thing,how bz we are,kita sndr yg kena bnyk spend masa dgn kids.br kids appreciate their own life

Sayang.Ibu said...

salam anas... anak saya 4 thn saya hantar ke playschool berasaskan pendidikan Islam. Dunia dan akhirat kena seiring kannn... ;)

Anasfadilah said...

sayang ibu: 4 tahun oklah hantar palyschool, ni ada yg hantar early that that,tak sampai setahun pun

bagusla,memang dunia khirat kene seimbang :)

Anonymous said...

well,thats not an issue i guess.duit n tenaga makbapak budak tu kan?psl agama ke ape same je,father n pak imam pun boleh buat tai merogol n ect even cukup agama.we cant judge em.nobody is perfect.psl tlalu awal ke tidak,s i said lain mak bapak,lain cara dia membentuk anaknya.xde issue awal ke tidak.ada duit,ada masa,hantar jelah.just my 2scents.bukan nk suh pandai bagai bila msk skola umur baby.menteri pun tak skola umur 6bulan utk bimbing negara.

Anasfadilah said...

anon:

kan dah kata,kalau punya duit pergilah.

are u implying agama tak perlu?

tu pasal kena ada iman.tak bermakna cukup agama dia faham akan agama dia

perlu ingat mereka manusia lemah,kita jgn ikut contoh tak baik,dah kata agama tu sama aje ada tak ada pun.

jgn ambil manusia biasa sebagai contoh ambil RasulAllah sebagai kayu ukur,baru molek adab dan peribadi

agama itu asas

komen jgn sebarang komen,org boleh salah anggap awak ni, anggap agama tu tak penting

nauzubillah hi min zaliq.