Pages

27 August 2009

*Bernina Bernette or Singer Confidence?*


Bernina adalah sangat sleek

dari segi function rasa sama je

drop bobbin semua

harga rasanya bernina tu RM2000++ kot

Singer tu RM1400++, kat sini senang cari service center kalau singer ada problem

bernina tak tau la plak kat penang ni mana service center,tapi ada orang jual kat queensbay tu

saya nak mesin jahit yg sturdy,tak jumpy bila saya jahit (mesin jahit saya yg brother tu suka lompat lompat kalau saya jahit laju..hahaha.)

saya nak mesin jahit yang boleh semua ketebalan,kira harung je la tebal pun

mesti ada fuction one step button hole<----harusss

dan boleh buat free motion juga (untuk quilting,tapi saya bukan hard core qulting pun,saje nak cuba-cuba)

kawan-kawan saya specially yg crafter tu,berilah cadangan untuk memudahkan saya memilih mesin jahit saya yg baru nanti,InsyaAllah :D

do drop me a comment ye,thankies :)

p/s:: bernina ada 28 stitches,manakala singer ada 50 jenis..saya memang suka banyak2 jenis jahitan ni..hehehe

17 comments:

NAZRI AHMAD said...

better go for singer.
after-sales-services adalah major issue..bukannya seratus dua, ribu2 puny harga

sori, pendapat dari org yang bukan dalam bidang ni

Anasfadilah said...

ye after sales service mesti bagus,sini service center singer dekat rumahnye,di bayan baru..

zilakasim said...

salam awak... 1st jangan salah faham, akak x de niat nak menjual, akak nak kongsi pengalaman pasal mesin jahit yg akak pernah guna... mula2 akak menjahit, akak guna epal.. mmg terbukti lasak, pastu kawan akak yg guna singer pun tukar guna epal, sbbnya dia jahit 3 jam terus x leh jln dah... fed up terus beli epal, akhir thn 2007 akak diperkenalkan dgn bernina, akak beli satu nak cuba, mmg akak puashati tahap max, x pernah jumpa lagi kat brand lain, mesin dia solid, pastu berat dia 11kg, so mmg x kan rasa nak goyang atau terlompat2.. terus akak beli mesin jahit tepi, mesin jahit lagi satu.. pasal service, bernina bagi 2 thn warranty, guna la cukup2.. for your info mesin akak so far x de problem, yg penting akak mmg bersih elok2 lepas jahit... kalu kat us panggil bernina ni ibarat roll & royce.. hehehehe

zilakasim said...

lagi satu yg akak selalu dengar kawan2 cakap, singer mmg terkenal dgn tag 'mudah dapat spare part', means that mesin dia mmg selalu problems... hehehehe x berani nak cuba, sbb mesin epal saya dari thn 2006 till now in good condition, x de tukar spare part pun.. alang2 awak nak tukar baru baik buat research betul2 awak, takut nanti terkilan

Anasfadilah said...

kak Zila:: oh thank you for the info..bernina 11 kg?wahh memang sahih tak lompat punya la..tengok akak punya blog ada jual bernina bernette tu..jatuh cinta laaaaaa!

ni yg duk research ni..thank you again kak Zila for the heads up!

Ms. TaroAthirah said...

dila, your link's store salah tulis. tertinggal T

Anasfadilah said...

kat mana?

Jiey^Mien said...

adoi.. bab2 mesin jahit neh cam tikus tgk besi la pulak.. tak reti nk beza.. :P

okinokiyo said...

haha mengalami masalah sama..tpi bernina tu cunnya sleek giler. tpi bab one step button hole tu undeniable lahh!

mummy_adam said...

besh nyer pandai menjahit kan dila..
ena pun teringin lah nak belajar :) kalau lah ada masa, boley p class..

neeza said...

i use singer precision 7444 which is the 'kembar' of confident 7465. nama lain skit sbb mine was bought in US.

so far, dah dua bulan guna sangatla berpuas hati - previous guna singer classic yang berat nya mak aih.. so bila dah tukar ngan yang bole jahit 50 stitches and so senyap: rasa dah best sangat2 la..
tentang bernina, yup, macam kak zila cakap, one of the top sewing machine brand kalo kat US.

apa pun, tepuk dada, tengok poket.. hehehe.. for part-time sewist like me, the 7444 is more than enuff, but since you running a biz, mungkin yang best lagi cun.

pstt.. my machine tu harga dia below 1k tau.. heheheh..

zilakasim said...

tu la... tanya tuan empunya diri, yg penting kita puas hati dgn duit yg kita keluar tu....ada org x kisah... so kita tanya diri kita sendiri nak mesin apa..

snazzynsuch said...

dear... dah try jahit atas mesin lain? kadang2 nih mesin jahit lompat2 nih sebab meja tak stable.. well that's from my experience la... but maybe memang mesin tu memang problem... dah cuba jahit on dining table?(assuming all dining table tu stable.. ehehhe).. i use to have that problem dulu sebab guna meja yg kayu dia nipis tu.. tapi lepas tukar meja trus ok..

Anasfadilah said...

tini::maybe that is the problem kot..my meja tu macam nipis je..should ask for a new meja la like this..hehehe,thanks for the heads up:D

littlemama said...

dila, mak akak sejak dari dia mula menajhit tahun 70an dulu pakai singer (yang antik siap dengan table tu - jahit kena guna kaki tu), pastu tukar mesin baru dalam 15 years ago (ada 20+ stiches kot zaman tu) ... singer juga .. mesin tepi pun singer.. so far no problem pun dah berbelas tahun..

kakak me pun pakai singer as well as me..

brand apa pun... yang penting tuan punya kena pandai jaga.. bersihkan habuk, letak minyak mesin kat part yang perlu minyak dan sebagainya

Anasfadilah said...

kak ros:: setuju! mesin apa pun yang penting kena maintain selalu..

tapikannnn

berninaaa tu kannn

sexayyyyyy la..cantikkk! sukaaaa..tapi tade duit..bajet sampai SInger 7465 tu

nak join kutu,lambat dapat mesinnnn..huwaaaa

littlemama said...

dila, memang shanteeeek la bernina tu..wa ka..ka.. jual NC banyak2 simpan duit for bernina...he..he