Pages

25 March 2010

*1000 miles*

am keeping track on Ziyyad latest development,mungkin tidak ada dalam senarai penting babycenter baby milestone (yes,Ziyyad is still ma baby..)

1. dah 2 weeks ajar dia,balik rumah,buka shoes dan simpan tempat dia..sekarang dah tahu, balik umah

"mamma, shus" (shus=shoes)

kita pun tolong dia sikit-sikit

while holding his shoes,he said

"impan!" (impan=simpan)

tekedek-kedek lari,dan simpan shoes dia tepi pintu.

2. kita tahu budak-budak ni kan peniru,so dah beberapa hari saya kinda nyanyi abc bersama dengan dia

i notice susah ZIyyad nak sebut huruf H (sish), R (he was twisting his tongue,kinda funny..hahah,last-last dia buat bunyi "lolol") , M (dia sebut nmn sumthing) , and W (he pronounce it "leliuwl")

sampai Z dia ikut sebut lepas tu kasi puji la,dah bersusah payah ikut mama dia sebut ABC kan.

3. ada ajar dia cakap "i love u" which he pronouce it " i vluv u" hahhaa funny dan comel at the same time. (dan notice juga,ZIyyad tangkap the last sound of each word macam huruf W,cuba korang sebut terbalik,sama la macam Ziyyad cakap..hahaha)

4. dapat his first time out semalam, he was throwing the tv remote control,and it hit my eye.. so saya letak dia kat luar,between pintu kayu dan pintu grill ada space dalam 5 kaki macam tu

dia nanges dan panggil "mamma...mamma",sungguh menyayat hati

tapi hati kena tegar sikit,so saya buat something else to distract mysef untuk kesian pada dia selama 2 minit aje pun, lepas 2 minit,buka pintu terus peluk saya sambil kata "mamma...soliii"

huruf R suka jadi huruf L..

cepatnya besar,tak puas nak peluk,gigit Ziyyad lagi lah

p/s::gigit manja gitu,tapi ZIyyad pun tiru balik,tapi dia gigit yg betul-betul punya gigit..sakit woo!


Chomel Nursing Cover

DSLR strap slipcover!RM15 only!

8 comments:

azzamoro said...

wah tak lame lagi ziyyad pandai baca abc sampai z.

airyll pandai a, b , h, i. tu je

terlompat lak.. keke

aZeeMaH said...

alhamdullillah...banyak dah vocab ziyyad...

mu'az?

hehehhe...boleh aaaa

AppleCrux said...

dah kena time out yer..anak akak pun..dia nyer time out kat bilik blkg yg gelap tapi luasla bilik tu..mmg meruntun jiwa sungguh..1.5 minit rasa punyalah lama..

mummy_adam said...

cepat besar kan.. rindu sgt time dia baby :)

pandai ziyyad ckp i love u.. adam bunyi kan "i u" jer.. hahaha.. love dh hilang

Mrs.R @ Emi said...

ziyyad n emily pebih kurang je pesennya...

emily suka campak br..penah gak kurung mcm ziyyad..tp die leh berjoget2 kat luar tuuuu..tensi la plak mama

mommyYen said...

good job ziyyad ya..sama cam yenyen juga,masih tak pandai sebut R..lori jadi loli,sori jadi solii...

Elyn said...

i lebiu ziyyad ahaks!!

Cioara Andrei said...

Foarte interesant subiectul postat de tine. M-am uitat pe blogul tau si imi place si am sa mai revin sa-l vizitez. O zi buna