Pages

16 September 2009

*masih tak prepare apa pon!*

baju je la dah,baju saya selai je..malas nak pikior..tu pun baju ready made

kuih raya takde satu pun

saya jual rempeyek kat opis,masalahnya rempeyek saya punya,saya tak oder

macam mana tu..sape nak jawab?

sarung kusyen tak hantar dobi lagi

aa nasib la,kalau tamu datang,kunsyenless+togel sofa kitaorang

langsir pun tak tukar (langsir adalah milik pemilik rumah lama,dia tak mo,dia tinggal..kami gi cuci je,elok lagi..saya duk umah ni dah 2 tahun..tak tau la dah berapa umur langsir tu..hahahah! orang kat Sik Kedah tu lagi la,langsir pun tade..kira bersyukur juga walau lama tapi tetap ada)

rendang?ketupat?...En.Anas kata cilok dari rumah mak je..hahhha..

taktaulah kenapa

semangat raya saya takde

semangat tu datang bila

pasang langsir,buat kuih,anyam ketupat,buat rendang,bakar lemang,kumpul adik beradik,susun kuih dalam balang,hias rumah dengan cantik,prepare masak lontong...

keriuhan yang saya dambakan tiada di sini

kat sini tak riuh,tak meriah,tak happening la abes cite

bila malam raya..semangat raya lebih terasa bila

orang datang takbir dari rumah ke rumah..kat Sg. Ara takde macam ni..semangat kejiranan tak di hidupkan dengan cara ini

raya tahun ni saya di Penang,tak kisah sangat sebenarnya..

tapi tulah Raya Spirit takde la kat sini..tak feel.

Raya bagi saya hanya raya pertama..raya kedua ketiga dah tak feel raya

p/s::kang ada yang puasa nam raya kedua kang...hahaha

p/p/s:: mungkin bila pegi umah mak nanti,kumpul adik-beradik baru terasa kot..well we'll see macam mana..

will miss my adik beradik di taman ehsan..kekecohan jelas terasa di jiwa..ok better stop now..rasa nak nanges dah ni.




Chomel Nursing Cover

26 comments:

Arin said...

dilot, normal rasa gni lelagik first time beraya ngn mertua..pejam celik, gie jalan beraya ( sambil kumpul duit raya awang kenit )..dah masuk hari ketiga blk tmn ehsan..take care & drive safely!

Anasfadilah said...

kak arin::glad its normal..thanks kak arin for the spirit lift up..need it badly over here..hehehe..selamat hari raya kak arin :)

Jiji said...

Aku raya perak jugak tahun ni.

Anasfadilah said...

Jiji::baout the bumbo seat,aku tgh carik kotak yg boleh muatkan bumbo seat tu,ada jumpa minggu lepas,ingat muat,tapi tak muat lak...adusss

kena cari kotak besar sikit..tungguuuuu

Hanz said...

same here...task list yg u senaraikan tu can lift-up spirit nak beraya, nasib baiklah tak bershopping sakan coz beringat-ingat, shopping pun bukan untuk raya semata-mata tapi lebih kepada keperluan...

Farah said...

kat belah2 utara nun mmg raya aidilfitri tak berapa nak meriah..mak saya org kedah..kami kalau ckp raya nak balik kedah je mesti tahu dah..raya pertama je la jalan2 umah sedara..raya seterusnye mesti dok umah je..

kalau kat pantai barat ni..ha selagi tak abis sebulan raya selagi tu la ade je rumah nak pi..

aZeeMaH said...

alo puan dillot

lex aaa...jgn nangis2...

nanti balik taman ehsan...kita raya noooo!!!

huhuhuhu

(bila ziyyad pakai baju raya tomey2...nnt puan dillot mst ado smangat raye...mueuehhehhe)

yaya said...

saya pun takdak rase semangat raya lagi tahun neh, tgk anak gembira pakai baju raya baru mood mai kot...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tahun ni malam raya di rumah mak aku yeehaa..padahal 1/2 jam jer umah mertua..hihihi..berebut pagi raya ko,sanggup lepas berbuka balik umah mak aku plak :)

taichee~@! said...

takpelah nak wat cemana. Dah namanya ada makpak mentua. Kamu buatlah dari sekang tok umah sendirik. kang ada la rasa meriah tu.

kalau org tak buat takbir kat sana, kamu buat la precedent tok umah di acresville. Suh jok org surau dtg takbir. Kamu watla nasi lemak sure ramai org dtg punye. Dlm 10 org pun dah meriah tok takbir2 anak beranak ipar ke apa kan?

Boleh tu...tak sabo tunggu Ziyyad balik nak tenot dia pakai kasut Critters hekhekhek

Anasfadilah said...

kaknaz::tak kiraaa nak nages gakkk!

cadang nak takbir anak beranak je kat rumah..heheh

tapi good idea tu..akan disampaikan idea bernas pada anas nanti

Elyn said...

hiks i thn ni beraya umah mak lalalal (ayat berlagak ngan dilla - hampun dilla)

mama danial said...

tahun ni raya kat melaka dulu sebab tahun lepas dah raya kat Perak...adatlah kalau dah kawen, kena beralah nak raya mana dulu. Alah bisa, tegal biasa.

p/s: walaupun jumpa my parents selalu hujung minggu, kami masih take turn balik raya tiap tahun.

p/ss: resam orang tak sama dengan tempat sendiri.

Ms. TaroAthirah said...

tu laa. saya pon balik umah mertua saya taun ni. tsk!

LOL

ps: selamat hari raya pada erni fadzila yang berada di perantauan. kami di taman ehsan sentiasa mendoakan anda sekeluarga :)

Anasfadilah said...

tira:: tinggalkan sikit lopes dan ketupat tau :) heheh

precious innocent said...

cik adik dila manes, sila jgn salahkan penang beraya x meriah ye.. sbb akak org penang..marah nie!!!

sebenaqnya cheq sedih kene beraya dgn mertua thn nie.. tu sbb mood x mai, bukan sbb negeri.. suasana tu...

mcm akak,last yr beraya kat rembau.. walaupun raya eve sakan bakar lomang, tp feel tu still xde... sbb kita bukan beraya dgn family kita..

ape2pun, thn nie akak balik penang..yahoo!!!!

-mama emma®-

Anas Iswari said...
This comment has been removed by the author.
Anas Iswari said...

xpa.. nanti kita panggil
TV3- acara singah sahur,
ASTRO RIA- trek seleberity,
ERIC LEONG- tukaq semua langsir,perabut n cat rumah sekali,
CHEF WAN- masak semua di atas,
Ust AKIL HAI- bagi tazkirah,
KMPULAN RAIHAN- mai takbir n dll... supaya jadi lebih FEEL kita berhari raya tahun...

azzamoro said...

kene raye umah mertua ker. i dah 2 thn merasa. mmg tak feel. nasib thn ni raye kg sendiri. tu yg ade sikit feel tu..hihi

Miss BumbleBee said...

dila, tgk en anas sampai memberi komen disini memberi support tuk isteri terchinta.

so janganlah kata "kat sini tak riuh,tak meriah,tak happening la abes cite", sedih pulak kak yan baca. though kak yan bukan org penang tp hidup kat penang dulu banyak belajar culture mereka.

selamat hari raya...

Anasfadilah said...

kak yan::sweet kan dia..ahaha

tak kisah pun sebenarnyanya raya mana-mana,yg penting meriah..ao kaknaz dah bagi idea memeriah kan syawal..panggil orang surau datang takbir raya kat umah

maybe pasal dila tak biasa raya jauh-jauh dari cik intan..

so give me time to adapt,as im still learning yo!

Anasfadilah said...

and one more thing

saya tak benci penang pun

bukan tak nak ber asimilasi dengan masyarakat disini

saya duk sini dah 4 tahun

give me time as this is my 1st raya here

penah beraya di Sabah,lagi la tak bestnye..malam raya pegi makan jagung kat pantai tanjung aru,pasai takdak rumah sedara nak pi

so dont be jugdemental sangat boleh

tapi memang semua org suka jadi judgemental temasuk saya

MuaHahaHahaha

selamat hari raya maaf zahir dan batin

Anasfadilah said...

and one more thing

saya tak benci penang pun

bukan tak nak ber asimilasi dengan masyarakat disini

saya duk sini dah 4 tahun

give me time as this is my 1st raya here

penah beraya di Sabah,lagi la tak bestnye..malam raya pegi makan jagung kat pantai tanjung aru,pasai takdak rumah sedara nak pi

so dont be jugdemental sangat boleh

tapi memang semua org suka jadi judgemental temasuk saya

MuaHahaHahaha

selamat hari raya maaf zahir dan batin

precious innocent said...

ala.. adek manes terasa ke?? sorryyyyyyyy

isk... rasa cam nak jadi silent reader je la lepas nie... takut kita maksudkan lain, tp org lain anggap lain...

-mama emma®-

Anasfadilah said...

kak emma..tak lah..mana ada terasa..cuma nak pehabaq kasi terang..heheh

jgn la silent reade..tak syok la kak emma silent..bukan mama emma namanya tu..hehehe

selamat hari raya kak! :)

Ms. TaroAthirah said...

haah. ingat lagi that time bila raya kat sabah. gila boring beraya, nasib cukup semua adik badik. paling syahdu bila arwah atok kol pagi raya.

ps: rindu arwah atok...