Pages

09 October 2009

*chronicles of Ziyyad's babysitter*

Ziyyad nampaknya tak sesuai di nursery

haritu kan dia masuk hospital masul muntah2 (macam dalam cerita exorcist..) <---teruk betul mak Ziyyad ni kan,ada plak samakan dengan exorcist tu punya hantu..hahah :p

masa hari dia dah baik tu, kami hantar lagi ke nursery

memang muntah lagi,tapi sekali saja la

saya ada habit tau masa nak ambil Ziyyad dari nursery, iaitu saya suka skodeng

saya skodeng ikut tingkap depan,nak tengok apa bebudak ni buat dalam nursery

dan meamng sedih juga bila skodeng bebudak ni

ada yang main sendiri ,ada yang menangis tak de orang peduli

and i saw Ziyyad were playing alone,tengah kutip apa ntah kat alas kaki toilet

u know la kids,kutip2 masuk mulut

memang satu pemandangan yang paling kesian jugaklah saya tengok bebudak ni

cikgu masa tu nowhere to be seen (lagipun namanya skodeng,mana nak nampak semua kan?)

time hantar Ziyyad ke nursery la lagi satu masalah negara

belum masuk simpang kawasan rumah dimana nursery terletak,Ziyyad dah nangis meraung dalam kereta

punyalah tak nak pergi nursery

mungkin la pasal baru ke apa..tapi dah seminggu dah

tak tau la apa yang trauma melanda sangat kan..

hantar nursery tulah kan,mana Cikgu2 (pengasuh) nak cek satu2..bebudak kan ramai

jadinya kaalu diambil Ziyyad tu,memang selekeh betul la..dengan taik idung nye bekumpul,dengan hingus kering tepi hidung,dengan sisa makan tepi mulut,bau badan tu meamng ashem la...(walaupun dah mandi,tapi kalau main balik,peluh balik kan?)

kelmarin ambil Ziyyad balik dari nursery ada 3 lebam kecik kat muka,dah muka Ziyyad jadi macam muka crook drama yusof haslam je dah..

gitulah kalau bebudak dah ramai kan

jadi apa kesudahan Ziyyad dengan cerita pengasuh ni?

tunggu untuk sambungan esok,saya nak pergi menjahit ni...heheh

p/s: tis is autopublish post,im not working for two days now...



Chomel Nursing Cover

DSLR strap slipcover!RM15 only!

19 comments:

Arin said...

alahaiii..gitu ceritanya..

Cikpid said...

jadi camni plak ek???

kesian..btol laa nursery ramai org..n die kdg2 x terjaga sgt anak kita..

poor ziyyad laa..sy mmbygkan kalo Afieq di tempat Ziyyad..sedihnye laa hai...

mamarempit said...

siannye....tapi itulah..dh namenye hantar ke nuseri....kalo nk rase selamat...jaga sendiri...tapi kite perlu bekerja kan...redha je la...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sian ziyyad..kena cari pengasuh laa nampaknya..tak sesuwai lagi laa skang duk nursery sebab dier tak reti manage diri dier lagikk..

aNnAsUeJiE said...

hmmm...tak terkata apa sbb anak sendiri pon dok nurseri...tawakal je la..

aZeeMaH said...

subhanallah...ciannyer ziyyad...takotnyer klu terjadi kat mu'az...


psst...akak pon nk p skodeng aa camni..uhuk2

lin said...

sian ziyyad,
sara pn cmtu..asal nk anta kt taska je menangis cm kena pukul..and abg ipar sya siap ckp..'bdsrkan firasat dia, sara ni trauma kt taska..something yg wt dia takut..tu sbb dia nangis'..

maybe ada betulnye..tapi sya tawakal je la..nk buat cmne..kt sini susah betul nk cari pengasuh.huhu

Haslinda said...

gulp...ni yg membuatkan rasa gerun nk antaq zhea p nursery taun depan ni...

Farah said...

erk..sian plak kat ziyyad terbiar mcm tu..nak anta pengasuh lama balik ke?

Elyn said...

akak br plan nk antar wafiq ke nursery. tp bile dila cite camtu buat akak terpikir plak. hmmm betui2 dugaan la nk memilih ni!!

Hanz said...

nursery memang camtu dilla, kena tahan sumer tu, we all pun tengah fikir switch tempat baru once settle pindah, tapi kira gamble-lah kalau hantar rumah orang takut worse jadi worst!

irvanqiesy said...

mmm...dulu mase irvan umur 4thn,sy da anta tadika ,hari2 die nangis dan tak nak pg tadika...smpai 1 mase sy sendiri pk mungkin die tak bersedia lg utk ke sek...so sy stop kan...bile umur irvan nk masuk 5thn byk plak die bka cerita...yg cikgu die ske ketuk kepala,kwn2 buli die cikgu buat tak nmpak n paling cian cikgu rotan budak umur 4 thn...apekah???

so ini la cabaran kite sebagai ibu...

eiNa said...

betul tu dilla... mmg kesian klu tgak kt nurseri..
ALhamdulillah Aira skang dh ada bbsitter.. dulu time kat nuseri asyikk sakitt je dia..

kinna said...

hem, zulfa dh sethn lebey dok nursery..kene gigit, kene kepit pintu, kene hingus.. sume mama telan je sbb mmg takde pengasuh area umh kitorg..dok ngn pengasuh pon ade pro n cons gak..yg penting, tawakkal je la..huhu

Jiji said...

Aduhaiiii@!~

Cuba survey tempat lain dulu.

Nursery kadang saja mandikan anak awal so depa boleh bersenang-senang ptg tuh.

♥cybermummy♥ said...

dilla , i think u should go and find a new Nursery . Mostly kalau anak2 kita meraung waktu nak di hantar ke Nursery or even sekolah . Itu makna nya ada sesuatu yg terjadi pada dia . To be on the safe side i think u should consider changing his sch .. Ini pendapat saya lah .. Nursery banyak dilla , anak kita itu lah harta yg paling bernilai yg kita ada .

Sue Anna Joe said...

Nursery = a childs nightmare (parents nightmare juga). Tapi nak wat cane kan. Sigh...

My anak buah, hantar je nursery, seminggu tu terus demam la, batuk la, kurus. Sian tengok.

Ely Hasrul said...

siannye ziyyad!..sami mmg duk nurseri lps pantang alhamdulillah sume ok. jarang la dia comot asik wangi aje. seb beik gak walaupon nurseri tu school bebudak ramai, teacher yg jaga babies separate. sakit selalu mmg xleh elakkan tapi yg penting dia hepi. sami kalu sampai nurseri dh xpandang mami dia.. kalu ziyyad nangis before sampai nurseri tu kena amik pendekatan lein tuh. kena tnya teacher dia..

p/s- bagus sekodeng tuh ehehhehe

cekebui said...

Salam.. tulapasal.. saya dah benti keje pun.. setelah 3 taun keje... sbb sy kesian tgk anak saya duk nursery. asyik demam je.. wpun dia enjoy duk nursery ramai kawan. sy nak test jaga dia. setakat ni alhamdulillah dah jarang demam. makanan dia pun saya leh kontrol. tp tula cam awk kata... mmg mencabar jadik parent budak umo bawah 3 taun... heheh. Tapi xper jgn bersedey. Apa pun pengorbanan yg awk buat skrg, asalkan awk pk yg terbaek utk dia... insyaallah akan membuahkan hasil yg menngumbirakan.. insyaallah. semoga Ziyyad cpt sembuh dan ceria semula :)