Pages

02 February 2010

*Mommies out there please help me*


ive booked flight ticket for Ziyyad and me his 12th February

bila dah beli,baru terfikir..can i handle it alone?

Babah Ziyyad balik maybe on sunday or monday pasal ada urusan sikit

macam mana ni..

saya tak risau sangat dalam flight nanti

tapi nanti bila turun, dengan nak amek luggage lagi nak handle Ziyyad lagi

the thoughts of it is daunting me..saya tak boleh tido semalam,and i get weird dreams

barang-barang Ziyyad yg selalu di bawa dari penang ke kl ialah

  1. playpen aka his crib, pasal umah nenek 2 tingkat,kalau dia tido kat atas dalam crib dia saya boleh turun merumba kat bawah,worry free..
  2. stroller. i dont wear Ziyyad at his age,pasal dia sudah berat.
  3. his formula milks (ada susu putih and coklat),his food semua..
  4. satu beg baju saya+Ziyyad (and all his necessities la)
playpen mungkin akan di pangkah dari list if terlalu semak,seriyesly i tot of buying his new crib cap Giant bila di KL nanti

macam mana ye korang travel dengan baby?

i mean bila korang dengan anak je,suami takde..

macam mana nak handle a toddler,dengan luggage yang macam nak bawa pindah tu

seriyesly i cant think right now,tak dapat ilham masa tido pun ni

and saya rasa sangat takut menghadapi hari tu nanti tanpa persediaan mental yang rapi

a bit of info

we will fly via Firefly,got the cheapest tickets, dan saya bercadang nak usung Ziyyad dengan stroller,stroller tu nanti boleh sampai ke tangga pesawat atau macam mana

stroller boleh lepas security check atau macam mana

so please please (kamu jangan nakal..ahaha) mommies out there give me some helpful insight and tips and apa-apa jer yang boleh mengurangkan kerisauan saya.

pertolongan kalian saya dahului dengan jutaan terima kasih.

p/s: dahbeli baru terpikir...adoilaaa

p/p/s::will go compile all the contestant for Chomel contest,gimme time ye.tima kasih


Chomel Nursing Cover

DSLR strap slipcover!RM15 only!

19 comments:

arin said...

firstly : kena tau max luggage yg blh bawak.so, bila dah tau, senang bab list brg nk bawak tu.

Anasfadilah said...

kak arin::itu bukan masalah,pasal kalau lebih anas kata bayar je. max 2okgs.

arin said...

20kgs. Bleh bawak byk tuh.
Handle ziyyad?
-Bawak mainan fav dia. So waktu dlm flight, waktu tgh tunggu luggage dia tak bosan.
-B4 naik flight, isi perut dia kenyang2 so dia tak cranky.
-Waktu take off and nak landed, make sure mulut dia chew smthg so dia tak rasa dengung sgt.

Anasfadilah said...

tak dengung rasanya pasal dia on pacifier..

will bring his favourite animal book bought oleh ahchu yan :)

tgh fikir macam mana nak handle masa nak collect luggage nanti..dengan beg dengan Ziyyad..oooh lalalla..rasa macam tak jadi balik je ni..takutttttt

okinokiyo said...

dila, sama ada brg2 bulky suh ayah ziyyad bawak kendian..so u bawak la yg mampu di bawak sendirian dengan ziyyad.

so ada sacrifice sket lah yg bab crib tu.

stroller wajib bawak. bag baju tu wajib lah..tp bawak yg nak pakai in between 12feb sampai ayah ziyyad sampai..

sbbkan mcm i kalau gi shopping if dgn nasya jek pun, beli yg perlu, mampu dipegang dgn tgn & leh manage nasya.kalau tak nangisss keserabutan

good luck

Ida Fahani said...

setahunya..stroller x boleh bawak naik on board...sbb mana nak letak nnt...tp tak sure la fire fly...

Mrs.R @ Emi said...

kalo AA..stroller leh bwk smpai kt tangga flight..then dorang akan masukkan skali kat tempat luggage..

brg2 mcm susu,diapers,toys..bwk dlm backpack..senang...xmenganggu..u still leh dukung ziyyad..bwk luggage yg xbeso sgt la..janji leh lps baju2 u n ziyyad utk dipakai sementara babah ziyyad sampai ke kl..

so, bila smpai..u dukung ziyyad..sambil menggalas backpack..
then p collect stroller n luggage..lugagge leh sangkut kt stroller ziyyad..

kalo nk slmt lg, xpyh bwk stroller..backpack n luggage..
usung sume n ziyyad skali atas airportnyer troli....... :)

harap2 awk faham..hahaha

Mrs.R @ Emi said...

ops..sori..xpyh bwk stroller, bwk backpack n luggage..then usung sume pakai troli airport..

p/s: sy belikan mily lollipop beso kat airport..dia ralit je sampai la flight landing kt airport ktrg

Mrs. Kown said...

ok ini apa aku buat masa first time balik alor star 2 orang dengan adam.

pampers, susu semua beli kat sana. so aku just bawak utk atas flight sajok.

stroller bawak, sampai kat pintu aku suh stewedes seksi dukung adam while aku tutup stroller tu. sbb derang tatawu tutup, karang jahanam pulak kalau biaq. pastu biar je tepi pintu nanti dia orang simpan kan. same goes masa nak turun, suh stewedes seksi tolong pegangkan adam lagi while aku bukak stroller. =P

atas flight aku bagi adam gigit teething biscuit dengan beli satu mainan baru kat tesco. hahahaha. janji mainan baru yang dia tak pernah tengok so nak bagi dia leka. sebelum naik flight aku bagi dia minum kenyang2 tuka pampers siap2.

barang lain semua aku check in. beg baju je pun.

untuk collect luggage jangan lah risau. bila dah sampai, aku keluar pas adam kat kown dulu dengan stroller, lepas tu aku masuk balik collect bags. :) so tadek masalah. ko buat lah macam tuh, pas anak ko dekat sapa2 yang tunggu kat airport itu.

bawak henbeg beso sikit sumbat semua dalam tu, so tak payah nak bawak extra changing bag lagi dalam flight. susu dah bancuh siap spare, buat panas sikit. so tak yah bawak termos semua bagai masuk flight.

nadnye said...

pernah hadapi situasi nie masa travel ngan Sarah yg 6 bulan.
1) no stroller, then u need sling atau baby carrier.. tak perlu ada 3 things to carry. Just baby n bag.

2) Bawak mana yang penting jea dalam luggage utk survive 2-3 hari, susu dan diapers beli kemudian kat KL.

3) Make sure dia kenyang dan tak cranky masa nak naik flight

4)Macam me, BF dia masa nak boarding.

5)Dun worry the air stewardess nanti will assist u.. :P, naik pun dapat dulu sebab bwk baby

6) Bila nak pick up barang bila sampai, bagi baby kat orang yang tunggu tu.. Then baru ambil barang

Ely Hasrul said...

sume tips di atas sgt la berguna. xpenah la buat masa nih travel sorg aje tapi kalau2 lah berlaku.. mmg aku nk buat satu beg sahaja (yg sederhana beso buat letak baju), patu satu backpack (yg penting spt document & baby needs), patu stroller (kalu larat carry aje ziyad tu pon kalu berat dia masih sesuai di carry)

spt di atas.. susu ke diaper ke bleh beli kat KL or sumbat kat beg yg beso. crib sila tinggal kat penang.

ekceli kat airport agak kelam kabut la nk tolak trolley ngan stroller.. kalu ziyad spt sami suh aje dia duduk kat trolley :D

jgn malu2 utk mintak tlg kat mana2 gentleman ke jika menghadapi kesukaran angkat beg or amik trolley. insya allah ramai leh tolong (kalu dorg bukan hati batu..)

good luck!

Jiey Mien said...

Owh..Dh byk tips neh..

Anasfadilah said...

Jiey::ada tips kasik le..saya tengah compile tips ni..heheh

mummy_adam said...

i xpernah fly ber2 ngan adam jer, tp kalau i jalan2 ber2 ngan adam jer..

1. i akan make sure dia dok kat dlm stroller n pasangkan belt, i xkan bagi dia berjalan.. nnt tah mana2 dia merayap.. so kalau ada stroller senang, u xyah dukung dia n dia pun xyah jalan, cian dia penat nnt.. airport tu dh lah besar.. n kalau dia ngantuk nk tido ke, boley tido dlm stroller jer..

2. nnt stroller tu, u boley bwk smpai kat pintu kapal tp nnt dia akan simpan kan for u, so nnt bila dh landed stroller tu dia dh ready kan for u kat luar pintu..

3. juz bwk 1 backpack utk brg2 yg penting jer.. sumbat, mana yg boley sumbat..

4. and 1 beg yg ringan boley letak food for ziyyad n boley gantung kat stroller jer..tp kalau sume boley masuk backpack lg best.

No worries, Insyaallah sume mesti ok :) n mesti best.. u can do it babe ;)

shakeymirza said...

semua tips yg sgt berguna...
gelabah betul kalau kena bawa anak seorang diri...
dilla..gudluck ya!

yatie said...

i pernah fly dgn 2 budak and preggy.. so far boleh handle. beg kasi husband bawak semua... i bawak hand carry jer...

u can do it

Akak Cun said...

Wah byk tips dah!

Akak plg stuju susu pampers beli kat sini KL. akak dulu salu travel al0ne bwk Hafiy dgn Fahry dlm perut kL-miri. Dlm fliht dia suka lari2. Takpe layankan aje.

Paling senang minimumkan lugage, akak tak sugest letak anak atas troli brg pasal budak kecik dia need harness, troli barang tu takde harness.akak dlu sumbat semua dlm backpack camping besar tu if bwk stroler. Tapi epot Subang takyah jalan jauh kan. If ada org tunggu, before amk lugage, pi handover Ziyad kat orang tu dulu br amk bag, lg senang. Bgtau kat polis yg jaga tu sy nak bg anak kat mak jap,nt masuk blk amk beg. Biasanya drg bg tp tataula kot kat Subang skema gila kuasa muahaha.

Tu la yg akak salu buat bila travel dgn anak sendirian by plane.

eiNa said...

wahh.. dh byk ttips.. me time bwk Aira pun just bwk backpack sebijik n letak Aira atas troli cam Emi buat tuh... bile dia cranky baru dukung jek..
time atas plane tak sempat boring kut dilla..kejap sangat.. :p from Penang to KL 40 minit je.. bagi die baca buku or magazine dlm flight tu.. sedar2 je derang dah nk landing..

aNnAsUeJiE said...

mcm saya pegi jakarta hari tu,

- stroller i usung jgk sampai nak naik flight sbb x sanggup nak dukung aidan sampai naik ke atas tu. pastu steward/stewardess akan simpan, time nak turun nnt baru diorg bg balik.
- beg tangan harus besar supaya muat nak letak botol susu,roti, pampers & semua keperluan sikenit tu.
- dlm flight kalo buleh jgn amek tmpt duduk yg dekat dgn engine. sbb lg dekat lg sakit nnt telinga. sbb aidan hari tu, even die pakai pacifier pon melalak tak ingat dunia. i sendiri pon hilang deria pendengaran kejap. huhu.
-barang2 yg buleh beli kat kl tak pyh la bwk skali kot. mcm susu ke, mknan ke. bwk sket dah la.

jgn risau sgt k, mesti ade yg membantu kalo dila perlukan pertolongan nnt. ;)