Pages

10 December 2009

*sabar dalam mengajar anak sesuatu benda*

mengajar anak sesuatu yang baru memang mencabar dan perlukan kesabaran

saya mengajar Ziyyad benda-benda di sekeliling saja,tanpa bantuan flash card atau buku-buku yang memang khas untuk umur seperti Ziyyad (buku ada juga,tapi tak banyak sangat la)

saya percaya dengan keadaan sekeliling,real life org putih kata..Ziyyad lebih cepat belajr dan faham

sekarang kalau naik kereta saja dia sudah tahu

mana car,motor dan bas

dia tahu kapal terbang dan helikopter

dia tahu ayam, cat,kambing, lembu (samabil sebut nama haiwan-haiwan tu,Ziyyad akan siap buat bunyi,bunyi cat yang paling comel sekali..macam bunyi anak kucing gebu yang rasa nak picit-picit boleh?)

perkataan yang simple macam buka,tutup,jatuh, sakit dia tahu dan gunakan

ini semua pengalaman Ziyyad membuka dan menutup sesuatu benda(tarik laci,buka kotak mainan etc), benda-benda yang Ziyyad jatuhkan atau dia jatuh sendiri,dan penagalaman dia sakit semasa terjatuh

pengalaman mengajar lebih dari flash card dan buku

biarlah Ziyyad dengan dunia kanak-kanaknya dulu,belajar mana yang perlu dahulu





ini video saya mengajar Ziyyad ayat buka dan tutup..

diantara belajar itu dia mahu bermain 'ba-ba-chak'

takpe,sabar..lambat laun dengan ulangan yang kerap,dia akan tahu :)

p/s::Ziyyad geli dengan cengkerik,husband ada beli cengkerik untuk makanan burung..saya sua balang cenggkerik pada dia,lari nyuruk balik sofa..hehehe.

p/p/s:: ini cara saya :)

5 comments:

Jiey^Mien said...

Potential budak2 ni mmg unlimited kan??
=)
Bila aja Ian buat something, budak ni cam acuh tak acuh, ingatkan tak heran, tapi after a couple of times, dia sdr buat plak..
Kdg2 diorg pick up tanpa kita sedar..
Yang penting sabar..
=)

Mrs.R @ Emi said...

sama la..buku tu ada jugak belikan...tp emily mcm suka plak dgn buku....emily buat bunyi cat mcm bunyi cat yg garang

AppleCrux said...

Lebih kurang my son gak mende2 yg Ziyyad tau tu..hehehe

Lagi satu, kalo kita tak nak anak tu ikut mende yg kita tak suka, jgn dibuat dpn dia..kdg2 kita tak perasan dia sebenarnya observed kita..

precious innocent said...

xleh view pun vid tu? cam x habis load je...

-mama emma®-

Diyanazman said...

that is my cara too! :))