Pages

23 March 2010

*its not all rainbows and unicorns u know*

Ziyyad,kadang-kadang memang comel

kadang-kadang adalah sangat geram nak marah

haih!

sekarang suka smack orang punya face,kami punya muka ni dah berapa kali kena smack

kami smack balik tangan dia (lightly la tapi),tapi buku parenting kata tak boleh

kadang-kadang kalau bagi dia minum air,mula tu minum elok la,lepas tu di tonggengkan botol or cawan yg sedang dia pegang,dan tumpahkan air,pijak-pijak air,spread the water with his hand..dan ketawa riang ria.

kalau kita panggil "Ziyyad!" dan nak ambil botol or cawan dari tangan dia, dia akan baling botol or cawan tu,dan quickly run and giggles away,u think its cute?No.

the fact saya baru sapu dan mop rumah,adalah sangat drive me crazy

Ziyyad memang suka baca buku,which i like

tapinya,kadang-kadang,dia selak buku terlalu kasar sampai koyak the pages..sometime he do it just for fun..gah!

habis dah koyak buku babah dia guiness book of record,which he love looking at pictures in it,tak bagi nanges beria-ia,so we eventually give in

most of the time we just give in,pasal tak nak dia nanges berpanjangan.

macam isu puting gak,orang kata kalau dia nanges nak puting,jangan bagi

now u tell me,dalam restoran yang penuh orang,he decided to wail and cry for puting

"mammaaaa ,utingggg,utingggggg!" between cries

korang ingatlah kan, orang sekeliling nak paham ke,orang cuma nak tahu,the baby is senyap so they can eat peacefully,nak tak nak kena bagi puting kan?kan?kan?

atau korang ada method lain?

well we have try bringing his favourite book, or just give him some ice to play with..dan lepas puas main masuk dalam mulut..which is lagi kotor la kan..tapi nak buat macam mana lagi!?

marah tetap kena marah,displin tetap displin,tapi tulah orang kata

"takpe aih dia kecik lagi"

p/s::so how do u discpline ur toddler? buku parenting kata jgn treat like adult because they wouldnt understand,tapi kena bagi time out la,kena itu la ini la, bukan sama treat macam adult ke? enlighten me please.


Chomel Nursing Cover

DSLR strap slipcover!RM15 only!

21 comments:

Jiji said...

bawak cherry tomata kasi dia makan hahahah.. aku so far ngn Anis kalo dia start je aku hulur biskut anak aku cookie monster sket!

precious innocent said...

i just don't really care ape yg ttulis dlm buku parenting.. each children r different.. lgpun x baca buku parenting pun...

if i wanna wallop my kids, akak buat.. tp kalau kat luar, cubit je... huhu.. gasak la ape org nak kata, cuma akak x buat depan org la.. kang x pasal kene tangkap masuk jail (tu kalau kat overc, kalau kat mesia dok kat tepi pdg bola je :P)..

ye... akak rope mak tiri!!!

-mama emma®-

Little Mama™ said...

i'm very the garang one with my dotter.. i dibesarkan that way also..ha..ha

orang kata kalau nak melentur buluh biar dari rebungnya.. so masa kecik ni la kalau kita nak shape our kid behavior..

kena TEGAS.. ajar lesson once yg dia akan ingat.. macam dulu masa Izzah baru mula nak merangkak, memang susah nak pakaikan diaper.. so I marah dia to the max (tunjuk muka monster je pun..ha..ha).. babab kaki sekali and told her why kena duduk diam sebab i nak change diaper.. sampai sekarang time change diaper takde lagi nak bangun sampai siap

i dunno about other people, tapi itu my style of teaching my dotter to behave.. tak kira time kat rumah or public.. kalau benda salah kena tegas bagitau that's not right

i pernah bagi hukuman suruh jangan touch me dan pergi duduk face the wall sebab dia buat benda tak elok.. so dia memang tak kan buat lagi *i told you i'm garang one..ha..ha*

anak2 ni faham apa kita cakap.. dia buat hal tu sebab nak our attention.. sekali kita layan or give in, he know he can do it again and again..so kalau kita marah to the max satu kali dan explain why kita marah pun dia akan faham..so next time takde buat lagi

lepas ni mesti ada bambu me kot pasal so strict with my dotter..ha..ha.

tapi time kecik ni la nak strict..time besar dah tak jalan dah.. masa tu kalau marah jadi gorilla atau pukul dah takde kesan..

so, up to individual la... peace

*panjang lak macik membebel...ha..ha

lisha said...

like you, i also wish that this toddler phase will be over soon but i know, that's just wishful thinking. i'm very garang with arwen too, much to her grandma's dismay.

tapi tulah kan, mak kita dulu, bila kita nakal2 dia pukul kaw2 (dulu siap standby rotan or belt bagai) tapi bila tiba kat cucu, dia marah kita balik coz naik suara skit kat anak. how lah? like tadi pagi, dahlah nak cepat nak go to work, time2 tulah arwen sibuk nak stop in the middle of flight on the steps nak duduk pulak. pastu she was playing with the broom, i was cleaning her bottles, dia gi angkat broom tinggi2, hentak kat sink where her washed bottles were. kena basuh balik!

pastu she went to the cat's bowl, nak pickup cat food masuk dalam mulut (not the first time). JERIT LAH AKU! memang kena spank lah kan lepas tu.

thing is, parenting books are written by mat saleh. it's not our culture to let our kids misbehave and run around screaming. we have to discipline them the best way we know how - but moderately lah kan. know your limits. and then, when the kid and you are subdue and tak rage sangat, sit down and reason, apologize to your kid and explain why you were mad and why you did what you did. lepastu kalau dia buat jugak, wash, rinse, repeat.

mamarempit said...

kadang2 geram tgk perangai budak ni....tp bila dh marah...kesal plak...tp..mcm mane kite diasuh & ddidik oleh mak pak kite...cam tu la kite didik anak2 plak...anak2 ni bukan mcm tepung kek segera...bancuh2...terus jadik je...

azzamoro said...

i pun tensen ngan airyll yang suke pukul org sekarang. muke i pun dah byk kali kene smack down. selalunyer i babab balik tgn dia, pastu bulatkan mata kat dia cakap jgn pukul. nanti dia tengok je muke kite kite balik. then i cakap, mintak maaf , & salam mama, then dia salam then peluk kite la.

pastu lupe buat lagi. haihhhh

i pun ade bc kat internet macam mane nak handle budak yg suke pukul macam ni. parenting site cakap jgn pukul balik but tahan tgn dia then cakap jgn pukul. tp kdg i geram sebab sakit wooo tapak tgn kecik dia hentam kite. balas ahh balik. keke

Farah said...

memang kena byk sabar ngan kerenah anak ni tapi afif kadang2 kena jugak..kalau die buat perangai mengada2 kat rumah i akan ignore je die..biarla melalak sampai jiran dengar pon sampai die berhenti sendiri..pastu bila die dah redha baru angkat die pujuk..my style lebih kepada psikologi dulu kalau tak berjaya baru pukul la..tapi pukul light2 je.

balkis yusoff said...

erni..cuba try tgk cite nanny 911 ari isnin ntv7 lps berita mlm ....mcm bagus jgk utk tips2 parenting ni....

JajaKraf said...

saya setuju ngan kengkawan bila kata kena tegas.saya pun most of the time mmg tegas (tp org nampak cam garang)dgn anak. sampai mak saya tegur cara saya ajar anak.tp dah boleh nampak beza; bila anak saya nak something,atau nangis,tak pernah lama.tak pernah melawan.senang pujuk. anak buah yg sebaya dgn anak saya, bila nangis sampai meraung2 selagi tak dapat apa dia nak. merajuk sampai 1 jam,kengkadang siap pukul mak dia lg.sbb mak dia lembut sangat.mcm suami kata, biar diorang nangis sekarang, jangan kita yg menangis kemudian.

oren said...

menjaga anak2nih mmg kena try n try n try..mcm akak, anak dh 4, tapi kadang nak treat depa tak sama ant. satu sama lain..

btw, dh bertahun tak mkn kat luar..lebih suka bungkus dn mkn kat umah..kalo nk berkecah ka, nak tumpah+gaduh+baling pinggan pun, dlm umah saja..hihihi...

Yati said...

Tegur, tegur, dan tegur lagi everytime dia buat salah. Be firm, tengok mata dia, suruh dia tengok mata kita, bagitau dia benda tu salah dan mama tak suka. Tak perlu spanking. :D

Hanz said...

agree ngan balkis, crita nanny 911 tu banyak tips boleh dapat, real life situation...malam tadi tengok, anak2 mat salleh lagi buas wooo, ditambah ngan bapak yang TOTAL MCP!!! grrrr..geram tengok laki cenggitu & geram tengok wife dia kena buli...

betul kata emma, parenting book is for guide tapi at times, bab kata Nanny 911, children behave according to surrounding. macam hambali skarang suka jerit2..sebab kat nursery ada budak lain suka jerit2...hangin, tapi what to do???sometimes ignore pun ok, so he got the message, buat cenggini my mummy & daddy x heran pun...

5577 said...

tul,mmg susah kekdg nak play mind game ngan budak2 ni kan..

aah. i pun setuju.. kena tegas ngan anak ni, Nadhrah kalau over kena gak babab ngan i, bukan kuat laa, tp just to show yg takleh pukul kite, sbbnya sakit kan..
kalau nadhrah buat perangai n menjerit2 tunjuk tantrum kitorg slalu buat dek je. biarkan.. kena dgr kata kite jugak.. lama2 dia penat, dia pun diam.

precious innocent said...

best pulak baca komen2 kat sini.. hehe..

akak really salute parents2 yg terang2 x penah marah anak2 depa walaupun anak2 depa dok jerit2 nakkan sesuatu..

tinggi betul kesabaran depa nie...

i thought i akak sorg je yg garang dgn anak2, rupanya almost semua mother garang jugak ek.. hehe

-mama emma®-

Zety Zin said...

lain budak lain caranya. bukan semua budak boleh terima cara spanking/pukul, dan bukan semua budak boleh berubah kalau setakat tegur aja.

macam anak 1st saya, jenis mendengar kata sikit. tegur sekali, insyallah tak buat lagi.

tapi anak no 2 ni adalah lain. kita tegur, laagi dia buat. jenis tak takut. hehe. pening kepala kadang2 dibuatnya. sudahnya haruslah mamanya bertukar jadi singa.

mummy_adam said...

i pun tgh geram nk geget adam nie.. tiap2 hari2 baling2 barang, paling i geram bila dia baling my handphone..n magazine i pun dia selak2 sampai koyak2..i pukul tgn dia tp sket jer lah, pastu terus nanges melalak, tp i biar daddy yg pujuk..

biasanyer, kalau i marah..daddy pujuk n explain whay mummy marah and vice versa.. boley lah, 2-3 kali buat di faham lah sket2..

Matjoe said...

mmg gila mencabar laa ada anak nie. mengada2 coz dh terlebih DHA

aNnAsUe'G said...

wooooo!!!
saya rasa suara saya la yg paling kuat kat bangunan kitaorg duduk tu!
masalahnye si comel monster saya ni buat tak kesah setiap kali org marah die. dah tak mkn saman dah! yup kat
babycentre diorg ckp jgn jerit2 & marah2 kat anak bile die menjerit. aiyoo! kalo die dah menjerit saja2 nak test suara kat restoran takkan nak dok tercegat smbl sengih2 tgk je kan?
lg org kate jgn buat lg die buat,pukul tapak kaki pon tak jln, pukul tapak tgn pon tak jalan. last2 saya yg sakit hati tahap gaban! fiiiiuuuuuhhhhhhh~

lin muhamad said...

sya pn ada mslh yg sama...lately sara mmg menguji byk kesabaran.penatla tiap2 hari nk jerit kat dia..bila sya marah anak, hsband mulala bising. then mesti akan tny sya balik 'nak ke anak dibesarkan dalam keadaan marah2?'..hm..entahla..nk buat mcmmane. sya dulu pun kcik2 cmtu.mak takdela nak manjakan.mak sya lagi garang dari ayah.berbeza dengan hsband saya.family dia mak ayah soft.tak marah anak2..now sya nampak.apa yg diorg mintak,semua nk kena tunaikan.entahla..kadang tu tak taula..rasa macam sya ni mak yang jahat.

Queenin Murni said...

depends on the kid jugak kot. kena try diff method n tgk yg mana yg dia boleh terima.

dulu, i marah like screaming(kunon nak bg dia takut la), macam "Adam!! no!!!! bla bla bla"

then i noticed, lagi i garang, lagi garang dia jadi..mengamuk baling2 barang semua.

what work is: lepas marah ja, biar dia fikir jap. bila agak2 dia nak mengamuk, trus berlembut with hugs n kisses smbl ckp: "mama syanag adam, jgn buat lagi ok?"

taktahu lah if cara tu will spoil him, but at least, dia tak jadi pemarah. :P

K Lyna said...

Kadang dlm keterujaan nk jd ibubapa terbaik,kita kaji sana cni,bc sana cni,tanya sana cni,tp kita lupa nak tanya kat Tuhan "Ya Allah betul ke ape yg aku buat utk anak aku ni?kalo betul mtk tetaplah hatiku,kalo tak,mtk berilah petunjuk". Kadang kita lupa tujuan kita mendidik anak supaya depa dpt teruskan seruan Rasulullah. Kita lupa nak didik diri supaya dapat melayan anak2 sehebat Rasulullah.

Wah mcm bagus!