Pages

18 November 2009

*Ziyyad is not eating much*

should i be worried?

adik ipar saya kata pada saya hari tu

"awat ziyyad seghah sangat"

senghah (kena sebut bagi makhraj betul) = kurus

ntah la, anak saudara adik ipar saya siap makan nasi kandaq lagi (biar betul,betul la kot kan)

Ziyyad,nasi pun tak pandang..siap geleng-geleng lagi

yg dia suka makan egg sandwich,nestum (tahap 4), buah-buah, biskut (dia suka makan biskut meri), whip potato (ini solid ke..hahaha)

sua nasi je..geleng kepala

jeles la dengan anak orang lain siap makan nasi kandaq la (i think it is not healthy feeding ur baby nasi kandaq) , makan nugget la,bubur la..jeleeesssssssss

i read some tips here

i just wish he ate more,jadi badan adalah berisi sikit

p/s:: nampak je kurus,try la dukung,mau patah pinggan gak la lama-lama.



Chomel Nursing Cover

DSLR strap slipcover!RM15 only!

16 comments:

rina said...

Fatin pon not eating much..dia lagi la kurussss sampai doctor pon risau.
tak pernah la dia abiskan food yg kita prepare..selalu dia mkn 4 5 sudu (itu pon dah byk)..pastu taknak mkn dah.
at least Ziyyad still mkn nestum, buah, biskut..ada la makanan yg masuk dlm perut dia..
saya runsing jugak..tp selalu pk positif..fatin minum byk susu n dia hanya mkn bile dia rasa perlu mkn :P bole ke gitu??
alhamdulillah setakat ni dia sehat..kalau demam pon cepat baikknye.
p/s: kitorang kasi dia scott emulsion jugak, ada la bertambah sket selera dia (selera minum susu)

aNnAsUeJiE said...

jgn la risau..dulu baby saya pon memilih sgt..takmo pon mkn bubur yg dibuat, kecik hati jap. ade gak org tanye asal aidan kurus nih? bg la die mkn, bg la die minum susu byk2. mcm la kite kebulurkan anak kite.
tp lama2 dah ok dah.
as long as ziyyad still mkn walopon mknan lain and die sihat.
kurus tak semestinye tak ckp mkn atau sakit. itu maybe sbb anak terlampau aktif mcm baby saya. ;)

Lea Shmea said...

i think kurus takpe kak. asalkan sihat. thats what nia's paed always tell us.

Anasfadilah said...

rina::sama macam Ziyyad,susu je lebih..makan kurang..orang duk kata anak kurus,sedih la saya,macam ak di beri makan plak..

annsujie::jeles la anna,tengok anak orang lain gebus jek..anak saya kurus..tapi tulah,dia sihat and aktif patut tak perlu risau kan? tulah..org siap perli mak tak bagi makan..sedeyyyy la..

Anasfadilah said...

lea:: oklah ek kalau kurus tapi sihat..ok lega sikit dah..hehe

lin said...

dilla,
cuba ajak ziyyad mkn sama2..kita slalu wt cmtu..kdg2 budak ni syok mkn bila ada kwn.skrg ni klu kita mkn nasi,kita suap sara sama.blh thn byk jugala dia mkn..

Elyn said...

jgn risau dilla..... wafiq pun takmo mkn tau. kdg jeles akak tgk anak org mkn nasi beria2. anak akak sua nasi die luah blk sob sob

nisya said...

my daughter pon makan x byk. nak masuk 18 months berat baru 8kg lebih. org tegur2 gak ckp kurus, tp to me as far as my daughter makan makanan berkhasiat, sihat n bijak syukur alhamdulillah. fyi, she's still breastfeed. i x bg makanan mcm processed meat, junk food, candy etc to her. she loves eating vegees. antara air coke ngan grapes, she'll choose grapes :)

jgn risau la anak x berapa berat. janji sihat. klu pead/dr kate ok, xpe je

Farah said...

afif makan 4 mangkuk bubur nasi pon kurus..cemane ni?

kot2 ziyyad nak jadi org barat kalau suka makan mash potato mesti suka spaghetti hehe..leh cuba kot dila.

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

mmg la budak not eating much, especially dia tgh sibuk main kan?

experts kat sini suggest i dok makan dgn anak, bg dia bersemangat nak makan gak.

Mrs.R @ Emi said...

awat ziyyad xmo nasik??emily tu pun kurus jgk..tp mkn byk aje..tp doc ckp selagi berat xturun kira ok...

cuba wat bubur letak udang..kot2 die suka..ada rasa manis2..

suryati said...

micah pun tak mkn nasi until 1YO, his tummy kot cannot accept it. but even until now pun, dia mkn sikit2 tp byk kali in a day, perut kecik, tak mcm perut mak dia, besar gabaq.

anyway, walaupun Micah now eats almost everything, but pakcik tu still nampak slim.

no worries dear, yang penting, Ziyyad is healthy n walaupun dia mkn sikit, but quality food.

joegrimjow said...
This comment has been removed by a blog administrator.
eiNa said...

Aira plak makan satu sudu..dua sudu.. sudu ke tiga dah luak balik dah.. tp sya xriso sangat sbb dia minum susu byk n badan pun Alhamdulillah bleh tahan berat..

janji derang sihat dan aktif xpe je dila..

joegrimjow said...

aiyok
xde?

izzahazfar said...

bior kurusa janji sihat dahle...hehehhe