Pages

11 February 2010

*Flying with toddler: Travel tips*

ok,so this is may not be comprehensive

and this is the compilation from the mommies who willing to share tips with me,so i share with u mommies out there

because i will be heading to kl (balik kampung) so saya tak risau sangat pasal nak beli barang keperluan di KL nanti,saya boleh bawa apa yang penting saja dari penang

travel tips with ur baby,only u and ur baby.

1. Know ur maximum lugage, i will be flying with Firefly Awan Dania (serius tepengaruh nak naik firefly) the max laggage i can carry is 20 kilos.

2. will be using stroller,senang nak bawak Ziyyad dan sangkut apa patut di stroller, satu hand luggage (susu Ziyyad,book to keep him occupied,camera..ehehe..nak ambil gambar Ziyyad first ever flight..tehehehe, blanket monkey in case he is cold ke apa ke kan, and tit bits for me..i cant stand the air pressure bila kapal terbanfg turun,kadang-kadang for days telinga sakit pasal tak balance udara dalam telinga..so kena mengunyah to keep the udara balance inside the ear canal)

3. boleh bawa air,susu untuk baby...domestic flight aje pun,jadi mungkin longgar sikit kot the security i dont know,dont ask,its better that way...hahah

4. bila dengan security gate,nak check in..boleh usung stroller (i ask several people and they said bolos saja security gate ituuu..)

because i was so worried nak kena lipat the stroller and letak dalam mesin pengimbas(??)..i was imagining mana nak letak Ziyyad kalau saya tengah melipat stroller bagai..kang lari kemana hala ke kena culik (nauzubillah hi min zaliq)..so this worried me..jadi kita rempuh aje security gate dengan stroller-stoller sekali

kalau u, mommies babywearing lagi senang..tapi saya nak stroller jugak,tak kira!tak kira!

5. nak boarding boleh usung stroller sampai pintu kapal terbang, minta tolong flight attendance aka Dania pegang anak,while kita lipat stroller tu,kang minta tolong FA tak tau lipat stroller,jahanan stroller yang multi million tu kan...(multi million sangatttt!hahaha)

the stroller will be put in the cargo..and so my collegue said la..i dont know lagi,so wait and see tomorrow,kut kena campak humban ke stroller multi million tu ke kan.

6. prepare ur kid(s), sebeblum boarding kasi makan kenyang-kenyang.so tidaklah anak itu cranky

7. masa nak take off and landed, kasi anak chew on something..baca kat tips no.2,pasal keseimbangan udara dalam telinga (wahh macam tajuk buku teks biologi saya dolu-dolu).. Ziyyad case,dia on pacifier..so i hope there will be no problem pasal memang sakit telinga bila take off and landed..but still have his iko biscuit in hand in case the pacifier dont do much help.

8. dah sampai,jangan lupa collect stroller multi million...hahaaha

9. minta tolong FA pegang anak,while u busy unfolding the stroller (kat rumah dah praktis bukak stroller satu tangan, as so the stroller company claim la..one hand folding and unfolding) dah siap unfold the stroller, letak anak,strap in on and jalan to collect luggage

10. from the tips i ve given by helpful mommies,ada yang menyarankan supaya pass ur kid to sesiapa yang tunggu kita di airpot (atuk ke,nenek ke,suami ke..yg related ye,bukan stranger), then baru pegi collect luggage

kalau tempat collect luggage should be no problem to pass kat ur spouse atau parent,tapi kalau jauh..agak susah juga

tapi stroller multi million dilengkapi dengan sistem break canggih (a'ah canggih la sangat) , so kalau tak boleh pass Ziyyad to my parent, saya akan guna sistem break ni,so susah sikit orang nak bawa lari,dah stroller tak begerak secara automatik(read:tiba-tiba)

11.kalau boleh jangan duduk dekat enjin..kalau boleh.

12. saya rasa meletak anak diatas troli beg adalah tidak selamat,kecuali anak itu jenis yg duduk tertib dan diam-diam,knowing Ziyyad ialah lasak,saya tak harap dia duduk atas beg troli dengan tertib dan takdil

13. i will be making travel tag for Ziyyad stroller,DIY. from scrap fabric..cant wait!

oh saya harap tiada tips yg tertinggal

dan harap ini membantu ibu yang travel alone dengan baby,travel dekat-dekat la,travel oversea saya tak pasti.

tak sabar untuk sesi mengembara bersama Ziyyad esok :)

p/s:: shocking news today..aduhaii,kenapa boleh jadi macam ni..it is sad,truly i am.




Chomel Nursing Cover

DSLR strap slipcover!RM15 only!

12 comments:

arin said...

off topik :
bila kes scha ngn fahrin , cam tak berapa minat ngk si dania. tapi dia sgt chomel!
jumpa on 15th nnt untuk sesi tautan kasih!

Anasfadilah said...

saya suka dania dgn benjy...lalala

jumpa nanti InsyaAllah :)

Ms. TaroAthirah said...

siap prektis yang tak boleh blah tu

ps: bawak kamera..bukat takat body je. memory dan batt nak ada juga. dont forget to charge the batt. hehehe *experience counts ;)*

Anasfadilah said...

ye betul,memory dan bateri perlu ada,tima kasih untuk tips

*menyampah*

hahahaha

lin muhamad said...

waaaa ni petama kali la ziyyad naik flight eh? jaga-jaga..satgi cm sara,suke main kepala orang..huhu

satijampong a.k.a.mommyYen said...

hai mama ziyyad,

satu lagi tkut x sempat bancuh susu,standby milo kotak.ni yg saya salu praktis bila travel wit my todd..hepi travel ya..

Anasfadilah said...

satijimpong::thank for the tip..Ziyyad suka milo..ok set! akan bawa sekotak!!tima kasih

lin::ketuk kepala orang..aduiii.babah dia selalu kena ni.

mummy_adam said...

betul, i pun ala2 terpengaruh ngan firefly awan dania, nampak mcm besar dr airasia.. nnt update tau :)

happy holiday n take care!

Anasfadilah said...

mummy adam:rasanya firefly kecik aje,pasal guna foker,air asia guna boeing 737.

will update nanti,InsyaAlla

Miss BumbleBee said...

(no.11) rasanya bahagian enjin/sayap hanya adults aja di bagi duduk. for emergency purpose senang adult nak bantu.

Shairil Amirayu said...

silent reader... tho i'm not sure kalau i dah pernah comment... papehal pun assalamualaikum :D

last month i traveled overseas with my 5-month old baby, so yeah, all the stuff you listed tu memang betul. esp stroller. punyelah i tolak dengan semangat pastu bila sampai metal detector dengan rajinnyer i lipat masuk scanner semua... pastu the staff kat situ kata "alahai kesian baby tido kena kacau, takyah lipat, tolak aje"... dah kena sound hehe...

takeoff and landing memang kena kasik nyotnyot or susu... kalau tak sakit telinga...

bawak selimut sebab sejuk...
toys kalau tak nanti dia bosan...

as for susu, there is the 3-3-1 rule. domestic taktaula, maybe longgar sikit, but thats definitely the case for international flights. meaning, 3oz worth of liquid in a 3oz bottle, all crammed in 1 quart bag. 1 quart tu lebih kurang macam plastic ziplock yang kecik muat sandwich tu. maksudnya, kalau dapat 3 bottle susu berisi 3oz each muat dalam satu plastic 1 quart, lepas la.

tapi kalau formula/breastmilk selalunya deme kasi lepas more than 3oz per bottle. yela budak tak tentunya cukup bawak 3oz jer, naknak yang dah besar berlari ni.

CIK NANA said...

Salam kenal mama ziyyad!
:)
:)