Pages

31 March 2009

*have an issue heres a tissue*

aiyoyo ada orang sudah marah sama saya,belakang kasi hantam dalam shoutbox juga..tada apa tada apa

padahal boleh delete je kalau saya nak delete komen Guest tu,tapi saya kan comel (mati la kan mengaku sendiri..)

its ok guest, saya tahu awak sedang asyik marah pada saya kerana tak mengikuti awak,betul tak? (saya tahu sape awak,sungguh saya tak tipu...site ni boleh track ip guna http mirror somtehing..jadi saya tahu dari mana anda datang...dari alam barzakh tak track lah)

maafkan saya,jangan marah nanti terpaksa suntik botox

truly madly deeply i apologise pasal entry bawah ni,tapi itu pendapat saya,and i stand corrected dengan pendapat saya

follower tu fangsyen dia untuk kita tahu cerita terbaru dari blog yang kita suka singgah betul tak?

bukan tak mo follow balik,saya ulang semula ye

Blog saya ini ada widget yang membolehkan sesapa link blog ni,akan secara otomatik akan di link balik..kiranye follow juge cerita anda kan?kan?kan?boleh tengok kat sebelah kanan tu..referrer list tu...nampak tak?nampak tak?kalau tak nampak 3 kali jemahat la tu...ahaha (ok sudah melampau,org seriyes dia buat lawak pulak)

saya pasang widget itu pun kerana ada orang suruh..jangan la marah saya,saya takot la orang marah saya,nanti saya nangis,saya kan cengeng..,kalau saya remove nanti orang marah saya juge,janganla marah ye..saya paling takut orang marah saya...pleaseeee jgn marah k..sebagai tanda persahabatan dan ukhwah saya bagi awak kek perisa coklat mahu tak?ambil lah ye,saya ihklas ni

bagi pendapat pun salah..ini bukan negara demokrasi terpimpin ke?

ok apa-apa pun..happy blogging dan janji rawkkkksss!

buat guest yang sedang asyik bemarah,i sing u a song to keep u happy again ok (nyanyi macam lagu digi tu laa)

I love you, I love you, I love you
And where you go I'll follow, I'll follow, I'll follow

dan pantun ini untuk guest juge

kalau ada jarum yang patah
Jangan disimpan di dalam peti
Kalau ada silap dan salah
Jangan disimpan di dalam hati
(ehh tapi dah simpan dalam peti shoutbox sayalah...ermm takpelah tu..kira halal ajelah)


p/s::ingat senang ke nak suara kan pendapat jujur..tengok dah kena hantam..ni la nak jujur pun tak boleh...kang menipu kang?kang?kang?lecehhh aaaa macam ni

p/p/s:: ayoh makan kek bersama teh :)

*follower*

saya ada satu isu disini

tapi bukan satu isu besar sangat pun,saya suka mengadakan isu

isu follower

sesiapa nak follow cerita saya dipersilakan,saya dengan rendah diri mengalu-alukan kedatangan anda

tapi boleh tak jangan paksa saya follow balik,bukan saya ek (shot form eksyen) bukan...

ini kerana blog saya ada widget yang boleh link balik,mana2 blog yang letak link saya...jadi kira saya follow cerita anda gak kan?

ini dah jadi macam isu friendster..sape lagi banyak kawan..ada samapai beratus-ratus..padahal bukan kawan pun...tak kenal pun,tak pernah jumpa,tak pernah amek tahu...asal add jer la...nampak femes skit..banyak kawan ni..

fungsi follower bagi saya ialah kita nak mengikuti perkembangan cerita sesuatu blog,bukan pasal nak sendiri nak femes...

dari awal saya letak widget follower tu saya tukar tajuk kepada Very Important Guest,saya mengangkat pembaca setia saya dengan VIG,because saya rasa ayat follower tu macam pengikut ajaran sesat saja...hahaha (saya rasa,pendapat saya lah...maaf kalau ada yang tersinggung)

terima kasih pepada pembaca setia saya,tanpa anda siapalah anasfadilah dot blogpsot dot com ni...seriyes saya tak tipu :)

and i do visit all the VIGs back :)

Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Walk beside me and be my friend.



Cheers
Anasfadilah dot blogpsot

*keki tabemashoo!*

translation:: jom makan kek

ehem ehem..saya ada sijil tahap 4 bahasa jepun ye kawan-kawan, (ceh!riak) menulis pun boleh,bercakap pun boleh

tapi dari scale 1 to 10 saya score 0.5 aje,hahahaha (riak punya pasal,Allah tarik balik...kahkahkah) dah berkarat dah bahasa jepun saya,dulu boleh la bangga gak masa kat airport,jumpe lecturer japanese language saya,cakap jepun korang...wahhh!

bukan apa,saya cuma nak habaq kat hangpa,saya dah jahit felt kek sebanyak 6 slice,dan boleh membuat satu bulatan kek yang penuh.

tapi tulah,sengal sikit..gambar tak amek..hari ni hp plak tinggal kat rumah (hampeh je...)

dan puan2,akak2,makcik2,adik2 sekalian the felt kek is for sale

RM5 je sepotong... so tunggu esok ok,for pics..kalau nak rujukan gambar boleh tengok kat entry *feltsewhappy*

donut pun ada,tapi donut lom buat.. :P..nanti saya siap "masak" saya kasitau ok :)


p/s::saya boleh nyanyi lagu sekai ni hitotsu dake no hana by SMAP,mainly because ada kimura takuya...hahahahampeh!

30 March 2009

*1000 miles*

Ziyyad sudah 8 bulan 2 hari

1. sudah ada empat batang gigi gemuk yang cantik,dan tak jahat dah (seksa sungguh gigi nak tumbuh)

2. comando crawl..laju macam ape je..sekarang tak usah mimpi nak tinggal 5 saat atas katil,mau jatuh nanti

3. dah boleh lambai bye-bye

4. habis sepah+koyak+makan+gigit majalah saya dan En.Suami,tak bermakna nak simpan lagi,recycle ajelah nanti (majalah astro bulan April pun dah hancai dah pakcik kecik punye kerje)

5. dengan bantuan walker,Ziyyad berjaya explore sampai ke bilik jahit..sambil mulut kata "oooo...oooo" translation ::oh!kat sini boleh buat sepah lagi..(comel je buat mulut O gitu..hahaha...cubit kang pipi tu...)

6. semalam pergi ke giant,diberhentikan oleh 3 orang salegirl chinese..saya ingat apasal org kerumun anak aku ni..rupenye mereka kata "manyak besar aa dia punya mata.manyak hemsem"

Pakcik kecik dah besar..wuhuhuuhu...tak puas nak gomol dia lagi..wuhuhuhuhuh...wawawawa

Ziyyad juga dah panjang+tinggi,jadi car seat dia kena tukau dari rear facing ke foward facing (EHEMM EHEMMM MamaLong,Achu Fiqah,UncleEffs and MiCik...paham-paham sudeyyy..hahah..korang kumpul sorang RM100 pun ok gak...lalalala)

semalam Ziyyad poo-poo,saya tukarkan pampers dia,elok je salin baru,tak sempat fasten sticker tu,terus dia poo-poo lagi...ceh,busuk punya worang...hahah..saya ketawa punya la kuat,Ziyyad buat muka aneh mungkin dia tertanya-tanya "apasal mama aku macam ni.."

En.Suami kata apa pada Ziyyad "nasib la Ziyyad dapat mama macam ni"

ok ape, mama lepak je...hehehe

kalau di ikutkan dah banyak kali kena kencing Ziyyad..tapi tulah,kelakar...Ziyyad,Ziyyad..(pelik saya,tak pernah pun marah dia kalau dia poo2 atau kencing kat saya,well anak lelaki korang tahu la kan kalau kencing macam mana..hehehe)

dah 8 bulan saya begelar seorang mama..

tak kisah la Ziyyad,kamu kencing ke berak ke,mama sayang kamu unconditionally.



p/s::mama saya kata,nak jadi emak kena banyak sabar.

27 March 2009

*kenapa aku malas sangat ni Ya Allahhhhhh*

phwargghhhh*yawn*

gila masal ok hari ni..pegi opis pun takdak sapa..

nama pun Jumaat kan?

seriyes,rasa macam nak balik,lepak kat rumah,finish all my NC orders dan buat felt cakes

keje tak produktif macam ni,malas ok nak pi opis

saya dah malas nak pi opis sebenarnye,demotivated lama dah

erghhh..why tidak bermotivasi

1. Kerana tiada Dr. Izi haji Ali..hahah

2. tiada increment

3. tiada bonus

4.tiada kenaikan pangkat

5.gaji sikit

6. masih lagi pekerja kontrak..malas nak cakap banyakla kan

mahu je buat business sendiri,tapi tak tahulah

korang boleh kata..

"nasib tau ada kerja time gawat ni.."

tapi tulah bila jalan kaki,nak naik motor,dah naik motor nak naik kereta kancil,dah dapat kereta kancil,nak kereta wira,dah dapat wira nak honda plak,dah dapat honda nak merc plak...

abes sampai bila nak puas hati?

p/s::sampai mati pun belum tentu puas

p/p/s::kawan2 semua doakan saya dapat handphone SE G900..saya tamau P1 dah...heheh ;)

26 March 2009

*semua adalah pemenang*

tiada pengalah hehehe

setelah meneliti semua comment dan jawapan,pemenang nye ialah..drum roll










BabyElle...yay..*clap*clap*clap

ni sedutan jawapan dia yang saya bace pun nak tergelak sorang2

PaRa tengah baring² atas ketas A4 kat tepi mesin jahit tu... Of course PaRa xtido kan, sebab mate die tebukak je...
PaRa watpe baring² kat ctu? APsal xjoin MaRa & RaRa?
semua jawapan dan komen adalah sangat best...tapi pemenang adalah sorang saje,dan tiada pun pengalah di sini

untuk semua yang bukan pengalah terimalah The RaRa's award ni

Award ini diberi kepada

1. Erylda - i laf u too, singgah sini selalu k ;)

2. Intan - pasal saya baik,saya kasik juga la

3. Kak KV - blog saya memang anih kan?hahaha

4. Elissimie - jawapan anda tepat,dan kek tu nanti2 saya jual...setakat ni hold dulu :)

5. Azza -jawapan tepat..saya memang tak reti nak tulis panjang2..takut orang bace bosan pule..menjahit boleh belajar di kelas menjahit atau lebih murah,melalui internet saje :)

6. Jiji - jawapan kurang tepat malahan tersasar..hahah..jangan jeles2,ko pun boleh belajar jahit juge

7. Dils -walaupun tak bagi jawapan,tapi tak kisah lah,pasal u have a cat name fasha yang suka membohsiakan diri di lorong belakang rumah...hahaha

8. Erin - jawapan betul, ZiyyaD with a D not T...teeehehehe...mari singgah selalu,kot kita boleh buat felt food sesama :)

9. Mama Qaisara - PaRa sakit hati pasal tak dapat join MaRa and RaRa makan kek..heheh

10. Zuedin - kalau saya jual,saya habaq na :)

11. Kak Oren - kak oren kenapakah saya tak boleh masuk belog kepunyaan Kak Oren itu..hehehe..jawapn yang tepat!

12. Wawa -walaupun tak jawap dan bagi komen pasal blog ni,saya kasi je..thanks sudi singgah sini

13. CikPid- saya memang suka bersantai hatta di tempat kerje (read:malas)...hehehe..afundi ditutup :P

14. Sharia - anda memang kejujuran..bagus,saya suka :)

15. uncle effs -abang nak ke?nak amek la,takmau pun takpe :P

16. Mimie Azimask - jemput singgah selalu k..

17. Kak lyna - ye,hafiy dan fahry juga kacak, kelihatan muda,jadi muda DnHans...hahaha

18. Mama Emily - jawapan tepat..ye,kita tak boleh menipu kerana menipu itu berdosa..heheh..(hi Emily,i miss u....yang benar Ziyyad)

Ziyyaddddd,jangan kacau anak dara orang...biasa ni..babab nanti

Sila lah amik ye kawan-kawan sekalian..


p/s::babyelle- saya namanye pakai tuding besaq,tapi perangai mereng kerapu kepunden mereng sekeper...hahaha

*contest is still on*

pemirsa sekalian

contest masih berjalan,dan berakhir petang ini pukul 5

Pemenang dipilih berdasarkan jawapan yang tepat dan comment yang menarik hati saya

pemenang akan mendapat donut low kalori rendah lemak dan boleh tampai di fridge

sila tinggal komen beserta jawapan di entry "*feltsewhappy*"

cepat!jgn ketinggalan k

_______________________________________

korang rasa korang nak tengok tak?

sebagai seorang makcik,saya juge tidak terlepas untuk mempunyai koleksi

tak kisah la koleksi pinggan mangkuk ke,koleksi tudung ekin ke,koleksi buku novel ke,koleksi handbag ke,koleksi kasut ke

saya juga ada koleksi..tapi tak lah kolek (collect) sangat...pasal saya selalu pakai pun kesemuanya(tukar-tukar ikut mood)

saya maksudkan koleksi handbag

saya ada lah dalam 3,4 macam tu,ada satu tu dah lunyai pun saya guna selalu

handbag terdiri dari jenama Gucci, Bontega Venetta, LV,Hermes dan Coach (ok bukan 3 atau 4, tu kira dah 6...tapi coach tu dah letgo pun..hehehe)

jangan khuwatir,semua adalah fake..hahaha..(saya juga ada hati nak pakai jenama mahal,cuma tak mampu sangat,semua handbag tu RM80 je sebijik..beli kat batu fereghi je pun...hahaha)

eleh korang beli dvd batu fereghi boleh plak..acik nak bergaya sekali sekala pun tak kasik chan

jadi saya ingat hujung minggu ni nak pergi ke batu fereghi lagi kot2 ada lv ebony trevi gm..pm kecik sangat tak best..kalau tade ingat nak rembat satu gucci pun ok juge

Mak Arab banyak beli fake handbag kat sini..banyak pilihan dan boleh tawar harga gila2 murah

ada sape2 nak tengok koleksyen saya ke?

p/s:: alang2 pegi sana,rembat la selai ke 2 lai dvd...hehehe :P

25 March 2009

*kecoh je*

semua orang kecoh dah pasal earth hour

nak tutup lampu sejam hari sabtu ni

truthfuly saya tak heran langsung,bukan saya tak sayang planet bumi,sayang sangatttt!

mentutup lampu yang tak digunakan saya dah praktik sejak berkahwin dengan En.Suami,buka lampu kat mana kami berada je.

tapi kadang-kadang saya tensen gak,gelap sikit macam duk dalam gua pun ada (abang ku sayang,i laf u,jgn marah :) )

bil rumah kami RM40 kebawah,seriyes saya tak tipu. (Bil api rumah cik intan punya la mahal,fiqah and abg effi sila berjimat dan selamatkan bumi kita)

kalau nak kata recycle,saya recycle apeee

saya guna balik bekas aiskrim (tub eskrem tu la) buat tupperware..heheh,besau sikit nak menapau lauk kat rumah mak...hahaha kantoii.

tapi tulah,hopefuly berterusan la benda alah ni jangan jadi macam boikot produk israel tu,awal2 je panas,la ni angkat tangan sape yang masih meneruskannya?

p/s::saya tak join mendaalah 60 hours tu pun tape,memang dah join lama dah untuk selamatkan bumi kita...kalau korang buat takat hari tu je nak save the planet baik tak yah,jadikan amalan ye kawan2

p/p/s::captain planet he's the hero :)

*feltsewhappy*

:: hari ni ada pertandingan Spot PaRa,sila baca entry ni sampai habis..Pertandingan adalah sempena dengan 3 tahun blog Anasfadilah tis coming April,semua boleh join,keluarga pun ok,En.Suami cannot..hehehe i laf u abang . contest end tomorrow petang pukul 5 :) korang tak nak barang free ke?::


setelah puas saya mencari hi and low kain felt ni..rupa-rupanye ada dijual di kedai yang selalu saya pi beli barang buat NC..hampagas betul..

kalau ku tahu dari dulu,takde maknanye nak pi beli melalui internet...sew happy ok! nayris tak melompat bintang aje depan pembantu indonesia yang jaga kedai tu

saya tahu kedai tu jual kain felt pasal mulut saya gatal bertanya pada tuan kedai,seorang lelaki cina

"eh bos,tu kain apa aa belakang sana..kaler-kaler punya?" (harus guna perkataan bos untuk mendapat harga diskaun :P )

"itu kain felt"

"oooo yaa kaaa?kalau saya tahu sini ada jual,saya tak beli kat internet tau kaa..wah best laa,saya mahu beli la macam ni" (keadaan keterujaan rasa nak beli semua,pasal warna semua usngguh tempting!)

::suka tengok warna kain felt,selalu tengok orang punye je...sekarang saya pun ada tauuu..hahaha::

oleh kerana saya adalah rakan karib customer aneh yang setia, bos pun bagi la sekeping dalam RM2...wahahaha..(normal RM2.50...eh,bos u jgn berkira dengan i tau)

because i felt so happy,jadi saya menjahit ini

dan ini

saya dah kata,kamera fon saya memang la cabuk,jadi sahih la tak clear kan?

kek coklat strawberry dengan strawberry dan kek coklat oren with strawberry topping

korang tahu tak nama dollop tu ape?..nama khas dia ialah meringue :) (ada gak info dalam blog acik ni ha...hahaha...takla merapu je)

jadi keluarga si Rara adalah sangat hepi,pasal banyak makanan sekarang!

:: PaRa is away for a while,tinggal MaRa and Rara je...::

and my workspace sudah bersih

well at least tak bersepah sangat la...can u all spot PaRa?

sape yang first dapat teka akan dapat donut kat atas tu,pilih satu dari tiga donut tu...pasal donut tu ialah FM!

teka sekarang dan letak jawapan anda dalam comment box saya,sekali dengan komen tentang pandangan jujur anda pasal blog saya ni (jujur ye,jangan yang kipas melebih-lebih)

jawapan yang tepat dengan comment yang paling jujur dan iklas akan dapat FM donut tu :)

p/s::apalagi pi la teka mana PaRa bersembunyi

24 March 2009

*understated*

remember my workspace shipwreck

well im suppose to buy this 3 tier clear can see drawer

to organize all my felt and other fabric too

since saturday till now,i still cant get my hand on it

ada jelah punca sebab musabab tak dapat nak pegi beli

tensen tau ka?

marah?

understatement.

p/s:: saya berhak untuk marah.sekian,terima kasih.

*big bad tooth*

gigi gemuk yang jahat..dia buat Ziyyad sakit

kesian Ziyyad,kali ni sakit gigi nak tumbuh

ada satu malam saya dikejutkan oleh Ziyyad pasal dia meraung sakit..boleh tak acik panik jap?

rupenye sakit gusi..gigi gemuk yang jahat nak tumbuh

jadi esok nye kami pegi beli teething gel by dexatrin rasanye..

baru Ziyyad dapat tidur,dan saya juga dapat tidur...hahaha

now i know,its not easy being a parent..lepas satu,satu..

ujian diberi, kita sabagai mak ayah perlu ada kesabaran (saya adalah orang yang jurang bab sabar ni)


p/s::baru anak sorang,bukan octoplet boleh?

23 March 2009

*three in a row*

sebenarnye hati tak tenang memikirkan Ziyyad

belayar berbelok-belok
sauh di bungkar di tempat tenang
yang pergi hati tak elok
yang tinggal perut tak senang

sudahla...dah merepek dah petang-petang ni

Cik Tim,where art thou? kata mahu mengemaskan my workspace yang dah jadi kapal karam tu..bersepah snagat dah ni..tensen jek tengok (tapi malas nak kemas,am waiting for you...hahaha)

saya rasa nak beli handphone Sony Ericsson P1,walaupun hp tahun 2007,still saya suka spec dia

saya cari hp yang

ada stylus (mendaalah yang macam pensel tu), skrin sesentuh (?? ),qwerty keyboard, ada wifi,3G,dan yan gpaling utama..kamera haruslah superb (selama ni pinjam SEk800 En.Suami je..amek gambar,sungguh bosan!saya mahu my own camera phone yang superb juge)

kamera haruslah boleh autofocus,flash bagai dan fuction ala digicam (im using samsung F something,camera macam longkang!)

walaupun rupenye tak lah hebat (senang cerita,buruk la) tidak seperti Iphone 3g yang sleek itu,tapi saya suke specs SE dari Iphone

Iphone harap cantik saje,camera 2mp je? tade autofocus ke?ceh!

i have to say dari segi quality pics melalui hp,SE menang! (tapi kalo kamu nak sangat amek gambar cantik pakai je la EOS ke D60 ke kan?)

oklah sudah merepek..tapi ingin beli hp SE p1 juge..hari tu tengok harga below RM1000,oklah tu trade in samsung cabuk ni (dapatlah dalam 5 kupang cenggitu kan?....hahaha) boleh top up sikit duit, 17 kali bayar..boleh lah merasa SE ni..hahaha


p/s::17 kali bayar?emm tak payah la..pakai je lah hp cabuk ni..hahaha

*i hate u stomach virus*

tidak tahulah kenapa dan mengapa..

Ziyyad muntah-muntah pula (mujut tiada demam atau cirit birit)

habis susu di minum,keluar semua sekali

semalam makan di tesco,tengah elok pegang Ziyyad,habis muntah atas baju saya..(dan i smell like stale milk..mula2 hangin juge,tapi sabar kan aje)

malam tu kami bawak pi paed lagi..tengah elok Dr. tanya berapa kali muntah

lagi sekali Ziyyad muntah atas baju saya (semalam saja dua kai tukau baju,kali ni tak marah,tapi kesian pada ZIyyad..habis kosong perut pakcik kecik tu..kesian dia lapar semula.. :( )

Dr. kata dalam perut Ziyyad ada virus (i dont know how lah the paed know know kan..pengalaman dia banyak,so kita terima dulu..nanti cek internet..)

Dr suruh kami bagi Ziyyad susu melalui sudu (spoon feed)..macam mano nak bagi susu dengan sudu?

mau meronta la pakcik kecik tu nanti..

jadi kami bagi melalui botol juge,tapi dalam kuantiti yang sikit,separuh macam tu dari normal volume

Alhamdulillah tak muntah lagi malam semalam (pasal dah makan ubat tahan muntah..)

macam nana hati nak senang macam ni?

semalam semsa memangku Ziyyad dalam tidurnya,saya berdoa semoga Allah sembuhkan Ziyyad segera,biarlah saya muntah takpe..jangan pakcik kecik ni..tak sanggup tengok dia tido dalam kelaparan (dalam sejam makan ubat,baru leh minum susu...jadi semalam kepenatan akibat muntah,Ziyyad terus tido)

hopefully Ziyyad will get better soon,InsyaAllah

p/s::kalau mak nye yan g muntah,tu tanda lain dah tu...ehehe.

*teringin*

setiap kali membaca majalah HerWorld,saya selalu berangan wartawan menemuramah saya..keluaran bulan March,ada cerita pasal women blogger..saya jarang nak beli tiap-tiap bulan,kalau ada article menarik saja saya beli :) (satu RM7 tuuu..mahal! boleh beli 5 teh ais bungkus :P )

saya berangan macam mana nak bagi jawapan bila di tanya

pasal tu lah bila Kak Ros email saya bagitau pasal saya adalah top referrer untuk momblogerplanet,saya amat teruja..pasal ada sesi QnA...walaupun bukan majalah HerWorld,tapi ini pun bagus juga..untuk para ibu saje!heheh

kini keinginan saya tercapai! :)


::dalam gambar ni,pipi saya kemerahan pasal sejuk di Cameron,saya suka pasal tak perlu berblusher :P ::

thanks ye kak Ros..(tak di edit nampkanye answers saya tu..saya telah cuba sedaya upaya untuk serius,tapi gagal secara mutlak!..muahahah..jadi itulah jawapan jujur saya :) )

Nak baca pi saje di SINI..

Eh korang semua,para ibu...apa lagi join la MombloggerPlanet... :)

sape duk penang,jom buat tupperware party! hahahah

p/s:: :)

20 March 2009

*third tooth*

Ziyyad nak tumbuh gigi lagi...la ni bahagian atas pula

demam semalam pakcik kecik tu...tak tido...dari 12 am to 3 am...saya ngantuk hamat ni,kang ada yang tido je atas meja opis ni

belek badan dia,ada rash pule,sapu lagi calamine lotion...bagi makan ubat semua..hopefully Ziyyad sembuh weekend ni

Ziyyad demam,ada orang suggest pi jumpa bomoh celah mana ntah...perasap kepala Ziyyad

mungkin those asap kemenyan will make Ziyyad drowsy thus feel asleep..hahaha (dengan mak nye nanti drowsy ok..)

ntah la..kadang-kadang merepek beyond comprehension perubatan mistik ni

kalau perubatan cara Islam pun tade pakai asap.

ada orang kata,kalau serawan (benjol belakang kepala) tak hilang,maka demam selalu la..adoiiyaii

ubat dia itulah....mandi celah kelangkang emak,biar air mandi emak tu turun ke anak,dan serwan tu poof! hilang

lagi satu gosok susurimau belakang lesung,ambil debu dia campur air sikit,then sapu kat serawan tu

korang nak tengok susurimau tak?

ni dia

susu rimau ni ialah susu ibu harimau. dalam hutan ibu harimau perah susu dia (jangan tanya saya macam mana dia perah,semestinya bukan pakai spectra3..hahah) atas daun keladi,untuk bagi anak rimau yang berjalan-jalan dalam hutan. kalau anak rimau tak jumpa susu mak dia,makanya susu tadi akan keras macam kat atas tu..

saya terpikir,kenapa ibu harimau tak susukan anak dia macam kucing susukan anak kucing?hmmmm...harus balik tengok animal planet lepas ni


p/s::yang penting usaha,tapi jangan sampai khurafat sudahla...

19 March 2009

*workspaceshipwreck*

hahah..

workspace saya yang macam ship wreck..

purple circle : kain habis camuk dalam kotak ni...nanti ingat nak beli see through drawer la kat Giant...simpan elok-elok ikut jenis kain

yellow circle : NC dah siap main sangkut kat kerusi aje...hehehe 8P

balck circle : berkecah denagn ribbon dengan benang semua...haiyooh!

bersepah sangat...saya tak suka workspace saya bersepah,nak buat keje susah...bila nak cari barang mula la belek sana sini...hishhhh!

harus lebih organize selepas ini

*Rara*

Meet the Rara's

they are tiny rabbits live in my drawer

they live here..in this messy drawer

PaRa works as an IT enginner. His hobbies including collecting stamps and exsotic pets

MaRa work as a cleaner,dont ask me how they both met :P. MaRa loves shopping for baby cloth


this is Rara,he is the baby of the family. When PaRa and MaRa goes to work, Emak Kumbang will babysit Rara. Rara love to play with Kumkum the baby bug

one day,they found a yummy donut coated with sugar and sprinkles outside their den...

and a mug of steaming hot coffee to go with


so they eat the delicious donut and drink the good smelling coffee..

the End...


sorry la the Rara tak pakai baju,tuan depa tak jahit lagi...hahaha

sekarang ini saya ada obsession baru iaitu felt Food! the donut and the coffee are made of felt...

i will make more felt food coming soon...cuppies ada,strawberry ada...wah!

saya rasa akan buat fridge magnet la donut tu...heheh..my felt food fridge magnet!sape2 nak beli??

p/s::my story telling s*cks...hahah..

18 March 2009

*lump*

just as i tot untuk menarik napas lega,apabila Ziyyad sembuh tiba-tiba semalam...

En.Suami :: sayang,cube rasa belakang kepala Ziyyad ni,macam benjol

saya ::(sambil merasa) eh,a'ah la...alaaa benjol apa pulak ni

En.Suami :: tapi benjol ni boleh gerak-gerak,Ziyyad tak nangis pun tekan benda ni?tulang kot?

saya :: mama ada tulang lebih kat kepala,sutur kepala kepala bukan macam tulang kaki ke apa (ada hikamh pay attn masa kelas biology dulu... :P )

En.Suami :: eh sebelah kiri pn ada la...tapi tak timbui macam sebelah kanan

saya :: (panicky!!) eh jom kita pi klinik la

En.Suami ::kita tanya ayah dulu macam mana



ayah kata, itu serawan,biasa budak lelaki selalu kena.

benjol tu macam bisul tapi tade mata (bisul tak jadi,tade tempat nak keluarkan nanah)

ubat dia ape tau..jeng jeng jeng....

mandikan anak bawah celah kangkang ibu,maknanya air mandi ibu tu tadi jatuh ke anak..and get this

saya tengah menses....harus nyah mandikan anak celah bedah tu...

ada lagi satu ubat dia,yang ini ok sikit..

korang pernah dengar susu rimau tak?

susu rimau ni keras,jadi asah belakang lesung,buh air sikit dan sapu kat tempat benjol tadi

nanti i put pictures susu rimau tu and benjol belakang kepala Ziyyad tu.

dang scary i tell you

Mama Kiah kelam kabut semalam,takut dia Ziyyad cedera ke apa..i heart you mama kiah. (mama kiah pengasuh Ziyyad :) )

ni la dia cabaran jadi mak ayah...baru merasa susah senang nak brought up anak kan?

rasa!


p/s::tu lah dulu ketegaq hangit piang,la ni hang merasa la naa dila...hahaha

*on why*


kenapa sebab saya masih bekerja disini...sebab nye poin yang ke 4

bekerja dalam team work sudah tentu...tapi nak korbankan week end and public holidays adalah hell to the NO!

saya bekerja keras tetapi tidak akan menghabiskan hujung minggu dan cuti umum hanya kerana nak cari duit

masa saya adalah priceless bersama suami dan anak

takpelah duit tak banyak mana,asal kan saya ada masa untuk mereka yang penting dalam hidup saya (dan duit tu ok lah, still boleh bayar itu ini,kira oklah)

requirement diatas,saya adalah sangat layak (bukan brag ye)

saya buat cell culture and plant tissue cultures dah 5 tahun

handling high end lab equipment..sudah tentu...nama pun keje lab dah 3 tahun..semua barang lab semua harga ribu-riban

tapi tulah bila tiba part kena keje week end and public holidays..pikir gak la

tapi saya apply juge,mana nak tahu,rezeki..if they ask me

"bolehke keje week end and public holidays?"

hehhe...saya dah sedia jawapan,dan saya tak akan bagi jawapan macam ni

"ye,saya boleh!no hal"

tak ini bukan jawapan saya..ini jawapan orang yang tersangat yakin boleh rakan muda

jawapan saya?...adalah....mana boleh bagitau..nanti orang tiru :P

p/s:: tengoklah lagi 3 bulan macam mana,InsyaAllah ada la rezeki.

17 March 2009

*leopard kawaii*


::bintik-bintik yang comel tapi annoying ok::

Ziyyad sebelum ini,muka berbintik-bintik,kurang hensem

::raja kapur :P ::

Ziyyad selepas dilumur bedak sejuk dan kadang-kadang calamine lotion,baju berjenama tidak bermakna lagi :P

::suka buat muka aneh la ZIyyad ni..buat muka hensem sikit,supaya ramai aweks terpikat::


dan hari ini sudah hensem kembali,ALhamdulillah... :)

semalam ke KWSP, di sebelah KWSP (not exactly sebelah,selang 2,3 kedai lah) ada satu kedai jual baju baby, diorang jual baju baby branded factory outlet punye ( ala brands outlet) and get this

diorang jual lagi murah! hahaa...sawan ooo dalam kedai tu

saya beli 3 helai dulu

::Rompers for pakcik kecik!::

sehelai RM6...mau tak mereng dibuatnye dalam kedai tu...and its all branded stuff..

GAP,mothercare,levis for kids..nasib la poket ku kosong time tu...haha...aci rembat 3 je

floor atas ada bahagian dewasa,tapi takde duit...tak usah la gatai menengok kan..

kasut crocs pun ada,lamaze soft toys pun ada...murah i tell you

KWSP Bayan Baru ye kawan-kawan..sape duk penang mai la kedai ni

kasik alamat sikit

ORS factory outlet
no 41 Sunway Tunas,Persiaran Mahsuri 1/3,
11900 Bayan Baru,Penang

(dekat dengan rumah saya wooo,harus pegi selalu!lalalalla...gila dah ni...weng weng weng)

p/s::gaji minggu depan,cadang nak beli baju tido untuk Ziyyad,semua baju sudah nampak pusat lor..Ziyyad akan 8 bulan...lagi 4 bulan InsyaAllah,dia akan setahun....cepat sungguh masa berlalu

16 March 2009

*blogstarz*

Iklan KedaiChomel

Tempah kain cotton anda sendiri untuk dibuat Nursing Cover sekarang! info lanjut di KedaiChomel!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


semalam membaca iklan di metro ahad,dan ternampak iklan dan cerita pasal blogstarz ni

saya tertarik (dengan blog-blog punya hal) lalu membaca (biasa tengok gambarje..jarang nak membaca)..wah!menarik...blog ni boleh menambah wang saku (dalam kepala duk pikir apa nak beli dengan duit tu nanti...memang mat jenin,saya tahu!hahaha)

saya membaca dengan teliti..kagum dan saya berminat

dengan harga serendah RM99..kita boleh menjana sampai RM9000

humangaihh!kayo makcik

tapi pelik la juge,apesal nak start up blog kena bayar,plak...blogspot tak perlu pun

dan hari ni,kerana keterujaan ketakhinggaan saya pi melawat blogstarz ni

tapi terjumpa satu blog yang berkata mengenai blogstarz ni

bace saje di sini

oooooo (panjang ooo saya)

dia berkonsepkan MLM,padanlah macam fishy je..

setahu saya MLM ni haram,fatwa dah keluar hukum

dan kalau korang melayari blog-blog di blogstrz penuh iklan saja,takde content..

loh!nyaris tipah nak daftar okeh! (saya memang nak daftar dah pun,nak cepat kaya punya pasal,betul saya tak tipu)

dikala ekonomi gawat ini,mata rambang dengan duit..siapa tak mahu..duit senang orang cakap,easy money..

tapi tulah,kita kena selidik mana duit itu pergi..

biar miskin asalkan tak makan duit haram,ye tak?



p/s:: korang nilai lah sendiri,tepuk dada tanya iamn...cewahh! macam prof Izi hj Ali plak dah

*campak kah?*

Alhamdulillah..Ziyyad dah ok

hari jumaat kami pergi lagi ke klinik (yes...again)

Dr. kata bukan campak,tapi viral rash

Dr. kata kalau campak,the bintik tu ada air,baby selesema and mata dia merah

Dr. suruh sapu calamine lotion

sekarang Ziyyad dah hensem...(muahahaha...tak tahan puji anak sendiri..)

kalau tak habis muka berbintik merah ,satu badan bintik-bintik macam leopard yang comel.. :P


p/s::hai Muna!jaga diri baik-baik k (one of my best friend in SERATAS...lama sudah tidak berjumpa!)

13 March 2009

*on why*

ramai yang minta saya jahit babysling,baby carrier

bukan saya taknak,tapi saya takut

saya takut the jahitan is not strong enough,and baby boleh jatuh pula

oh,saya takut!

peniaga perlu bertanggungjawab..tak boleh jual ikut nak untung aje

nanti-nanti lah,saya invest mesin jahit yang lebih hebat,yang boleh sew kain tebal baru saya jahit kot

thanks to those yang bagi ideas,korang tahu sape korang :)

i always enjoy sewing,macam satu therapy untuk tenangkan diri (dulu swimming,sekarang tak lagi..)

kalau boleh,saya nak quit my day job,and sew all the way..tapi keadaan gawat macam ni..susah la babe

saya mula sewing secara serius masa mengandung kan Ziyyad,saya ada buat booties, messenger diaper bag,soft cloth book..

dan sekarang ini nursing cover pula

seronok menjahit ni,saya suka dengar bunyi mesin jahit

"trrrr,trrrrr,trrrr"

thanks En.Suami pasal belikan saya mesin jahit ni,walaupun bukan jenama hebat,tapi ia jenama yg digunakan dalam Project Runway...hehehe..

new project coming up...hehehe..tangan dah gatai dah ni nak jahit


p/s:: nanti nak ajar Ziyyad behave masa saya tengah menjahit macam kak Mai ajar Nasya,bila Ziyyad besar la...

*En.Suami*

Rules:
Here’s a chance to see how well you really know your husband/boyfriend/lover.
Cut, paste and fill in the answers, then shoot, you know what to do. The real challenge is to send it to your husband/boyfriend/lover to see how right you really are.

1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?

Berita awani 501,502,takpun tengok bola

2. You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?

Mayonnise tak pun thousand islad,kadang-kadang belaiu reka sendiri

3. What’s one food he doesn’t like?

saya punya spaghetti daging...huhuhu...hahaha,carbonara ok pule

4. You go out to eat and have a drink. What does he order?

sirap limau tak pun bandung

5. Where did he go to high school?

Sek. Men. Sungai Ara.

6. What size shoes does he wear?

10 lah rasanye,kaalu tak silap

7. If he was to collect anything, what would it be?

kalau boleh dia nak collect patung aksi (action figure) tapi saya tak kasik,buat tambah habuk je

8. What is his favorite type of sandwich?

sandwich telur saya lah! :), dengan sandwich tuna saya buat juga

9. What would this person eat every day if he could?

ikan masin,gulai ngan nasi

10. What is his favorite cereal?

Kellogs Frosties

11. What would he never wear?

baju t shirt kaler pink

12. What is his favorite sports team?

Haria Penang Haria...

13. Who did he vote for?

undi adalah rahsia..shhh...jeng jeng jeng

14. Who is his best friend?

Ahmad Zorro...

15. What is something you do that he wishes you wouldn’t do?

memeningkan kepala sendiri

16. What is his heritage?

melayu+ siam

17. What is his favourite colour?

hitam..baru balck metal katanya

18. What is his habit?

heheh...cannot tell u know..rahsia suami

19. What is he proud of?

saya yang pandai menjahit,dan Ziyyad yang suka mengemas

20. Lastly, do you think he will read this?

yes,En.Suami akan membacanye...dan abang jangalan marah kalau salah ye,i lap u!

saya akan tag

1.PutraMama
2. Rumiza RAshid
3.PadNani
4. Elissimie
5.Mummy Adam

silalah buat ye kawan-kawan :)

p/s::tak dak modai nak tulis apa hari ni..buat tag la nampaknye

p/p/s:: i do feel important setiap kali kena tag.. :) walaubagaimanapun saya masih berhutang tag dengan Tiara dan Nad :P

12 March 2009

*zombie*



iklan dulu,new fabric design di KedaiChomel


last night Ziyyad tak dapat tidur lena,tidur sejam,bangun sambil nangis-nangis

kesian tengok dia

susu dah bagi tamau

minyak telon dah buh,pun tak benti nangis

bagi makan ubat demam,pun tak benti nangis lagi (still feverish badan dia)

"mengapa anak ku,kau menangis selalu, tak sedap hatiku,melihat dikau..."

atas ni lagu Ahmad Albab...terpaksa la nyanyi tengah malam kan...huahuahua

pukul 1 pagi,bangun,nangis

pukul 3 pagi,bangun, nangis

pukul 5 pagi,bangun,nangis

naik buntu kepala fikir

sampai saya pegi keja dah macam rupa zombie dekat-dekat nak jadi ogre dah muka ni

tapi yang best nye,saya tepon Mama Kiah,elok je Ziyyad main bergelak riang gumbira aje,minum susu semua ok,habis licin

saya harap,Ziyyad akan baik semula

supaya saya juga dapat kembali menjadi manusia biasa...

p/s:: huarghhhhh! kami tinggal tak ketuk pintu je lagi.. :P

*opera sabun ep. 25*

episod sebelum ini..bace saja di SINI

" you jangan tipu sama saya ha...saya tau ini kak jijah...hutang karpet saya bila mahu bayar,anak sama bini saya sapa mahu bagi makan,you jangan ini macam..tada baik makan wang worang..you ingat u belakang femes,ada hati tamau bayar kah! nanti saya kisi Abg Nas sana Melodi terjah u aaa Kak Jijahhh"

Sop bagi balik hp tu semula pada kak jijah..Sop dah taktau nak buat apa dah..

"Hang ni ghaplah jingga betui la Sop,aku mintak tolong hang ..hang jawab jelah..senoi betul hang ni"

Kak jijah marah sop..

"Eh pompuan! ko punya hutang,apsal plak mak yang nak tolong clearkan,tak kuasa nyah! dah tau tade duit,nak vogue di vass macam datin segala..tak kuasa ok...amboi,amboi,amboi!"

tiba-tiba muncul Si Laser Azwan

"Hey,mUluT HangSUang! HanjENg Ko seBut TagLine aku ye,BayAR RoyalTi tau...Ko JanGan MengaDA-Ada,Aku Sumaph ko Jadi BeG ElVeTivoLi DamiER KaraNg!"

Sop pengsan tak semena-mena kerana berjumpa dengan idola pojaan hatinya..

"Hoi Azwan..tengok apa ko dah buat kat Sop,sekarang ni sapa nak tolong aku bayar hutang bai tu...kang nanti dengan kamu-kamu sekali aku heret masuk melodi nanti...sekarang aku tak kira,pasal kau Sop pengsan,La ni aku tak peduli,ko kena juga tolong bayarkan hutang kapet merah aku!""

Kak Jijah membebel selaju 300kmp/h

"SoRi La NyAh! elvEE mak SemuA FaKe ,BeLi Kat BaTU FereGHi aJe,TAk lAKu NokKalau JuaL..ehHehee..MaK PaKaI pUn Nak MeNunJuk Kat EkinTu HarI MaK Pun Boleh Pakai ELVee youuuuuu"

PANG!!

sop tampar idola dia si laser Azwan,sop tersedar dari pengsan pasal dengar beg elvee fake si Azwan

"Kenapaaa Azwan,kenapa kau dilahirkan sebagai manusia,kenapa kau tidak dilahirkan sebagai binatangggg! kau tau,kaulahh pojaaaaaannnn hatikuuuuu!"

Sop lari masuk bilik,dan menghempaskan badannye ke atas katil sambil menangis teresak-esak...





Episod yang ke 26 saya harap Mama Hanum and lil Zara sambung pule,pasal saya tahu dia boleh menulis sambungan episod kali ini


disclaimer :: segala penulisan di atas tiada kaitan yg hidup atau yang dah mati :P

-------------------------------------------------------

Tahniah Achu Fiqah di atas kejayaan dalam result SPM, usaha keras kamu berhasil..very proud of u adik..

dan sekarang,sila bagi hadiah onesia baru untuk Ziyyad,thank youu

i'm sorryyyy! (gaya Amir Raja lawak)



p/s::susah woo tulis sekejap besar sekejap kecik,skill habes penulis asal dia..hahahaha

11 March 2009

*unsolicited advices*

sering kali kita,sebagai first time parent ni di beri unsolicited advices (nasihat yang tak diminta)

ye la sebagai first time parent (saya jadi emak baru masuk 8 bulan) kalau anak sakit ke nangis ke apa ke

mestilah ada je yang bagi unsolicited advices..

kadang-kadang sekadar nak amek hati,saya buat ajelah..

macam-macam advices yang kadang-kadang aneh dan kelakar saya terima

ada advices yang kita boleh terima pakai dan guna

ada yang kadang-kadang bercanggah,dan boleh membahayakan nyawa anak kita

kadang-kadang ada yg khurafat pun...menyimpang akidah pun ada...macam tanam uri baby mesti letak pensel atau buku,dipercayai anak esok bijak...apa kata letak laptop sebijik dan buku bank...supaya lebih bijak dan kaya raya...hahaahha..maaf cakap,tapi benda ini wujud dalam masyaraket kita..dalam Islam,takde benda tu semua..cuma cuci bersih-bersih dan tanam elok-elok...kita yang memandai tokok tambah..lepas tu marahkan kita bila tak ikut cara nenek moyang..susah babe..

kita yang tahu apa yang terbaik untuk anak,jadi kita la sort those advices yang di beri

rasa baik guna,rasa kurang baik,simpan jelah dalam hati...apenye susah


p/s: kalau lah ada buku panduan menjadi makbapak dalam bangsa melayu,sahih tebal macam buku yellow pages...hahaha

p/s: saya minta maaf kalau ada yang terasa,rasa tak senang dengan penulisan saya,boleh comment :)..ini pandangan saya.

*i hate this part right here*

but i have to do it..

GAHHH

Ziyyad dah ok sikit,pagi ni masuk opis lambat..tapi pergi ke opis juge

kerana tuntutan kerja..bosan!

i rather be with Ziyyad right tis moment

He need his mother not pengasuh..

tensen ok!

bila tiba masa macam inilah saya rasa adalah lebih baik jadi SAHM

bertanya Dr semalam (ye,kami sekali lagi ke klinik..) memang musim baby sakit demam batuk selesema

suhu Ziyyad semalam nearly 39 degree, sape tak cuak babe

hopefuly Ziyyad segera sembuh!

eh korang semua,melambai tangan tu dikira milestone ke?

pasal Ziyyad kalau orang bye-bye dia,dia bye-bye balik..

yes la anak,one step closer untuk main piano pula,jadi baby genius masuk nat geo...hahaha


p/s:: there's no place like home...oh.terlupa,tiada red ruby slippers..dang!

10 March 2009

* Nursing Cover with pocket *

the New Chomel Nursing Cover include a mini towel at the corner



and it double up as a pocket to put breast pad or anything you wish


Align Center


A pink Purplish fabric


yellow fabric


turqoise


batik




tempahan hanya untuk kain dibawah ini sahaja


1) Turqoise - 1 tempahan

2) Kuning - 4 tempahan

3) Pink Purplish - 1 tempahan





Jadi apa tunggu lagi place your order(s) now

tempahan adalah terhad

Anda pilih kain,saya jahitkan :)



Selling Price at RM 40
(excluding postage)



For more info,email me at

stashowale@hotmail.com



*berita dari 238*

sari berita utama

~ Ziyyad demam panas mencecah 38.8 darjah celcius
~ aksi tido aneh
~ anak itik di baham rasaksa air
~ kereta baru pemberian siapa?
~ hebatkah?!



1) Ziyyad demam panas mencecah 38.8 darjah celsius

semalam pukul 1am kami rush pi Hope Children Hospital,Ziyyad demam panas..kesian anak itu. Dr dah masuk ubat ikut juboq punggung Ziyyad,reda sikit panasnye. Tapi pagi masih panas tapi tak sepanas semalam..

kesian Ziyyad,tak sampai hati tinggal dia di rumah pengasuh,tapi hari ini ada tuntutan kerja..semoga anak segera sembuh



2) Aksi tido aneh

Ini Ziyyad sedang tidur ye,bukan sedang bermain...ntah aksi apa ntah tido Ziyyad ni...tapi kelakar ok..( andai Ziyyad dewasa kelak,dan terbaca blog mama,jangan marah ye sayang...mama dah tolong Ziyyad cari awek sejak awal lagi..hahaha :P )



3 ) Anak itik dibaham rasaksa air

hahaha..inilah rasaksa air tu..tak sangka Ziyyad dah boleh duduk dalam bathtub...senang sikit nak mandikan dia sekarang ini



4) kereta baru pemberian siapa?

walker ini dibeli denganharga RM90...kami beli di pekan kecikjual basikal...kalau kat Jusco menatang ni harga samapi RM140 macam tu..walker cum rocker..ok lah kan..

seronok pakcik kecik ni dapat explore satu rumah sambil 'mengemas' dengan berjayanya



5) hebatkah?

dalam satu malam saya mampu menjahit 8 helai nursing cover..inilah hasilnye..(saya tidak mendapat bantuan dari orang kenit (elves) yang dulu membantu tukang kasut diwaktu malam..kan ke bagus,di kala saya tido,orang kenit datang membantu....hahaha...nak tahu cerita si kenit dan cobbler baca SINI)

dan akhir sekali...

semalam birthday En.Suami yang ke 31,saya dah beli hadiah untuk dia..tidaklah mampu untuk beli jam Tag Heur atau pun baju Hackett ori.

saya belikan dia bluetooth headset,kerana hari itu dia sudah ditahan dek makcik polis trafik akibat tidak menggunakan handsfree..jadi saya dah bagi hari Jumaat hari itu,kerana tidak sabar dan tergedik-gedik nak tengok reaksi En.Suami dapat hadiah...hehehe

sekian saja berita dari 238...

p/s::doakan Ziyyad segera sembuh ye kawan-kawan :)

06 March 2009

*grey's*


semalam membuat benda alah ni..sape nak mari oder pada saya ok..odersaja!

RM 12 saja

iklan dulu...hehehe

amacam?ada macam Grey's Anatomy punya cast tak?

ni gambar RA lab virology

from left :: Mizi,Erni,Nasriah and Mat Nor

today,Mat Nor last day kat sini, dia dah dapat keje baru dan tetap di tempat lain,tahniah Mat Nor

jadi hari ini ada makan-makan percuma!wehooo!

hahaha..

although i know he wont be reading this

thank you Mat Nor pasal selalu tolong buat PCR untuk virus VNN and Irido,tanpa kamu,kak erni pun malas nak buat sendiri...hahaha... (ye,saya teruk...saya tahu)

selamat maju jaya,lucks all the way and kalau kawan jemput la kami di sini...dah ada kereta tu bawak lek lok jangan nak langgar kucing di tengah jalan.

dalam gambar tu,saya sorang je dah kawen,yang lain belum lagi...sape berkenan nak buat calon menantu ke calon diri sendiri ke silalah tinggal comment di sini...hahaha

p/s:: internet kemabli kerumah kami,sape nak oder nursing cover and pacifier looper tu email je lah acik di waktu cuti nanti k

05 March 2009

*pesona lady*

woot!woot!

saya baru balik dari membuka account Maybank.

saving account sebenarnya,kerana sedar diri ini tak dapat membeli henpon Nokia E63 iteww,

jadi decided untuk menabung aje..

dan paling best tiap-tiap bulan mereka akan potong sebanyak RM24 untuk masuk takaful pesona lady

banyak benefit dia

nak tahu..baca SINI aje k

hopefully betullah benefit dia itu,bukan sekadar indah khabar dari rupa

p/s:: akhirnya ada juga sedikit simpanan untuk emak budak,asyik anak punya simpanan aje fikir kan... :)

*looper*


Hi nama saya Ziyyad

pagi-pagi lagi mama amek gambar saya

kawan-kawan nak tau apa yang saya pakai kat baju tu

tu nama dia Chomel Corsage Paci Looper.

mama saya buat untuk saya

ada kaler pink,ada kaler turqoise,ada kaler kuning,coklat pun ada tau kawan-kawan

kalau nak tahu lebih lagi,boleh la lawat KedaiChomel!

04 March 2009

*biskut*

saya ada masalah..

bila berada di bahagian utagha ni,biskut itu adalah roti,dan roti adalah roti

setiap kali En.Suami nak makan biskut,dia kata

"tolong sat amek roti"

dan saya akan bertanya untuk kesekian kalinya

"roti,roti atau roti biskut?"

tensen tau ka..

saya tak mahu Ziyyad growing up getting confuse dengan roti dan biskut

roti is bread anak,and biskut is biskut la

sape yang invent perkataan roti untuk biskut ni ek?men susahkan saya ajelah..


situasi setahun akan datang :


"mama,Ziyyad nak roti..."

"nah"(sambil bagi roti gardenia)

"mama,Ziyyad tak mahu roti yang ni,Ziyyad nak roti empat segi tu"

"roti ni empat segi la...well, all most"

saya tak mahu berada dalam situasi diatas ini,sanagt memeningkan kepala


p/s::roti meri mau ka?

p/p/s::i just discover that my nursing cover is cheaper compared to other, 50% cheaper..hows that!

so visit KedaiChomel, we are always open for you :)

03 March 2009

*me want*

terlalu banyak berkehendak,tapi diri ini tidaklah semewah mana

acik nak berangan tak salah kan?




dulu acik berangan nak lappie dell 1525 tu.

takat berangan jer lah kan

huahuahua

oleh kerana sedar diri dan tak mampu nak beli

hari itu ke BJ,syurga HP ap..

saja,buat sakit hati sendiri

belek-belek hp ni

lantas berkata

"elehhhh,tak cantik punnnn"

kemudian pergi,dengan hati sedikit tenang


p/s::oit,makcik..menabung lagi afdhal k

*meow*

on the way to work today

saya mengelak seekor kucing yang sedang mengerang kesakitan akibat dilanggar

saya tak pasti sama ada kereta atau motor yang langgar dia

pity meow, kalau bukan ini peek hours,orang sibuk pergi kerja

surely i stop by and help move you to the side of the busy road

i hope the bagladeshi or the vietnamese yang pegi keja naik basikal wil help you,meow

im sorry,truly i am

at least kalau kamu mati pun,tak lah dilenyek banyak kali..

hari ni mood kurang..

kerana teringat meow



p/s::and she is orange,just like my late Jojo..jojo i miss u dearly..kalau tak duduk rumah flat,sahih akan bela kucing

p/p/s::bagi saya semua kucing adalah she atau he,bukan it..dan semua nama kucing adalah meow,bukan fasha ye dils..hahaha!

02 March 2009

*emak budak sekalian*






*ada pertandingan di momsbloggerplanet, saya dah lama tulis benda ini untuk promote para ibu di luar sana,especillay mums from penang,tapi tak ramai la,so ramai-ramai la mummies dari Penang masuk di blog directory ni k :)

sungguh best bila dapat tahu di Penang juga ada blogger mak-mak budak

boleh get together tuka resepi ke apa ke kan

saya hari itu baru bertemu dengan Mama Indah...

saya ingat dia orang KL...rupanye orang Kulim

mendapat tahu saja dia tinggal berdekatan sini

saya terus melawat mama Indah yang kebetulan baru saja melahirkan Indah... :)

kalaulah saya tahu lebih awal!

tapi kini dengan adanya Mom's Blogger Planet

saya akan dapat tahu lebih ramai bloggermums yang berada di sebelah utara ni

boleh buat scrapbook resipi la macam ni...wehooo! (as if la acik nak buat scrapbook kan...hahaha)

thanks to Mama Izzah , yang juga antara super mummy rajin (selain Mama hafiy dan fahry , dan mama husayn )

yang berusaha mengumpul emak-emak budak di Malaysia ni..Syabas kepada mereka *clap*clap*clap*

so emak-emak budak sekalian silalah daftar kan blog anda di Mom's Blogger Planet ,tak kira anda di KL,Kedah,Perlis,Selangor atau Serawak

kerana Mama Izzah dah buat blog directory mengikut negeri maustautin masing-masing!

baguskan! :)

saya walaupun lahir diKL tapi saya daftar dibawah blogger yang lepak di Penang... :)

so lets join the new community in town

(iklan tak berbayar dan tak di taja...tapi saya suka :) )



p/s::eh rupanya ada blogger mum dari Sungai Ara la...wah best ni...dekat dengan rumah...boleh buat tupperware party...lalala

p/p/s:: make sure bukan orang jahat yang kita jemput k :)

Mama Izzah,saya mahu grobag sleeping bag,pasal Ziyyad sangat lasak,di kala tidurnya.

*1000 miles*

::mama saya memang takdak keja lain::


tis pakcik kecik is already 7 month young!

semalam,beberapa kali di pujuk tidur,tapi Ziyyad tak mahu

dia mahu praktis merangkak

tapi masih peringkat novice,masih tidak mahir mengimbangi kepala

asik tersodok aje

tapikan,saya kagum tengok baby

siapa yang ajar diorang mengiring, merangkak dan berjalan

kita,sebagai ibubapa cuma bagi sokongan moral ajekan?

saya kagum tengok Ziyyad semalam,bersungguh-sungguh nak merangkak walaupun tersodok dan tersembam muka atas katil

tapi,still dia kan cuba sedaya upaya nak merangkak atas 2 tangan dan 2 lututnya

saya tengok (sambil gelak kat tepi) pasal kelakar and at the same time kagum

baby pun tahu erti tidak putus asa

Ziyyad teach me a lesson... patience and preserverance is the key to success :)

Purity,patience, and preserverance are the three essentials to success, and above all: love.

Swami Vivekananda

p/s:: check out new fabric in KedaiChomel