Pages

19 October 2009

*to all mombloggers out there*

sila buat watermark pada gambar-gambar yg di upload ke blog

pasal sekarang ramai psycho/mental di luar sana

contoh gambar di watermark


::muka mak senyum macam apa je...hahahha::

memang watermark akan cacatkan gambar,pilih watermark yang lutsinar tu..ok sket..



p/s:: ada certain blog yg disable right click,tu kene pegi cari kat google la macam mana ye..tapi masih boleh print screen..jad watermark jelah

p/p/s::kes amek gambar anak orang,pastu masukkan dalam contest,pehtu boleh plak menang..hampes kan?


Chomel Nursing Cover

DSLR strap slipcover!RM15 only!

20 comments:

Hanz said...

betul tu..kena gigih buat dari mula since blog exist (tercungap-cungap + dahi berpeluh-peluh)

tulip said...

nasib baik sy mmg buat watermark setiap gambar kat blog saya

Farah said...

saya pernah buat sekali pastu malas hahaha..terul btul..nampaknye kena merajinkan diri balik ni

Drama Mama said...

hah macam2 prangai orang lani. ala ziyyad makin cute lah!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kalo rajin aku buat..hahahaa

precious innocent said...

akak malas tahap kronik.. tp kalau ada yg cilok gambar ryan, nak gak tau.. haha...

rasanya akak rasa bangga kot.. ngeh ngeh

-mama emma®-

mamarempit said...

saye pun ada terbace blog tu...mcm mane depa leh sampai ati buat lagu tu kan???

Elyn said...

akak malas la nk buat watermark.... tp sebbaik la dh disable rightclick je..... tapi rasenyer dierang pun takmo amik kot sebab anak aii tak cumel hihihi

Cikpid said...

haah..ade baca gak psl amik gmbr anak org lps tu msk contest..

izinkan sy gelak guling tgk muke kamu yg ceria sgt tu..:)

Maya said...

sebenarnya watermark kat tepi2 pun buleh buang gak...
kene buat kat tengah2 muka baru betul.. hehhehe...

anyway.. apa2 yang kita publish kat interent, memang under our own risk... sebab memang ramai psiko internet nih.. dah banyak kali sangat cerita cam ni jadi... yang lebih psiko dari ni pun ada... jadi... berpada-padalah... kata saya kepada diri sendiri...

Anasfadilah said...

cikpid::silakan..hahahaha

Putra Mama said...

lagu tu punyer org pun ada ka??sabo jer la.. yg si juri contest tu x check ker??

lailasani said...

salam kenal.
saya laila, singgah fr blog baby ibu.
pasal watermark ni, sy mmg tak berapa rajin nak wat. tp since encik suami rajin, saya cilok ajelah gambar2 yg dia dah editkan.
encik suami mmg PANTANG kalo org curik gambar dan buang watermark tu dan publish kat tempat lain.
hangin dia... kikiki

Miss BumbleBee said...

normally kalau photo contest ni, penganjur akan minta ori photo supaya buleh review exif data.

kalau tak minta ori photo dr contestant mmg tak pro lah penganjur sbb terbentang luaslah sesi mencilok gambar dr alam maya.

Nadiah Sidek said...

tp kan dila...kes yg curik gmbr tu...gmbr asal kalau tak silap, ada watermark (eh..ke sy je yg terperasan ada watermark tu?). btw, cmne ye nk buat watermark tu?

Little Mama™ said...

buat watermark kat tengah gambar tapi jgn la sampai kat dahi letaknya..he..he

yg disable right click tu pun sekadar melambatkan pencilok gambar/content buat keje dia.. tapi masih boleh dicurik kalau dia terer + guna capture screen

watermark is the best la..

azzamoro said...

dulu buat jugak. pastu dah malas dah. rasenyer takde orang nak cilok kot.. akekek

shuhada said...

hmm kadang2 letak, kadang2 terlupa nak letak. huhu.. ada cara tak nak easy letak watermark tu?

lisha said...

kalau nak seribu daya orang kata.

watermark pun actually org boleh clone-stamp it out dalam photoshop, tak kisahlah taruk kat mana skali pun. (tapi kalau taruk serata gambar serupa handbag LV / coach, tak kuasa kot org nak photoshop). gambar2 pro yg copyright kat flickr, inmagine, getty and such pun, org boleh ambik.

letak gambar resolution kecik pun, ada cara nak besarkan and sharpen.

disable right click pun bleh print/capture screen takde hal .. kalau paai mac lagilah senang, drag je pun boleh.

cam gambar u tiga beranak tu dila, kalau i nak gak amik gambar ziyyad comel tu, i tight-crop je amik muka ziyyad delete muka korang laki bini. bukan susah.

i rasa paling selamat is not to post your pictures at all - kalau dah abis paranoid lah kan. prevention is better than cure, they say. there's always a risk when you post stuff on the internet. jgn overexpose sangat. because you'll never know apa niat org lain.

as for me, i am a wanker. risk tak risk lah, kalau org curi content blog i, i'll jsut go emo for 3-4 posts. hehe.

Anasfadilah said...

kak lisha::wanker?hahahaha!

tapi betul lah,kalau dah mental tu mental gak,buat la macam mana pun

alangkan kan flickr pun org boleh curi,inikan pula kat blog