Pages

04 August 2009

*kongsi ilmu*

apa pendapat korang pasal kongsi ilmu

lebih2 lagi bagi orang berniaga?

contoh kata la

anda menjual karipap paling sedap di abad ini

tiba-tiba datang seorang ini,yang menanyakan resipi karipap anda

adakah anda

a: memberi saja resipi,tak kisah pun..ilmu kalau di kongsi lagi berkat,rezeki Allah nak bagi kat sesiapa saja

b: memberi resipi,tapi ada bahan-bahan yang dirahsiakan. Nanti kata kedekut Ilmu,tapi kasi jugaklah sikit-sikit..hahaha

c: nak bagi resipi?nak mamp*s? nanti kalau dia jadi pesaing macam mana?gulung tikar la aku!

d: suruh orang tu carik resipi kat google aje,senang..macam resipi ada

macam mana ye?

topik ini dibahaskan saya dan En.Anas semalam

saya kata baik share,Ilmu hak Allah

En.Anas kata, ini strategy perniagaan,can not reveal all .

so apa pendapat korang pula?

27 comments:

MIK'YAL said...

ermmm..bagi ja la..sharing is caring ..lg pun tgn lain lain..rasa pun mesti lain lain kan :-)

lin said...

sya penah minatk resipi conflakes cookies kt sogr akak ni..dia tanak kasik lgsg.pdhal kita nk wt utk raya jek.sya ni nk jual2 makanan ni malas..saba je la..bkn kita nk besaing ngan dia ke ape..uhuhu

precious innocent said...

hmm... ini mmg issue.. kalau mcm kes akak, niat akak nak bantu, tp xde la reveal semua.. cuma akak kasi source je.. huhu...

kalau kasi seketul2 tu, agak2 la jugak kan? nanana....

cuma akak pcaya, rezeki tu kat tgnNYA...

-mama emma®-

Miss BumbleBee said...

agreed with anas-san.

strategically wise is not so good.

but if you give others the tips, can u ensure urself not to get mad/jealous/anything if they are more successful than you?

kalau ok, proceed jelah.

after years, kfc still hiding its 11 secret recipes, remember?(teringat status dilot nak makan kfc)

bottomline, apa kita buat ikhlas, ilmu ikhlas kan susah nak dapat...

knv said...

saya pilih a) kot.

:)

saya rasa dalam kes2 resipe2 ni, air tangan pun memainkan peranan. resipe yang sama boleh rasa berbeza2 depends on sapa yang buat.

ilmu allah ni luas ya amat. kita share dengan orang, insyaallah akan ditambah lagi kebaikan untuk kita.

just my two cents.

:)

joegrimjow said...

klu kongsi ilmu
die jadi lain
sbb smkin bekongsi
semakin betambah

klu konngsi duit?
smkin bekureeng

azzamoro said...

saya lebih suka share. boleh tukar-tukar idea. lgpun nak buat makanan ni kena dengan air tangan. if kena dgn air tangan + pandai buat mmg sedap. if tak, gunala resepi jamie oliver pun, sure tak sedap. haha

Elyn said...

resepi bule la sharing.... tp kalo ade rahsia menu tu perlu dirahsiakan.. ala bg basic je hihih

e.l.i.s.s.m.i.e said...

bagai aku kalo kiter share tadak hal, sebab bukan semua boleh buat macam kiter buat..rezeki masing2..Insya Allah, jika kiter buka jalan utk orang, Allah akan lipat gandakan jalan buat kiter pula..Allah Maha Adil kan...

ainiayu said...

saya lebih suka berkongsi ilmu,tk kisah tentang apapun...klu org yg kita berkongsi ilmu tu lebih maju kita anggap itu rezeki dia...
lagipun salah satu bekalan kita nnt ialah amal jariah dan ilmu yg dimanfaatkan....selalunya ilmu yg dikongsikan lebih berkat....
sekadar memberi pendapat....

Cikpid said...

sy pilih b..hahhahaha

itu psl strategi perniagaan laa..

kalo bab2 resepi di dapur yg selalu sy blog tu sy buat yg a..

tapi kalo bab bisnes..kene ade strategi laa sikit kan..x leh reveal semua..barulaa kite nye ade kelainan..

NaDiaH SiDeK said...

kalu sy, pilih a kot sbb bkn otak bisnes. ehe. tp betul jgk kata kwn2 yg bg jwpn a jgk..air tgn masing2 berbeza & rezeki pun dr Allah

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

mmg elok share ilmu kan? kurangnye dpt pahala...to kan over sharing kan, takut org kata kita show off konon2 pandai sgt.. camne eek?

Fid said...

saya akan buat yg (a)
sbb walau resepi sama rasa ttp lain
ilmu kalau share berkat...

littlemama said...

pilih a: bagi je

resepi tu cuma nota kat kertas je.. kalau orang yang baca tak reti buat atau tak de talent buat takkan jadinya...ha..ha

yaya said...

yaya rase share takde masalah kira konsi ilmu, kalau contoh karipapa tadikan walau dia bagi semua resipe sekali pun pembeli pasti tetap dtg kat dia sebab org akan kenali karipap makcik original tu jugak. sharing certain benda takpe...

kakLuna said...

yg x tanya pun kdg2 akak citer jugak camne nk buatnya..especially pd yg dh kawin..seronok bila dpt ajar org masak makanan yg boleh menggembirakan ahli keluarga yg lain

precious innocent said...

cop, entry nie bukan utk point karipap kan? sbb akak rasa mcm beyond je.. nanana

-mama emma®-

|| syazwaniadnan || said...

salam kak ;-)
1st time bg comment kt sini. selalu2 jd pemerhati je. hehe.

bagi wani, berkongsilah. ilmu kt dunia ni, milik Allah. hatta kita pun milik Allah. kita pun akan kembali kepadaNya satu hari nanti.

tak rugi pun buat org yg berkongsi2 ni. buat semua yg ada ilmu (apa2 je la), cuba hayati ayat 1000 dinar tu. jgn dok wat gantung kt dinding kedai ja, baca dan fahami serta praktikkan. pastu, tak kan lah kita lupa yg ada hadith nabi tentang 3 benda ja yg tak terputus dengan kita bila kita dh masuk kubur? 1-doa anak yg soleh, 2-sedekah jariah, 3-ilmu yg bermanfaat.

jadi, the main point is, berkongsi lah apa sahaja yg boleh dikongsikan. moga kita beroleh keberkatan dengan apa yg kita sumbangkan, insyaAllah ;-)

p.s mintak maaf le kak, terlebih sudaaa :p

taichee~@! said...

ikut jela cakap En Suami.
Sbb redha dia, syurga kita.

Habes cerita. Apa nak pk benda laen?

Anasfadilah said...

kaknaz:: u dont get the point

ini perbahasan

bukan ikut cakap atau tak ikut cakap

kan la isteri tak boleh ada buah fikiran sendiri.

taichee~@! said...

:)

Kak Lyna said...

Konsep mengajar (kongsi ilmu la kan) dlm Islam ada 3:
1. Mengajar tanpa upah - benda yg wajib dibuat mcm berdakwah etc.
2. Mengajar dgn upah
3. Mengajar dgn niat iklas, kalau org bg,amk,tak bg takpe aiman tak kisah..
So pilihan terletak di tgn anda.

Menurut setengah2 ulama, selain berdakwah (ajar agama) benda2 lain boleh amik upah termasuk ajar mengaji,ajar Arab,ajar fikah etc.

Cadangan saya, bukalah kelas membuat karipap & kenakan yuran berpatutan.

Anas Iswari said...
This comment has been removed by the author.
Yati said...

Yati pilih (a),

kongsi resepi karipap dengan dia. Kalau dia buat bisnes karipap sendiri untuk tanggung family dia, setiap keuntungan dia dapat, kita pun dapat pahala. (ilmu yang dimanfaatkan).
Lagi pun karipap kita takkan sama rasanya dengan karipap dia. Air tangan tu, berbeza. Tq.

Ummi Salsabila said...

org kate bg pancing.jgn bagi ikan.

boleh if kite nak share ilmu,bgtau source.pastu die gak kn usaha sndirik kan.

n ade org kate,jgn riso biz lingkup.Allah beri rezki msg2..:)

lisha said...

for me, kalau business, you have to think in a business standpoint gak. kalau giveaway free info, is a pretty unwise move. but you can guide lah a bit, just dont throw away ALL your secrets.

kalau tak buat professionally, then it's ok to share the knowledge. fardu kifayah gak tu. heheh.