Pages

23 December 2009

*yang terbaik untuk anak*

selalu saya baca blog orang especially mothers

bekerja kuat mencari duit banyak kerana mahu yang terbaik untuk anak

nak sambung belajar,nanti dapat kerja baik,gaji hebat kerana mahu yang terbaik untuk anak

anak?

dia tidak dapat membezakan seluar designer atau seluar beli di giant

dia tidak mengerti mainan mahal beli di toy r us mahupun di kedai ah kong tepi jalan

dia hanya tahu sama ada dia punyai kasih sayang atau tak

dia tahu bila orang sayang pada dia,setiap kali merajuk acap kali itu dipujuk disayang

dia tahu bila orang marah padanya,mencebik tanda protes

apa yang terbaik untuk anak?

masa kita,kasih sayang kita,perhatian kita padanya

itu yang masih kurang saya bagi

siang di hantar ke rumah pengasuh,dijaga maid,dihantar nursery

mujur kerja saya tidak pressure mahupun berat

masih punya baki masa untuk bermain di sebelah petangnya

tapi cukupkah sekadar beberapa jam di waktu petang untuk di ganti masa yang hilang di waktu siangnya

cukupkah perhatian dan kasih sayang dan masa saya berikan pada Ziyyad

andai duit jadi ukuran kepada segalanya,saya pasti sebanyak mana duit yang dicari,tidak mampu membeli semula masa,tidak mampu menebus segala kasih sayang dan perhatian yg sepatutnya saya beri pada ZIyyad

anak,mama kasihan pada kamu,terpaksa tinggal disitu sementelah mama pergi kerja

bila pulang nanti,mama janji main car dengan kamu ye anak.

p/s:: money is not everything,but everything now is money,pernah bersembang dengan kawan..katanya " kalau gaji RM1500,kita buat macam gaji RM1500, tak perlu belanja lebih dari mampu" ... duit tak akan pernah cukup,kerana kita manusia tak pernah puas.




Chomel Nursing Cover

DSLR strap slipcover!RM15 only!

15 comments:

yaya said...

saya pun selalu memikirkan masa saya bersama anak, kekadang dr ofc dlm kereta lagi tak sabar nak sampai rumah jumpa anak...

Elyn said...

sejak ada anak akak memang melekat duk umah!! sebab seronokkkk sgt layan die. duit belakang kire. asal cukup nk bg susu diaper cukup la.....

Suraya said...

setuju!
=)

Ely Hasrul said...

setuju!

tu psl everitime mmber ingatkan 'ko bleh la laki ko gaji banyak' mmg la aku ingatkan balik.. 'gaji banyak guna pon byk' samaaa aje..

sami tu belikan belon spongebob kat pasar mlm pon dia suka. bwk g pasar mlm tanpa belikan ape2 pon dia suka hahahhahaha yg penting masa spend ngan anak.. itu aje

Mrs. Kown said...

so true. duit takkan cukup. lagi banyak dapat, lagi banyak spent on him.

cuma kadang2 aku pikir, dapatkah adik-adik merasa seperti apa yang abang rasa? kesian nanti kalau adik dapat hands me down barang kan.

tapi kebarangkalian sungguh besar adik2 kena pakai yang abang punya. haha. lagi kesian kalau adik laki. camno nih.

dwimaya said...

setuju sgt entry ni. very well written..

mcm reflection kat diri sendiri..

tmbah2 kalau asyik stress sbb workload keja, blk lmbt, mlm dh penat..

berapa jam je spend dgn anak.. :(

Little Mama™ said...

dila, part yg last tu mmg betul.. gaji banyak, belanja pun banyak.. tak puas puas punya.. sebab tu ramai yg tewas dek kad kredit.

Jiey^Mien said...

setuju sangat..
Ian takkan sedar pun dia pakai kasut adidas mahupun kasut asadi..
Yg dia tau, dia nak mama dia to be around most of the time..
Sbb tu walau tahu mmg sesak nafas bila amik unpaid, jiey nekad jer..
Ian takkan selamanya umo setahun atau 2 tahun, kalau tak usaha skrg, ralat utk seumur hidup..

*dalam hati dok pikir smbl ketuk jari,mana nak carik duit neh*

muahahhahhahah.. tp hati puas.. =)

Apo namo ontah said...

Kadang2 kita kena keluar kejap dari kebiasaan utk masa dpan yg lebih best dgn anak. Cthnya mak yg buat bisnes MLM gila2 sampai lupa blk umah sbb nak majukan biz dia. Tp once biz dah kukuh, dia dah c0nquer masa utk family.

nadnye said...

setuju ngan entry nie tapi terpaksa bekerja juga untuk ibubapa juga kalau ikutkan hati dan perasaan nak sahaja berhenti kerja..

angah said...

yer... betul... luangkan lah masa BERKUALITI dgn anak... main dgn dia, mandikan, suap makan, dodoikan n sebagainye...

sebabnye kalo xkeje pun, tp kat umah tu asik dok tido, tgk tv je xde pekdahnye jugak...

oren said...

akak cuma ada lebih kurang 3 jam jek mas angan anak2 (kul 6-9 pm)..

dlm masa yg singkat itu, kalo dibahagi 4, mmg tak berapa minit jek..

huhuhu...sedih :(

Dayah said...

bila Dila tulih mcmni, teringat suami saya yang akan 'bebel' jika perasaan TERINGIN utk belikan baju/mainan yang mahal/branded utk Shukrina..sbb katanya skg ni, dia takleh nak bezakan mahal atau tak, tak dpt nak appreciate branded atau tak..

dan bila asyik nak kena branded je, bila dia dah besar, dah pandai menilai, tiba-tiba dia tanak pakai baju tesco/giant ke..??ha..jenoh cari duit nak beli baju2 mahai tu...

bila jenoh cari duit, maka baki masa ada yang tu brp saat utk utk bersama yg tersayang...

Aezad said...

best entry! kalo ada button like cam FB tekan 10x.. hehe! yup.. duit bkn segalanya.. kuantiti xbley lawan kualiti cam masa yg kita spent..

Sweet Thinker said...

huhu. da jd pama mmg besh. ade dokte tak untuk den? den pun nk kawen. hehe