Pages

08 January 2010

*abc 123*

::click here for tutorial and how to::


i would to make this fabric alphabet for Ziyyad

reason : kalau baling ke saya,tak la sakit sangat..

at the moment,Ziyyad ada those magnetic plastic alphabet, dia suka tonggengkan bekas alphabet tu,lepas tu main pijak-pijak on those plastic alphabet

lepas dah puas pijak, Ziyyad main plastik alphabet tu macam main karom..

puas buat buah karom,dia baling saya dengan those plastik alphabet macam baling snow ball

setakat ni Ziyyad tau nombor 2 (two) aje

mama:: one
Ziyyad::tu
mama::three
Ziyyad::tu
mama::five
Ziyyad::tu
mama:: *take five,esok cuba lagi*

bila tengok ini,terinagt projek felt alphabets arwen.minggu ni kena siapkan jugak,by hook or by crook..kena siap (azam minggu ini..ayoh!)

tapi nak tanya la,how to jahit all the curve like the letter B,C semua lah yang ada curve tu guna mesin jahit

macam susah la nak handle curve punya jahitan guna mesin, atau ada feet yg sesuai untuk tujuan itu?

harap bantuan dari kawan-kawan yang tahu.



p/s:: i bit off more than i could chew...sigh.



Chomel Nursing Cover

DSLR strap slipcover!RM15 only!

14 comments:

Maya said...

kakakaka... teringat melly dulu2.. tap dulu dia suka sebuat 2 nombor, atu & apat... kekekeke...

yg pasal jahit untuk curve tu.. err.. sepanjang yg saya tau, memang kene pusing sendiri.. cuma kene pandai control kaki & tangan lah (baca: kene biasakan).. tapi tak tau laa kalau mesin sekarang ada yg cater utk tu..

Dils said...

tak tahu menahu pasal jahit. tapi nak try jugak jahit poyo2 sebab nak buat kusyen kaver utk seats. Hahaha.

Comel je ziyyad. Semua 'tuu'

mummy_adam said...

auntie dila, adam nak jugak fabric alphabet tu boley? *wink wink**

5577 said...

menariknye alphabets tu..
kalau nak tempah boleh ke?

Lea Shmea said...

interesting! tapi saya tak pandai jahit menjahit ni. LOL. kak, kalau dh buat nanti tunjuk la hasilnya kat sini eh. :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

jelez btol la aku dengan huruf2 tu.

Elyn said...

akak ajar wafiq abc & 123 tiap kali naik turun tangga. sebab tu je yg die suke huhuh

Haida Hussin said...

saya pun macam maya buat jugak.. gerakkan perlahan2..

nelcyndana said...

baiknya mama ziyyad, buatkan abc pakai kain.... lps ni bolehlah buat nombor pulak yer...

nak minta pendapat ni, kalau beginner mcm saya yg hanya punyer pengalaman menjahit masa subjek Kemahiran Hidup kat sekolah dulu, sesuai beli yg betul2 ok atau start dgn yg basic dulu. Secara jujurlah, better Brother atau Singer?

thanking u in advanced for the unpaid advices. really appreciates it. ;-)

Nadiah Sidek said...

cantik! seronok kalau pandai menjahit. sy tak reti jahit-menjahit ni :p

akmal said...

mcm fun je buat fabric alphabet ni.tutorial ni nampak cam senang nak buat.nak cuba la nanti bila ada kelapangan.thanks dila for sharing the tutorial :). tapi kat mana ek boleh dapat magnetic tape?

Obefiend Weiland said...

ziyad yang cumil!!

haha... tut tuu.kalau ngan abang semua NAK NAK dan TOK TOK

apakah?

i need translators!!

Anasfadilah said...

nelcyndana:: kalau ada duit,saya cadang go for singer (compared to brother)

ada mesin basic utk singer start harga RM600 atau RM700 mcm tu

kalau dah mula minat boleh teruskan sahaja guna singer tu,and kalau tak minat,boleh jual balik

mesin singer ni lagi laku,kat kedai mana pun boleh trade in :)

akmal::hari tu ada orang beli di Daiso,PJ,saya duk penang,maybe boleh tanya crafter yang dah penah pegi Daiso :)

kak maya and kak haida :: thanks for the tips :)

me n de alisha said...

Salam kenal, saya suka lah alphabets ni... saya nak cubalah...walaupun sudah lama meninggalkan bidang jahitan..huhuhu.Anyway thanks for sharing
my name : AS
URL : http://www.mypreciousalisha.blogspot.com/