Pages

15 September 2009

*complaint much*

saya mendengar radio era tatkala menaip entry ini

ruang keluh kesah besama Pak Nil

orang ini mengadu,katanya persiapan raya tiada apa-apa pun

ala kadar je

korang nak tengok tak ala kadar yang true punya

rumah ini terletak di Sik Kedah

En.Anas bersama rombongan Jejak Fakir,telah menjejaki fakir-fakir di bahagian Kedah

memang banyak fakir di sini

Rumah itu didirikan oleh orang kamung untuk mereka

kata En.Anas

"makcik tu jemput kami naik rumah,tapi kami takut nak naik,takut reban" (reban = runtuh)

sumbangan yang diberikan antaranya berupa beras dan sedikit uang

hasil sumbangan orang ramai

bukan mereka tak berusaha

yelah korang yang kaya raya kan selalu kata

Allah tak kan ubah nasib seseorang melainkan diri sendiri yang ubah nasib

tapi kan

makcik yang duduk 'rumah' ni

tua sangat,sakit dan uzur pula

hanya mengharap simpati masyarakat keliling

nak buat pinjaman tak mampu,kalau boleh buat pinjaman sahih dah jadi jutawan dan boleh melancong ke luar negara secara percuma dan pakai kereta porche cayenne , tak gitu


kalau banding rumah korang dengan rumah pakcik ni

agak-agak sofa lama korang yang korang kata buruk sangat yang nak ganti baru tu

buruk lagi tak pada mata korang? (kalau korang tak nak, sedekah je kat org yg lebih perlu :D )

rumah pakcik ni elok sikit dari yang lain

kadang-kadang kita lupa,kita shopping bagai nak rak untuk raya

tapi ada tak kita sedekah pada orang yang lebih memerlukan

kalau kita boleh belanja RM1000 untuk kelengkapan diri,boleh tak kita sedekah barang RM500 pada orang yang lebih perlu daripada kita

ingat,macam mana kaya pun kita,duit itu bukan hak kita..

betul sedekah mana yang termampu

tapi kalau gaji 16 angka kasik derma 2 angka je..lu fikirlah sendiri..

dan ingat,kalau kita susah, ada orang lagi susah pada kita

p/s:: when Ziyyad dah besar sikit,will bring him along ikut jejak fakir,tak lah sibuk nak barang branded je,kasik brain wash sikit..kihkihkih

p/p/s:: kita bayar zakat,tapi kenapa masih ada fakir miskin di Malaysia ni ye? keluar berita TV3 kelmarin,rumah dia dari kadbod je,anak ramai,paling kecik 6 bulan rasanya,minum susu pekat je (breastfeeding hardcore jgn nak mengata plak bukan-bukan,kalau korang hardcore sangat pegi sampaikan ilmu kat ibu tu..dia takde internet nak tengok susuibu.com,dan takde duit beli mendela, jgn cakap pung pang pung pang saja..saya terasa juga hari tu ada orang kata "nasib baik takde susu harimau,kalau tak mesti (ibu FM) bagi dah" wah muluttt, klas kau nyah)

susu tu pun bukan kamu punya,Allah yang bagi,jangan riak sangat,esok-esok kering kontang, jangan sampai kena jilat ludah sendiri balik sudahlah ye.

kalau bagi susu lembu anak lembu la ek..kalau kasik susu soya..anak pokok soya la ek?

dah,aku emo ke mana hala plak dah ni..haih!

take a chill pill :)

::updated::

read HERE for the controversial issue (itu olang aa sudah kene nasehat lorr..)

(tapi kan dia yang pung pang pung pang pasal AL-Quran semua,tapi kenapa statement macam ini boleh keluar pula ye..ohhh,saya lupadia juga manusia seperti kita semua,bukan anak pokok soya mahupun anak rimau ye kawan-kawan semua..hahaha...maafkan saja keterlanjuran dia)

Doa saya,semoga anak-anak kita menjadi insan yang ihsan pada orang lain,InsyaAllah,ameennn.


Chomel Nursing Cover

35 comments:

Cikpid said...

sedihlaa aku tgk pakcik tu ddk umah camtu..

aku selalu jek komplen2 cakap..umah kite ni kecik laa bang..pusing2 kat situ gak..sile lempang aku ni..pang!!pang!!pang!!

n psl komen susu tu..mulut die mmg kuang ajaq..aku siap g kat forum tu..rase nk sepak muke die smpi berdarah..sambil dlm ati berdoa..lps ni kalo ko xde susu..aku nk tgk..ko nk cari kat mana ibu susuan??kalo ko beli gak susu tin susu lembu..padan muke hang anak hang anak lembu..anak kami anak org..menyampah aihh...

tgk kan dh komen panjang cam buat entry blog..ish2..

karipapsayur said...

insaf nye!

NAZRI AHMAD said...

" p/p/s:: kita bayar zakat,tapi kenapa masih ada fakir miskin di Malaysia ni ye? "

petikan ni.. kena siasat bnda2 camni.
Sah2 la Pusat Urus Zakat xbuat qeja

Ada satu kes, dengaq dengan telinga sdiri, Pengarah PUSAT URUS ZAKAT PENANG cakap, duit zakat pulau pinang saja melimpah ruah,belambak2..xtau nak bg kat sapa, xdak org miskin mai mintak..xdak sapa pun mai mintak..
apa bodoh ka hangpa ni..la ni, orang susah, dah naik meluat nak mintak kat hgpa wahai puak kerajaan..nak mintak dah la kena menghadap muka kerek hangpa tu..pastu mcm2 borang kena isi, prosedur ni la nu la..yang pakcik2 makcik2 org kg ni mana la nak reti..lmbt dapat pulak tu.
Pastu pusat urus zakat ni keluarkan statement, org penang semua kaya2..misi kerajaan terbukti berjaya membasmi kemiskinan..WTF MAN!!!
kat sini dah sah2 kantoi hgpa2 tu xbuat qeja..xp ronda ka seluruh pelusuk penang?
banyak lg yg merempat, nk beli susu anak pun kena mintak simpati org2 kat bank..( kisah benar kat bagan ajam )

* aku pantang btoi baca kisah2 org susah yg xdapat pembelaan kerajaan ni.
*aku mmg emo abeh ni,..tolong tenangkan akuuu

Fid said...

kt area kg saya bnyk lagi rumah gini
dan yg musykil juga...susah benar nak minta pejabat zakat bg bantuan..pelik....

bab mengapa ibu susah tak BF anak
bkn nak kata ya..bkn salah depa tapi mcm mn depa nak BF anak kalau misi yg kerajaan hantar suruh ajar dan bantu org kg pun tak bf anak malahan kata BF menyusahkan...
serius...instead of tarbiah ibu yg susah itu baik tarbiah nurse/misi yang patutnya reti bahasa.....

NAZRI AHMAD said...

sambungan :
sori ye puan dila..nak lepaih emo lagi kat sini..
ni la akibatnya sesuatu urusan ditadbir oleh yang bukan ahli

( dalam Islam, kita panggil ni KEZALIMAN )

Fid said...

share pengalaman sikit ya
saya org susah
masa dapat tawaran sekolah asrama AJK masjid bawa la pi pusat zakat mana la tau bleh minta bantuan sekupang dua kan...

then soalan depa
"masuk sekolah aman?"
"sekolah sains abc"
"ohh kita tak bg bantuan kat org sekolag sains..kita bg kat sekolah agama ja"

adakah sains itu haram??

kemudian dapat pi Jepun patutnya takyah pun minta bantuan sbb dapat biasiswa.. tapi dah diheret juga oleh org kampung....
pergilah ngan muka tebal ke pejabat zakat..
"pi mana?"
"jepun..."
"ohh jepun takleh..kami bagi yang pi belajaq agama ja"
org kampung saya mmg tak ramai yg dapat bantuan walaupun susah ..makan org kg bagi
org pejabat zakat mai jengah ja then diam......
maybe tak cukup susah lagi la kot...
dan ayat best paling best....

sepupu2 mak saya semuanya cikgu...then depa mai umah nenek sedara saya...'minta bayar zakat'
huhuhuhahahahaha....jawap sepupu mak saya..
"aku bayar zakat terus kat org kampung aku...tak da kerja bayar kat hangpa...apa org kg dapat??"
udahh dicop kedekut! hahahahahhaha

Dils said...

Ade jugak orang mcm some commenters di atas, bagi zakat, bagi terus derma kat orang yg die orang taw miskin.

Habis tanggungjawab dan tahu duit tu pegi ke mana.

Hahaha. FM vs BF. Aku tadek anak lagi so no komen. Some of this people deserve to go into http://stfuparents.tumblr.com/.

mamarempit said...

nk komen gak....duit zakat banyak tp tak tau nk bg kt sapa...tk dak org miskin mai mintak....jadah sunggoh..(mahap le...base kaso)...bukan ke tanggung jawab depa pi carik org miskin....igt org miskin tu cam org kaya.. muka tembok..pi mintak sana sini walhal dh kaya raya...geram nihh....

salunya yg tk buat keje...ketua2 kampong...ade org mesken...dia pi listkan kaum kerabat dia ...tk pon yg suka bodek depa ja....org yg betul2 memerlukan...depa tk pandang....saket hati nih.....

sori ye Dilla...

selamat hari raya...maaf zahir batin

Queens said...

Dila akak insaf dah nih.. hu hu hu

lagi satu kan.. pembetulan
REBAN - reban ayam
REBAH - roboh/jatuh/tersungkur

rasanya REBAH tuh hi hi hi hi

raya mana tahun nih?

kakLuna said...

queens : mmg reban tu maksudnya rebah/runtuh bahasa utara


dila : tu la kalo kita nampak org miskin mintak sedekah even budak2 sindiket ni...bg je lah setakat kita ikhlas. depa nak meminta2 tu pun dh kita 1 beban/malu yg hebat depa nk tanggung. x payah la kita lagi nk kata depa x berusaha atau menipu ka apa ka. bukan kita nak sedekah sampai beribu pun. habis kuat pun rm10. kalo depa menipu tu urusan depa dgn tuhan..

psl BF vs FM ni akak bkn kata smua la...tp yg akak dok lihat/baca ibu BF ada sedikit obses bbanding yg FM. sbenarnya 2-2 sama2 baik kalo betul cara penjagaan anak dan pendidikan yg diberi pd mereka.

kelebihan FM yg pasti, ialah boleh melibatkan kaum bapa dlm menyediakan keperluan pemakanan anak.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tu psl aku beli baju tak branded jer kat anak aku..hahaha..supaya bila dier besar dier sedar yang susahnya carik duit dan bila tengok orangtadak duit..hrp2 duit kiter disalurkan ke jalan yang benar laa..

kakLuna said...

ops, typing error

*depa nak meminta2 tu pun dh kira 1 beban/malu yg hebat depa nk tanggung

azzamoro said...

sedihnye tengok rumah orang macam tu. terus rase insaf...

azzamoro said...

btw, yang kat forum susu ibu cakap pasal nasib takde susu harimau tu, memang macam c*laka mulut dia. I doakan tuhan tarik balik nikmat yg tuhan bagi kat dia tengok dia nak bg anak dia minum susu ape.

i rase dia tak educated & tak sekolah. cakap macam org tak berpelajaran...

Anasfadilah said...

cikpid::

its ok its alright kamon cikpid fight fight! heheheh :)

karipapasayur::

kita kena selalu tengok org susah,baru rasa syukur terbit dalam diri :D

papa indah::

tulah,orang zakat kena CARI org susah,bukan org susah mai cari depa,duit zakat tak tau pe labuq dan lebuq di mana tak tau lah

cerita betul, pegawai zakat dapat bonus 3 bulan gaji suatu ketika dulu

duit sapa yg diorang pakai tu

pikiag la tengok

tapi kalau kita marah kat depa pun tak guna,kita selesaikan cara kita..yehaww.

kita sedekahkan kudrat/masa atau uang pada yg memerlukan

lebih puas hati


kak tiara::

ya ka lagu tu?awat ceq dengaq laki ceq kata 'ngeban' naa?

saya pun insap jugak kak..kadang2 selalu komplen mesin basuh bising,depa ni basuh gun atangan jek..huhuu

raya first and 2nd di penang,raya ke3 baru balik 'kampung'...hehehe


Fid::

tarbiah misi,bagus idea tu..hehehe

Dils::

yup,ada orang tak percaya PUZ (pusat urus zakat) jadi depa sendiri pi cari fakir dan bagi zakat.. sahih sampai zakat tu.

mamarempit::

base keso maemang padan la kat orang zakat yang duk nganga goyang kaki saja..hahaha

Anasfadilah said...

kak luna::

betul,maacam Dr ASri katalah,biarlah kita bagi kat bebudk sindiket ni ,biar ikhlas hati kita Allah terima,kalau dia tiu tu urusan dia dgn tuhan

elissimie::

kalau semua nak branded,esok besau mengada,spoil..semua nak mahal..tak boleh tak boleh,ajaq pakai narang REject Shop je..hehehe..syukur sikit ada pakaian.

Azza::

tu nama terlebih pelajaran,tu yg kerek sangat tu..takpelah..kita tengok samapi mana dia nak kerek selagi dia boleh kerek

Fid said...

azzamoro
bab susu harimau tu
ala minah tu dia anak dia baru beberapa bulan usianya dia baru tahu BF anak tu dia excited tu hahaha
meh kita kasi dia chance le
dia blom lalui lagi 'pahit jerih'
huwa huwa....

mama danial said...

tak salah kalau nak beli baju branded untuk anak, kalau mampu apa salahnya. Tapi janganlah pulak boros tak tentu pasal. I think every mom wants the best for their own kid. Biar mak pape, asal anak bergaya. Our mothers pun macam itu jugak.

p/s: saya mengaku beli pakaian branded untuk anak. Bukan nak menunjuk, tapi hanya yang branded itu lah yang ada size boleh muat perut dia yang buncit. So, no choice kan?

Mrs. Kown said...

minum susu pekat je (breastfeeding hardcore jgn nak mengata plak bukan-bukan,kalau korang hardcore sangat pegi sampaikan ilmu kat ibu tu..dia takde internet nak tengok susuibu.com,dan takde duit beli mendela, jgn cakap pung pang pung pang saja..saya terasa juga hari tu ada orang kata "nasib baik takde susu harimau,kalau tak mesti (ibu FM) bagi dah" wah muluttt, klas kau nyah)

susu tu pun bukan kamu punya,Allah yang bagi,jangan riak sangat,esok-esok kering kontang, jangan sampai kena jilat ludah sendiri balik sudahlah ye.

kalau bagi susu lembu anak lembu la ek..kalau kasik susu soya..anak pokok soya la ek?


hahaahaha. siriyes aku suke ayat-ayat itu. perghh sedas ang bagi nooo.

so anak aku, anak pokok soya kah? =P

littlemama said...

masa me kecik2 dulu (umur 1-6 tahun), rumah jiran2 me kebanyakan macam tu.. tak de elektrik, tak de paip air, tak de dapur gas (baca buku/mengaji malam2 pakai pelita, mandi kat telaga, masak guna dapur minyak tanah cap butterfly).

yang BF anak jangan obses dan berlagak sampai memandang rendah ibu FM.. patut bersyukur Allah bagi rezeki menyusu anak pada dia.. kalau Allah tarik balik rezeki tu (terus kering) dan anak pulak takleh minum FM macam mana?

Anasfadilah said...

kak long::

terpulang :D

shila::

alololo jgn la adam anak pokok soya..dah la gebu..hehehe

sukati je mulut-mulut longkang berkata begitu

nak 2 daih pun bole,tak pa aih..hahaha

kak ros::

tulah kadang-kadang kita kena selalu beringat,semua ALlah pinjam kat kita,hatta anak sekalipun..

yg riak tak mementu tu apehalnya taktahulah..haih..

Jiji said...

Itu laa, kadang aku jengah sana-sini tgk orang berbelanja samapi beribu-ribu utk raya.. rasa best je hidup dia..

Tapi aku set otak balik, 'takpe aku cukup dengan apa yang ada-dengan yang ada ni aku sedekah mana yang berlebih'

(banyak pulak yang berlebih tu sebenarnya-kuasa Allah)

lin said...

actually, sya pn dtg dr family susah..cuma kebetulan waktu sya dh lahir, rumah kami dh elok.elektrik baru ada..sblm tu kakak sya cite kuarga kami teruk dihina sbb miskin..tapi skrg ni kuarga yg menghina kami tu la dh jatuh miskin..dh terbalik.takyah tunggu kt akhirat, kt dunia ni je Allah dh byr cash.alhamdulillah, kami semua dh keluar dr belenggu kemiskinan. nasib baik mak ayah kami utamakan pelajaran,klu takde education agaknya kami pn mewarisi kemiskinan/kesusahan mereka..kakak sulung sya sggp benti belajar utk bg laluan kt adik2 dia..kakak sya kata klu tengok org dlm bersamamu tv3 tu susah, susah lagi kuarga kami. setakat ubi kayu tu mmg dh selalu sgt jadi santapan kami. sya pn tanak ajar anak sya bermewahan. biarla bersederhana...psl isu susu rimau segala mak nenek tu,jgn kata org lain sya pn tak suka statement dia tu..too harsh! moga2 dia sedarla sbb apa yg kita ada ni tak selamanya kekal..esok lusa Allah tarik balik baru kita tau...

wah sorila ye, pjg lebar betul sya komen. =)

lin said...

husband sya selalu kata..kita jgn selalu mendongak ke atas..susah kita, ada lagi sebenarnya org lagi susah dr kita..insafnye sya tengok rumah pakcik tu..kakak sya kata dlu rumah kami pn wt dr buluh je..bila ujan abis tiris atap nipah..huhu

Anasfadilah said...

Jiji:: :)

Lin:: takpe,pjg lebar komen lagi seronok baca,saya suka :D

Farah said...

dilaa saya baca gak komen tu kat susuibu (cikpid yg bgtau hahhaa) apekah samakan anak manusia ngan binatang?? saya pon minum susu lembu juga dulu takde pon jadi lembu...

btul tu kite tak patut komplen2 pasal harta2 yg kite ada..dah cukup sebenarnye..saya sebenarnye tak sanggup nak tgk citer bersamamu tv3 tu sbb bila tgk je insaf terus mcm menyesal nak shopping lagi pastu hahaha..

iEfa said...

hye drop ur blog from shila shower...

huhuuh insaf jap tgk gamba2 tuh...baru balik alamanda bekire2 nk beli kasut clark ke adidas tuk ma doter....terus kansel...seb lom beli :(

Putra Mama said...

wahh.. panas sungguh komen2 kat atas.. mmg insaf ler nengok kesusahan makcik ni..

Leeds Al-Malique said...

salam (bg salam dulu :)

nak komen satu je (jwb komen Queens), reban tu memang runtuh, hehe

teringat arwah tok (nenek), time raya cucu2 semua blk "hangpaaa jgn dok buaih sgt lompat2, gheban ghumah tok niii!"

Selamat hari raya :)

Drama Mama said...

hmmmm sebab ni la some of us prefer bayar zakat straight to the needy rather than leave them to the authority. my dad slalu bayar sendiri.

sedih kan, kita ignat kita ala kadar, ada orang yang lagiiiiii tak rasa nikmat bermewah di hari raya. syukur alhamdulillah dengan apa yang ada.

thanks dila for the reminder

Anas Iswari said...

cuba pi siasat tgk, agak2 brapa la kakitgn pusat urus zakat dpt BONUS tiap2 tahun... sesiasat saya la x kurang dari 2 bulan BONUS.. agak2 la kan.. duit sapa la yg depa dok belasah tiap2 tahun..

Nadiah Sidek said...

itu la kan...manusia jarang yg bersyukur. merungut aje byk pdhal nikmat yg Allah bg tu dh cukup besar kalau nk dibandingkn dgn org lain. mdh2an kita jd hambaNya yg mensyukuri nikmatnya...

yg psl isu di forum tu..mmg tak patut sgt2 la. main lps cakap tanpa fikirkn perasaan org lain. hrp2 dia sedar kesilapan diri dia..

!Nt4N said...

SYABAS..aku ingatkan aku je yg mulut lazer/longkang/busuk/suka kutuk org..tp bebaik la, kang 'org2 yg terasa' tu dass balik kat blog diorang lak..

nice entry!!

aNnAsUeJiE said...

ye mmg forumer tu mulut longkang! menghina anak org sesuka hati die je. ape hak die nak kate anak kite anak kambing ke anak lembu ke?
mcmane la muke die bile gelabah nnt kalo tuhan tarik balik susu die tu. mulut tak byr zakat ke hape?

FrH said...

hahaha i suke ayat2 u utk breastfeding hardcore tu.
u rock girl .. :)
haih kalau xpuasa nih dah lama i tumpang sekaki tolong bg sedas 2 jugak ...