Pages

15 March 2010

*ntah,tak minat,tapi terpaksa*

mengajar orang perlukan niat ikhlas,supaya ilmu sampai kepada anak murid

ntah,kenapa saya tiada minat dalam hal mengajar

kalau minat dah lama saya apply whatitsname tu yg apply jadi cikgu lepasan ijazah tu

tapi,ntah..oleh kerana saya tak bekerja sekarnag,dan ekonomoney sekarang ini,saya rasa saya terpaksa bekerja juga untuk menjana pendapatan tetap

ntah,ada peluang menjadi cikgu tadika,bekerja sekerat hari,gaji ok lah

tapi saya tak minat

kawan saya kata

"kau jangan pikir sangat,kau pikir duit masuk bila budak-budak enroll tadika tu,dahla"

susah jadi cikgu ni kalau di kepala kotak adalah mengharapkan duit..tapi siapa yang tidak?

ikhlas? ada lagi ke?

ntah,delima betul

tak suka.

p/s::maybe in a few days i will go send my resume there,mungkin akan jadi cikgu mungkin tidak saya tak tahu,Allah selamatkan saya.

p/p/s::ajar Ziyyad lain,itu tanggungjawab

9 comments:

okinokiyo said...

dila,
dulu i tak minat gak mengajar. pastu masa buat bengkel bunga kahwin.net, mcm rasa ehh pandai ke, tp bila tgk anak murid yg masa tu datin2, mak2 puan sri2 yg dpt buat tu, rasa tu terus bertukar jadik lain. jdik puas hati giler. start dari tu terus suka giler ajar org...

kene tgk gak kot apa yg kite nak ajar. kalau benda kite nak ajar tu tak best bagi kite, tak syok gak..

Byzura Razali said...

dila, kalau kat situ rezeki awak...mane tau entah2 mmg ade talent jadik cikgu???

alamaya said...

hi fadilah,
first time comment here.
sebab nak komen sebab saya keje ngaja. tapi ngaja bebduka kolej..totally agree wit u, kalau ngajar kene ikhlas..sebab bukan senang nak ngajar. kekadang tu kan kalau pk nak duit sangat, kita ngajar tu rasa tak puas...sebab macam tak dapat deliver bebetul..
tapi yang bestttt..kalau orang kita ajar tu harga kita yang ngajar..hehe....rasa dihargai gitu....anyway..cuba la dulu...mana tahu sesuai....kan?
gud luck

temp. housewife said...

salam Dila,
Dulu akk mengajar budak2 undergrad, kemudian mengajar pula pak2 arab kat satu language centre. Skrg belajar dan bermain dgn anak2 sendiri dan anak2 mat saleh di tempat yg dipanggil playcentre. (mcm kindy tapi tak de cikgu sbb semua parents yg handle). Cuba cari apa yg Dila suka ajar. kalau tak minat mmg susah.

taichee~@! said...

Kaknaz pun tak minat ngajo.

Siyes,
bila kita fikir balik, sbb takde keikhlasan mengajar anak murid, tu yg lagi hancur bangsa. Sbb cekgu sebuk nak wat duet (contoh: tuisyen berbayar). Jadi pengajaran tu tak berkat, ilmu tak melekat, bukan je tak dpt pahala, kalau silap, dpt kat kita balik dosa bebudak tu.

Sbb, ngajo bukan je kena ikhlas, tapi amanah tu. besar tanggungjawab dia. Buatlah apa yg kamu minat Dila. Dr minat dan passion, baru dtg ikhlas dan seronok.

Ape2hal, goodluck and moga Allah bukakan pintu rezeki kamu besar2. Kanaz doakan dr jauh utk adik2 kanaz..

*pewok kamu*

Elyn said...

akak pernah mengajar org komputer dulu. mmg tak minat tapi terjebak. bile pikir2 balik, rase senang hati tgk org yg tak reti pegang mouse dh pandai memacam pasal komputer. sejuk hati ni heheheh. so dilla pun bule jadi camu gak....

mama danial said...

Dila, to be a teacher is actually a calling. Tak semua cikgu yang mengajar itu ada passion. Bila passion tiada, keseronokan mengajar itu hilang. I don't have patience teacing my own boy tapi dengan anak orang lain, yes i can tolerate.

Being a teacher nowadays is a last choice job. Cikgu sekarang tak macam cikgu zaman dulu.

Awak can kreatif. Go for it IF you have a pssion to teach.

:)

p/s: been teaching for the past almost 11 years now..dari kolej hingga laa ni. It is still a learning process for me.

Zura said...

Erni, terpanggil nak komen hatni hehe...you're a Gemini, just like me, teaching will come naturally to you. I was a lecturer, my 1st job, out of not wanting to be a penganggur too.

Mula2 anxious tapi rupanya, best la teaching ni...esp utk Gemini becok cam I ni...and yes, most gratifying bila student yg tak tau ape berubah muka shining je paham apa kita ajar...and they will remember & appreciate you sampai bila-bila...after 6 years leaving the college, I still get messages frm ex-students on Teacher's Day..huhu, terharu...

My take on this, cuba dulu, no harm rite? :D

mamarempit said...

akak pun tk minat jd pengajar....kesian arwah mak...dia nk sgt akak jd cikgu..tp akak tk nk...skang ni dh ada 2 org adik yg jadik cikgu....