Pages

09 July 2009

*what do i do for a living*

 

hari itu kereta rosak

 

ikan6

jadi macam berasa “Hoorayyy!” tak perlu pergi

tapi kena pergi jugak,pasal datang pajero spare satu *sigh*

baru ingat nak celebrate anibeseri

so kami meneruskan perjalanan ke Kuala Kedah,dari situ kami ke Langkawi

esok paginya baru kami pergi ke sangar ikan

ikan2

u cant see this to work everyday do you?

perkampungan Nelayan di Sg.Menghulu..bau muara sungai adalah sangat yuck! pasal selut..tapi alah bisa tegal biasa :)

 

ikan1 

Sangkar ikan ni letak di tengah-tengah laut

ada ikan Jenahak,Siakap dan beberapa jenis kerapu (kerapu harimau la,kerapu tikus la,kerapu pinang la..Merapu aje takde :P )

so we take a few samples (10 ekor jenahak,10 ekor siakap,10 ekor Kerapu Harimau)

ikan3

lepas tu kita buat pembedahan atas ikan tu,kami ambil sampel Kidney,Spleen,Brain and Eye untuk kajian penyakit

humangaihh bukan senang nak potong ikan besar tu time dia menggelupuq

tangan cantik saya sudah bercalar-balar..tak guna pun pakai glove tu

 

ikan4 

lepas tu ambil sikit insang,kita buat kajian parasitology (kasut itu bukan Crocs ye,i wish they were,itu kasut asadi beli di giant a day before outstation..hahaha..nak naik turun bot dan sangkar kan nak pakai heels kot..tak seswai)

 

ikan5 

ikan yang dah dipotong jangan dibuang ye puan-puan

hantar ke kedai berhampiran, goreng pun sodappp

the perks of my job?

free fish! i brought back 2 siakap and 2 tiger grouper..hahah..

2 kilo ikan angkut bawak balik :)

and i got to see interesting places that i never tot of going..like sangkar ikan di laut terbuka for instead

by the way inilah adalah TAG “what do i do for a living

in a way..i could know u guys more..macam minta tolong ambik borang mara ke apa kan…hahahah!

tak la..i just wanted to know u guys better

so anda di tag

1.Kak Tiara

2. Kak Elyn

3. Kak Ros (i wander la kak ros,macam mana u got time to buat review blog la buat contest la set up MBP semua)

4. Kak Emma

5. CikPid

6. Azza

7. Farah lildreamz

8.Kak Niza balik pulau ;)

9. Dils

10. in u who read this..do tell me what do u guys do for a living

interesting lagi kalau ada sesiapa yang kerja dia mencabar gila-gila macam pergi oil rig ke atau kaji gunung berapi ke

16 comments:

azzamoro said...

dila..seronoknyer kene site macam u..

keje i ngadap pc jek.. pastu meeting..pastu tengok muke bos.. huhu..

ok i jawab tag ni..:)

Mommy Lyna said...

Marang kerapu kepunden marang skeper ada?

Btw apa yg saya buat utk sebuah kehidupan ialah makan dan bernafas.

Farah said...

i really miss field job bila tgk gamba2 dila ni..dulu sampai tgh malam kerja sbb nak pastikan contractor siap keje on time...tp skang ni byk mengadap pc dan pegi meeting jela..boring!

nadnye said...

Cam seronoknya.. keje ku pun sama ngadap pc..

Elyn said...

wohhh ini keje kamu ek dilla??? cam senang je tgk ala2 siang ikan kat dapur ekekekek....... tp besh la kamu dpt kuar2 pi jalan2 huhuhu

sat ek akak cite apa keje akak plak!!!

Anonymous said...

gambar orang tangguk ikan tu style la. tapi syg..kepala die kene potong. hehehe

-tira

Cikpid said...

wah..ke lautan perginye ni..dpt plak ikan free..tgh syok2 baca..tetibe kene tag..

Baik..sy akan buat tag ini utk mengisi ms lapang...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

syokknya kerja belah2 perut ikan pastu leh makan plak..kerapu sweet sour satu :D kerja aku ngadap pc jer..buat kerja programming..bosan..so x yah jwb tag :D

ms ct said...

KIRANYA PN DILLA NI PENGKAJI IKAN LAH YE....EMMM...KALAU CAMTU BOLEHLAH KAJI PASAL IKAN KELISA SAYA YE...

Queens said...

hahah tag ni yer...
hmm esok mula ar sebab nk kena tangkap gambar.. lalalalaaa

Anasfadilah said...

ms ct::

arowana??wahh mahal u nak dipotong-potong..hari tu baru sembelih arowana rege RM2000 sekor..huhuhuhu

elissimie::

mesti ada menariknya setiap kerja tu..hehehe

cikpid::

ikan free adalah best..ikan mahal pula tu..lalala..

dgn hormat dipersilakan buat :)

tira::

tulah pasall..cacat la seting cam ni..gambar sampan2 tu tak ok ke?

kak elyn::

sekor memang senang..dapat sekali 30 ekor hidup-hidup,siang tengok

silap-silap tangan kene scalpel, nanges wo

cepa2,saya nak baca cerita apa kak elyn buat :)

nadnye::

ngadap pc lepas tu minimize blog/fb/ym...hahaha

tadelah bosan sgt mengadap je kan :)

farah::

melawat sie..wah macam MB ni..melawat kawasan..heheh

tapi tulah..sekali sekala keluar opis/lab memang rejuvenating! :)

kak lyna::

merang merapu tu saya lah...hahaha

bernfas dan makan itu musti

azza::

bos hensem ke tak?kalau tak hensem ngadap selalu pun tak best juga..hahaha

precious innocent said...

alolo.. keje akak buhsan la...

sbagai sorg admin asst yg bekerja kat construction company, ape la sgt yg akak buat selain dr buat bq, ingking quotation, buat keje clerical yg lain etc...

tp yg bestnye, akak leh ngadap tenet spanjang hari bekerja.. melainkan time xdak line je.. miahaha!!!

hoho.. jwb kat sini la pulak... kekeke...

-mama emma-

littlemama said...

dila, rahsia meh? sebab... sebab... sebab... 1) akak ni power ranger 2)akak kawan dengan merlin 3)akak ada 25 jam sehari... muah..ha..ha.. erk..ada jawap soalan da?

Anonymous said...

dila: framing cun. cume underexposed je. overall: well done :)
-tira

Anasfadilah said...

tira::

still sengal with all the setting..nant org call kamu,guna P pun tak berapa ngam la

kak ros

tak menjawap soalan,sila jawap tag :)

kak emma::

acilah tu..heheh

Cath J said...

Wowww.... interesting lah....