Pages

04 November 2009

*Halloween*

dewasa ini ramai antara kita yang beragama Islam menyambut Halloween

siap berpakaian seperti Dracula lah,Frankestein la..semua hantu-hantu omputih je

kenapa taknak datang macam pocong ke (mungin susah nak trick or treat..tak dapat pegang bakul pumpkin...hahah) atau pontianak ke..baru la meleis (pegi blog Obefiend untuk versi costume lebih autenthic and 1malaysian)

tapikan kita Asian ada perayaan hantu sendiri tau tak?

kita ada Hungry Ghost Festival ( i know about this festival through reading Russel Lee the famous Singapore Ghost Story author)

siap ada concert oleh getais (or koh-tai in Hokkien) lagi..scantily clad siap...hehehe

tapi dulu hanya ada klasik chinese opera

mungkin nak suruh orang muda datang tu yang buat getais tu kot,i dont know

but what can i see here in Penang, the Chinese will put up a big tent..u can see here in Penang its everywhere

so free show everybody! (u can see the foreign workers be it Bangladeshi,vietnamese even indonesian pun layan tengok konsert getais)

we have our own culture why bother with the western punya culture?

dua-dua perayaan agama (halloween perayaan orang kristian,hungry ghost festival perayaan orang buddha)

cuma nya hungry ghost festival takde trick or treat jelah,instead we have to give 'them' the food and all (them = ghost)

fakta menarik minggu ini



tahukah anda,the first row of seat kat depan stage adalah dikosongkan. ini adalah seat untuk 'invisble guest' complete with offering (source HERE)

apa-apa pun Islam tak suruh korang sambut perayaan agama orang lain, yang sibuk ikut kenapa? suka-suka? tepuk dada tanya la iman

p/s::read here for more info about halloween and hungry ghost festival




Chomel Nursing Cover

DSLR strap slipcover!RM15 only!

7 comments:

arin said...

ye ek, yang baris depan untuk hantu2 yang tidak nampak..mak aih..scarry merry le org yang dok baris belakang hantu2 tu..

Dils said...

i think it would be awesome to see the performance for the ghost utk Hungry Ghost Festival tu.

I think bole je untuk appreciate other cultures and religions. Yang Halloween tu, kalo ade pon, just treat it as playing dress up for fun. Westerners pon I doubt tahu what the real meaning of Halloween.

But yang banyak aku tengok ni, ramai dress up sbb nak ade reason to look slutty for an event. Sexy French Maid outfit!

Anasfadilah said...

dils:;tu la pasal,a chance to wear skimpy and slutty..hahaha.performance untuk hungry ghost festival adalah macam konsert,hantu muda je kot join tengok..

kak arin:: nasib la tak nampak..kalau ta, memang getai pun takut nak nyanyi

Farah said...

hantu pon lapar upenye...baru tau :D

e.l.i.s.s.m.i.e said...

dulu masa aku keja ngan ramai cina, diorang siap mintak nak balik awal lagi sebab katanya nanti hantu berkeliaran..huhuhuhu..

joegrimjow said...

ishh
bru tau!

Drama Mama said...

wahh serious meremang tengok kerusi kosong sederet kat depan tu dila hohoho