Pages

01 July 2009

*MomBloggersPlanet Cutest Baby in CAR SEAT Contest*

blogger-emoticon.blogspot.com

yey..masuk lagik contest..tak kisah la,lebih baik gagal mencuba daari tak cuba langsung.....

blogger-emoticon.blogspot.com

Izzul Ziyyad bin Anas
28th July 2008


car seat ni dari Peg Prego, terima kasih kepada atuk dan nenek KL pasal belikan ini untuk Ziyyad ( i hinted them first...ahahaha..keji i know :P )

this car seat are rear facing,because i read it in the internet,for baby less than a year old, rear facing are the best and car seat should be place at the back passenger seat

this remind me to buy a new car seat for Ziyyad,that is foward facing next month,because he is turning 1 :)

Guide:: How to choose car seat for your children (credit from HERE)

Types of car safety seats at a glance

The chart below is a quick guide on where to start your search. However, it’s important to read more about the features and how to use your car safety seat.

Age Type of Seat General Guideline
Infants Infant seats and rear-facing convertible seats All infants should always ride rear-facing until they are at least 1 year of age and weigh at least 20 pounds.
Toddlers/Preschoolers Convertible seats It is best to ride rear-facing as long as possible. Children 1 year of age and at least 20 pounds can ride forward-facing.
School-aged children Booster seats Booster seats are for older children who have outgrown their forward-facing car safety seats. Children should stay in a booster seat until adult belts fit correctly (usually when a child reaches about 4' 9" in height and is between 8 and 12 years of age).
Older children Seat belts Children who have outgrown their booster seats should ride in a lap and shoulder belt in the back seat until 13 years of age.


safety first.

itu yang saya nak implement pada Ziyyad.

kempen memakai tapi pinggan keledar belakang memang saya sambut 100%

its important untuk terapkan amalan keselamatan sejak dari kecil

di Amerika,kalau anda semua tade baby car seat ,anda tak boleh bawa baby baru lahir keluar dari hospital tau

saya sendiri duduk di belakang ,saya pakai seat belt

biarlah orang kata poyo ke,menunjuk ke,macam bagus ke..ada aku kesah? yang penting InsyaAllah dengan usaha saya ni,kami semua selamat dalam kereta

memang betul, ajal maut di tangan Allah,tapi yang penting kita sebagai manusia ni berusaha


dengan adanye car seat ni,perjalanan jauh menjadi mudah

dulu mama selalu cerita,masa saya kecil..untuk perjalanan dari Kedah ke KL

mama terpaksa memangku saya..bayangkan dulu,tanpa lebuhraya utara selatan..dari Kedah ke KL mengambil masa lebih kurang 6 jam

6 jam! bayangkan..

tapi sekarang dengan adanya car seat,saya boleh tidur sekali dengan Ziyyad di tempat duduk belakang :)


::melihat di atidur lena bagaikan malaikat kecil,saya pun nak turut tidur sama..huarghhhh..zZZZZzz::


untung budak-budak sekarang,segala kemudahan dah ada..

tinggal mak ayah untuk berikan kemudahan serta keselamatan pada mereka

anda bagaimana?

kita mampu mengubahnya

::sayangi mereka dengan memberi mereka kehidupan yang lebih sempurna::


p/s:: IMPORTANTE : install ur baby car seat correctly ya! blogger-emoticon.blogspot.com


a contest brought to u by
many thanks to
and





blogger-emoticon.blogspot.comharap menang la kali ni
blogger-emoticon.blogspot.compenat aku buat ni

18 comments:

joegrimjow said...

ooh baby

oren said...

hohoho..

akak mmg tak ikut law, dari kecik lagi semua facing fwd..la nih depa kerabat keluaq dari bb seat...

mmg patut mak dialah yg dipersalahkan :(

anyway, semoga kamu menang kali ini..mana tau, rezeki utk sambut birthday Ziyyad???

e.l.i.s.s.m.i.e said...

x buat lagikk ni...nak menang jugakkk..15 hari lagi kan..hahaha..nak kena amik gambar baru..hikss

Siti Fatimah said...

good luck!!! :D

Mrs.R @ Emi said...

gud luck!!
bulu mata ziyyad tu mahai tu..

nnt nk beli carseat ape lak erni?
kasik hint lg kat atuk ziyyad :P

Farah said...

baguuh atuk nenek ziyyad..beli yg terbaik punye demi keselematan cucu tersayang..

Anasfadilah said...

farah::terbaek dari ladang..miahahha!

emi:: *cough*graco*caugh*....hahahah..keji gila hint macam neh!

siti faimah::thank u awak :)

eliss::manyak masa lagi :)

kak oren::aminnInsyaAllah..fuh kiri fuh kanan..hahah

Anasfadilah said...

farah::terbaek dari ladang..miahahha!

emi:: *cough*graco*caugh*....hahahah..keji gila hint macam neh!

siti faimah::thank u awak :)

eliss::manyak masa lagi :)

kak oren::aminnInsyaAllah..fuh kiri fuh kanan..hahah

Jiey^Mien said...

Gud luck Ziyyad..

nak masuk ke tak.. nak masuk ke tak.. *berkira-kira*
kalah lagi, kecewa lagi, kalah lagi, kecewa lagi..

-post mortem : nape bleh kalah neh?? ian cam kiut jer.. *sigh*-

:P

mama-qaisara said...

teringin nk masuk gak contest ni,tapi asyik kalah je.frust tol la..huhu..
good luck dilla! ;)

Anasfadilah said...

Jiey::Ian kiut tau..

jgn kecewa Jiey,usaha lagi..memang at first saya tahu ZIyyad kalah pun kecewa gila,tapi takpe..usaha,usaha,usaha jgn putus asa..YAY! semangat neh!

tengok anak-anak kita,diorang usaha untuk bangun kalau jatuh,usaha duduk,semua usaha..

dari situ saya belajar,baby tak pernah mengalah pun?kenapa saya nak mengalah?

hahah,panjang nye ceramahssss..ZZZzzz

Ibu Ayra said...

gudluck ziyyad...

♥cybermummy♥ said...

semoga berjaya dilla and ziyyad ..
Saya sokong dari jauh ..:P

Mak Ammar said...

caiyuk..caiyuk...ziyyad umur brapa dah ye?

Anasfadilah said...

mak ammar::bulan depan setahun. :)

Cikpid said...

wah..sungguh berilmiah skali entry ni..dan juge sgt comel ziyyad..confirm mng ni..

Anasfadilah said...

cikpid:;aminnnnnnnnnnn,penat la asek kalah je..hahaha

iedaLUVsham said...

comelnyer car seat dia, greeny!! gewd luck sis!! =)