Pages

23 February 2010

*ziyyad's turtles udah mati*

tak tau la apa sebabnya

dua-dua ekor mati

nak kata tak jaga tak mungkin,husband selalu tukar air dia dan bagi makan semua

kura-kura bukan suppose hidup lama ke,like hundred of years

sape vet sini boleh tolong tak bagitau apa sebabnya

saya tau penyakit ikan je, penyakit haiwan akuatik atau separa akuatik lain saya tak tau la

ziyyad reaction? indifferent

yg dia tau

"da..abis" sambil tangan buat tanda yelek.

maksudnya mati la dah habis tu.

p/s:: macam rasa bersalah setiap kali ada pet mati, macam tak jaga elok-elok..tapi masalah,kami jaga..tak husband jaga..harap saya..memang akan mati punya..hahahah

Chomel Nursing Cover

DSLR strap slipcover!RM15 only!

14 comments:

azzamoro said...

tak pernah lak bela turtle.. mungkin dia terkena food poisoning ka.. keke. kene cube pet lain pulak ni dila.

Anasfadilah said...

nak bela cat,tapi duk apartment mana boleh bela cat..pet lain tak reti jaga la azza...hahahah (alasan tak?)

ada pet lain lagi dalam rumah

albino phyton, seekor canary,seekor burung jambul dan seekor murai batu

tapi tu semua pet husband.i hate pets kena caged aje..kesian.

mummy_adam said...

alaa.. cian nyer ziyyad, cuba try ikan, mesti ziyyad suka tgk dia gerak2

Anasfadilah said...

mummy adam:: ikan pun dah let go aritu,ikan pelaga..tak mati tapi macam dah tak cantik,so kasik kat anak pengasuh Ziyyad.

nak beli senang,nak jaga payah..bela semut ajelah ziyyad..senang sikit..hahaha

Dils said...

Beli tamagotchi je.

Dulu kepingin sangat nak pet (dulu yang tengah cerita ni... 2 3 tahun lepas seblom kehadiran Fasha. Ye umor dah besa panjang maseh nak beli mainan kanak2), pastu malas jaga sebab rase dinosaur tu buduh , asik nak makan je.

Last-last hilang tagamotchi tu. My husband jumpa die dalam freezer. Macam mana bole dalam freezer aku pon tataw lor.

Ms. TaroAthirah said...

semut? kompem ziyad tepuk2 kat itu semut and sebut syuh syuhh! haha

turtle saya tahan lama. dari beberapa hari until besar tapak tangan, then, dia larik masuk longkang mana tah. isk!

Anasfadilah said...

dils::tamagothic pernaha ada dulu,ntah cacat la dinosour tu keje berak dan makan aje

tapi bukan real deal,tak best.

nak real pet (mengadess,bukan nak jaga pon kan..hahah)

tira:;ha tulah,hari tu kat rumah mama,ada syuh semut..merepek betul.

kura-kura kamu tak suka kamu dah,pasla tu dia lari..hahahaha

mmyyen said...

o o ziyyad,comelnyer buat tangan cam tu.hehehe..pandai dia..

Anasfadilah said...

mmyyen::banyak idea la Ziyyad sekarang ni,pening dibuatnya mama dia

lin muhamad said...

haha..pandai lak dia guna isyarat tangan 'da abis' tu..kui3x..

aahla try bela ikan.kita dulu nk bela ikan,tapi malas lak nk cuci aquarium..kui3x..

Anasfadilah said...

lin::bab cuci akuarium tu yg malas..walaupun pakai filter semua kan.. tap tulah memang ada agenda nak letak akuarium dalam sekaki macam tu..letak ikan guppy banyak2,siapa ada pokok dan lampu..mesti cantik owh!

Yati said...

Turtle kami, balik kg kelantan 6 hari, tak mati pulak. Tapi bau airnya, masya-Allah.. pengsan. Skrang dah besor, takut, macam monster, rasa nak lepaskan dalam anak sungai sebab takut pegang.
Air dia, tak boleh banyak, sikit je, tak payah banyak macam ikan. Air paip fine, tak payah filter ape pun. Jangan letak kat tempat panas, kering pulak deme, kan turtle suka berjemur atas tunggul. hehhe. good luck with your next pet.

Byzura Razali said...

air byk ker??? takleh byk tau!
bela rabbit nak??? kalau u dekat i bleh bagi my rabbit.my rabbit baru pas branak masa cny tu...
skrang ai ade 7 ekor+marine fish 6 ekor+kelisa 3 ekor+parrot fish 1+ flowerhorn 1 ekor+puyu 2 ekor+ turtle 2 ekor ..boleh wat mini zoo :p

Anasfadilah said...

byzura::memang boleh buat mini zoo laah..memang my kura-kura(s) air nye sikit aje,tak banyak pun..dont knowla why they died..rabiit?ohh so fluffyyy! tapi saya suka kucing lagi...heheheh

yati::macam mak saya lah,kat rumah dulu ada kura-kura juga,bila dah besar tapak tangan gitu,my mom geli nak pegang dah..hahhaa..thank you for the tips :)