Pages

03 July 2009

*pantang larang yg agak menyusahkan hidup*

blogger-emoticon.blogspot.com

panjang gila aah tajuk

ada tak masa korang mengandung mengalami pantang larang tok nenek pelbagai rupa

masa saya mengandung

orang kata jangan tengok haiwan pelik-pelik

i.e : Kucing tempang,beruk kaki bengkok,ular 2 kepala

dikhuatiri nanti anak dalam kandungan tempang atau kaki bengkok atau 2 kepala

saya nak tanya

kalau perempuan mengandung kerja Vet maca mana nak hadapi

adakah kena berhenti kerja atau ambil unpaidleave?

alasan:: "bos,i kenot look at them,because they are tempang/kaki bengkok/ 2 kepala..becuase it can effect my baby."

korang agak bos nak luluskan kan tak unpaidleasve korang

sorry,im againt all this yayaya coco jumbo ni

kalau dalam al-quran tak kata,dalam hadis sahih pun takde

maaf,saya tak akan ikut pantang larang yang tidak masuk dek akal tu

saya kerja siasat punca ikan mati

suatu hari ikan sakit datang (dibawa peladangla,bukan ikan tu dg sendiri), dan saya kena belah dia untuk post mortem

dimulakan dengan bismillah saya potong perut ikan tu

tergeletik-geletik ikan menahan sakit

saya potong nadi dia

"zapp,krak" bunyi dia

mati ikan tu

ingat

Islam itu mudah,tapi jangan pula di permudah-mudahkan (ambil sambil lewa la senang cerita,kang ada salah paham pulak) :)

p/s::tapi mulut jaga aaa..jangan kutuk-kutuk ciptaan Allah,nampak je kucing tempang.."eeeii buruk gila kucing tu" sendiri mau ingat aaa


blogger-emoticon.blogspot.com

18 comments:

Cikpid said...

dulu..ms ngandung pon nenek sy ade pesan mcm2..kdg2 sy nk tgk citer antu yg muke ngeri2..siap x bagi ni..huhuhu..tapi pkcik sy kata jgn percaya hal mcm tu..x elok..itu semua kuasa Allah...

ade org kata jgn g mancing..jgn tangkap ikan..abis dh kalo keje bapaknye nelayan camne??

cume sy rase jgn mndera binatang laa ms tgh ngandung or bg husband2 yg bini die tgh ngandung..sbb sy ade sedara yg anaknye lahir xde lubang utk kncg n berak sbb ms ngandung ayah die g simen katak tgh nyorok dlm lubang..so..anak die xde lubang sbb die aniaya binatang tu..huhuhu..pnjg lak bebel

♥cybermummy♥ said...

Pendapat saya lah semua tu nawaitu seseorg tu .. Kalau nawaitu sesorg tu untuk mengutuk atau menghina org atau pun binatang yg cacat hmmm sendiri mau ingat lah kan . kekadang pembalasan Allah tu tak yah tunggu kat akhirat Allah kasi cash je . Jadi kita sebagai ibu harus lah beringat untuk anak dalam kandungan kita tu . Tapi semua yg baik dtg dari Allah yg tak baik dtg dari diri kita sendiri ... :P

Tiara said...

menjadi cucu anak mami penang..pantang larang adalah lebih dari 100 dila..
menjadi orang penang yg masih ikut adam resam dan pantang larang yg byk i have no choice to FOLLOW ..
hiks...

takper dila depan depa kita ikut..belakang depa kita buat apa kita nak..asalkan depa x kecik ati...

*Paling teruk smpai skragn akak x leh minum ayaq kelapa + tebu pasaiii PANTANG!!!!!!!! kalo nak minum gak tok tiara kata..pi ngandung satu lagiiiiiiii haih!!!

Jiey^Mien said...

Ada yang tanya, masa ngandungkan Ian dulu ada buat ape2 yang pelik tak?

Macam mana nak jawab tuh.. :P

Elyn said...

pantang larang ni byk yg suruh kite jauh dr aniaya binatang je.... kalo bab bedah2 nk rawat so far ok kot..... tp kan Wafiq kenan ngan anak patung yg tinge die terlebih hihih

MatAhaRiKu said...

pantang larang ni sebenarnya nak mgajar kita menjaga tertib dan berbuat baik..contohnya klu kita bjumpa org yg hodoh..demi tatasusila kita tak boleh ckp dia hodoh sebb semua tu ciptaan tuhan dan mesti ada hikma disebalik ciptaan itu n kita pula kena bersyukur tidak dijadikan begitu..n bab tgh mengandung tu..ape2 yg berlaku atas kehendakNya..klu kita buat baik..baik la..n org tua2 mengambil kisah2 org terdahulu untuk dijadikan iktibar supy tak berlaku pd anak cucunya..

Anasfadilah said...

Jiey::itulah susahnye orang melayu ni,dah Allah nak jadikan dia terlalu istimewa,kenapa di tanya lagi..tak jaga hati orang betul,kalau betul melayu

cakap biar beralas :) tertib bual bicara kena ada,harus ke main redah je

tertib lain nak jaga,tertib mulut?

sendiri mau ingat

p/s:erni disahkan emo di hari jumaat,end

lisha said...

mmg kengkadang pantang larang tok nek cam tak masuk akal, tapi ada yg logic and mmg kalau tak ngandung pun patut follow. like, jaga mulut, jgn aniaya binatang, jgn tegur benda2 yg pelik and whatnot. but time yg tak masuk akal tu, mmg i takleh nak follow lah.

my mom banyak betul komplen dia time i ngandung dulu. kena bawak paku dalam bag lah, i rasa cam kurafat je. kalau kata bawak surah yassin ke ok gak kan? jgn lepak kat beach lah, jgn kuar malam lah, dont do this, dont do that. woh gila rimas. tak follow karang kata lawan cakap mak plak, dah berdosa, takleh lawan cakap mak nanti baby degil takmo dengar cakap kita plak. pening woh. tngk mat saleh ngandung beranak semua ok je tak berpantang2 ni kan?

Dils said...

hehe... tak penah dengar lagi my sisters membebel pelbagai pantang larang. Die org pon rilek je. Tho she kalo balik kampung husband time preggie takleh makan kicap, takut anak jadi hitam.

Hahaha.

!Nt4N said...

tgh terbayang cane la ikan sakit tu dtg sorang2 tanpa tuan..wakakakaka :D

e.l.i.s.s.m.i.e said...

masa mengandung mak aku suh pantang makan ais ,nenas dan makanan sejuk2 jer..hehehe tapi nuha kena strawberry kot sebab ada tanda strawberry dan lahir muka pink :p

Kak Lyna yg Emo said...

Akak tadak wat benda pelik2 pun masa ngandung Fahry. Potong menatang pun tak, siang ikan pun tak, masak pun tak ok!

Ada sesapa bole kaitkan rupabentuk Fahry dgn kejadian apa?

(masukkan apa2 saja perkataan berbau sumpahan) Hehe. Sorila akak sensetep sket bab camni. Dah nak jadi tu, jadi la. Ada sesapa bole sekat kalo Tuhan kata Kun Fayakun?

Napa nak kena kat anak pulak kalo makpak dia yg buat? Camtu bestla sesapa nk buat jahat kat menatang/sape2,sila wat masa bini ngandung, nanti anak yg kena, bukan dia.

Wah, emo betul aku ni.

yaya said...

yaya pun taku sgt kalau salah ckp masa ngandung dulu, kalau nampak pbenda2 pelik cepat2 yaya cakap "sesungguhnya allah itu maha pencipta dan berkuasa"

NaDiaH SiDeK said...

sy pun ada dgr mcm2 tp masuk telinga kanan kuar telinga kiri la. hehe..

p/s: erni..ada award utk erni..sila2 la ambil di blog sy ye :)

::Sue:: said...

tapi kenapa nak kutuk binatang in da first place?

hurm betul la tu..
Kesian vet eh..

hidet said...

pantang larang ni kadang2 ada gak kebenaran nye..
tak percaya?
cuba la kalau waktu mengandung nanti, cakap yg tak berapa elok or kutuk2 binatang kalau berani..
amacam?

(just fact base on sains jek yg xde)

Mrs.R @ Emi said...

org tua ni makan garam dulu dr kita..nak x nak, respect la apa yg dorang ckp..xnak pcaya pon xpe..diam je.....hanya Allah yg Maha Mengetahui segala2nya..

Anasfadilah said...

hidet::read my p/s :)