Pages

13 January 2010

*a promise *


this the ABC i promise myself to Ziyyad

i love the colors,vibrant and fun

i made them with my scrap fabric (at last,berguna juga scrap fabric saya yg menimbun tu)

the tutorial for this fabric alphabet can be found HERE



as taught by kak Maya and Kak Haida on how to sew on curves,see i made a G ( mereka ni otai la dalam menjahit)

set the stitching kepada yang paling pendek,saya letak 1 , bila jahit tu pendek-pendek senang sikit nak jahit curve

tekan pedal mesin tu perlahan-lahan,mesti jadi punya lah.




Kak Tulip February:: this are the frays i said to you..saya takde glue fray stop tu,kalau nak gunting guna picking shear tak cantik plak huruf tu nanti,so i let it fray,berseni sikit (kononnya...hahaha)



saya rasa paling seronok bila projek jahit siap,suka tengok hasilnya walaupun tak lah seberapa :)


p/s:: semalam hampir tereksiden dengan lembu yang tiba-tiba lari atas jalan..saya break emergency and burn some rubber on the road..perghh! memang lembu betul la lembu ni.apa-apa pun Alhamdulillah,saya masih ada untuk hari ini :)


p/p/s:: oh yeah,one more thing,do guys love to see all the pictures in my blog? korang rasa cantik tak kualiti gambar saya ambil? honest opinion needed. honest please :) thanks .







20 comments:

Ms. TaroAthirah said...

wow terer laa ziyad lepas ni. tapi kalau bawak p kl, ziyad tamau bagi kat ikan pulak ye. dah 3 ketul batu ziyad bagi hari tu. hahahah


ps: pictures cantik. terang. me like

Anasfadilah said...

memang budak2 macam tu..suka baling batu..jangan kena ikan nenek dah ye Ziyad..hahaha

thanks,tu pun edit kat color curve :)

Aishah Megahasz said...

Jual la dekat kedai chomel. Mesti laku. Er...macam nak satu la. Jual la..jual la...

AppleCrux said...

gamba..nmpk cantik..terang gitu..buatle tutorial..

hush..sib baik pjg umur lagi ek..lembu ni takleh buat memain, kereta kita boleh kemek ooo

mamaAliff @ salmi said...

erkk.....

nk order bleh? hihi..bkenan ler...very da colorful la dila...

suke mie..

Cikpid said...

gambar2 sgt lawa..hehehe..

Yes dila..kalo u jual alphabet magnet ni kan msti laku tau..

kalo jual saya nak satu..please buatkan..hahaha

precious innocent said...

dila, my humble opinion.. akak rasa rambu2 ujung kain tu (fray ek, akak x fasih english), akak rasa kene buang jugak.. sbb takut bebudak nnt gigit..

nak suggest bakar sikit2 fray tu, tp rasanya mcm x lawa je pulak...

-mama emma®-

tulip said...

mmg cantik n comel, tapi fray tu nampak sangat la pulak. agak-agak bole ke bakar sikit tepi2nya.. or kalau bakar dia terbakar span sekali. nanti saya email nak pilih yang felt or fabric cotton. tapi abc yg ni comel2, because colourful colour.

si kurus said...

Cantikla kak erni!!! Fray style je ngee

mummy_adam said...

wow.. chanteks nyer.. ada yg untuk dijual x? saya suka :) sila lah jual ek..sgt2 berminat

Lea Shmea said...

so cute! love the colours. and pics semua ok. terang je. :)

djari said...

cantekkks....

tp hat rambu ramba tu bio cengitu jer ek..apa2 pong GOOD JOB....

Maya said...

ataupun kan dila... cuba try jahit zig-zag kat tepi2 kain tu.. jarang-jarak pun takpe..

gambar2 kat sini dah cukup cun pun!

Anasfadilah said...

kak maya:: boleh guna ziq zaq tak kalau nak jahit curve?

FrH said...

cantiknye!!!
ahh kalau laa aku ni pandai jahit .. (tapi minat pon xde .. huhuhu)

Maya said...

boleh2.. sama je caranya, tekan pedal pelan2...

Elyn said...

cun!! makin tak cukup tangan la dila lepas ni......hehehe

Anasfadilah said...

kak maya::thanks alot,akan cuba nanti :)*HugSS*

Zety Zin said...

comelnya alphabet ni! suka suka!

Drama Mama said...

dilla,

kalau i nak order from u bole? ;-) how much per set?