Pages

20 January 2009

::minyak celak::

korang tahu tak ape itu minyak celak?

minyak celak ni di perbuat dari minyak kelapa yang di masak.

minyak celak bertujuan untuk di calitkan keatas dahi atau mana-mana anggota badan baby sebelum keluar rumah terutama pada waktu malam

ini adalah supaya melindungi baby tersebut dari gangguan entiti atau makhluk halus yang selalu keluar kat dalam siri Niyang Rapik tu

no,seriously...minyak ni di calit sambil tu baca-baca doa sikit,supaya baby especially tak di ganggu makhluk halus

saya memang tak pernah tahu ada minyak celak ni

yang saya tahu (pasal saya tanya mama saya) kalau agak-agak nak keluar malam tu, baca 3 Qul, ayat Qursi selawat sikit kemudian hembus kat ubun-ubun baby

hari tu,makan ikan bakar di tepi Seagate (tepi pantai ada kilang seagate) dah agak malam juga makan ikanbakar kat situ

masa balik,nak tidurkan Ziyyad, Ziyyad ketawa...masalahnye Ziyyad tak pandang saya,dia pandang tempat lain,ke suatu arah

mengekek Ziyyad ketawa

dalam hati saya kata

Ah..sudah...dengan sape plak ZIyyad ketawa ni

harus la terus panggil En.Suami..

En.Suami angkat dia,baca 3 Qul,Ayat Qursi,selawat semua

korang tahu Ziyyad buat apa

ketawa mengekek lagi

serem ok...jam dah hampir kul 12 tengah malam ni

En.Suami azan semua...zikir-zikir...agak lama jugak...baru Ziyyad tertido

sepanjang malam saya yang tak lena tido,ntah apa ada dalam bilik saya malam tu...

tapi sekarang ok lah...Ziyyad pun ok...cuma sekarang ni pesyen Ziyyad tido kena lullaby dengan berzikir..

makin besar makin banyak pe'el pakcik kecik ni


p/s::hujung minggu nak naik Cameron, takut gak Ziyyad bertemu 'kawan' kat sana..tapi atuk KL pesan,baca da banyak-banyak,selawat...InsyaAllah tade apa...ok..lebih mudah dan praktikal dari cari minyak celak...

p/p/s::korang ada pantang larang/petua masa nak bawa baby keluar rumah tak?care to share?

21 comments:

KV said...

hiks..tak pernah dgr gak minyak celak.
Insyaallah ziyyad tadek pape nanti.

kakLuna said...

ada...mmg ada, tp akak calitkan masa dlm pantang je sbb masa tu la org ckp 'gangguan' cukup kuat..

minyak tu mmg dh dijampi guna ayat Al-Qur'an...kita hanya berikhtiar, kpd Allah juga kita berlindung :)

Anasfadilah said...

kak kv::saya duk blah utara baru dengar je pasal minyak celak

kak luna::orang yang buat minyak celak selalu nye mak bidan yang urut orang lepas bersalin kan..

MIK'YAL said...

owh creepy nya! nvr heard of minyak celak .takpa la, baca apa yg patut dh leh avoid gangguan2 halus.insyaallah.

eiNa said...

dilla, mmg ada minyak celak tuu.. Aira pun guna bila nak kuar malam especially la kan..

Aku Bukan Bidadari said...

Dilla, tiara sentiasa bw yassin and letak kat carseat baby(kat kepala) and bc 3 qul,selawat, pehtu sepanjang perjalanan x bukak lagu2 or radio bukak mp3 ngaji..

pehtu before masuk (travel) hotel makesure beckham masuk dulu and bg salam and takbir kat 4 penjuru bilik hotel, kita lak yg dukung baby sntiasa selawat + 3 qul.. itu jer..

insyallah sumer ok

Mimi said...

my dad ajar baca 3 qul, hembus dekat tapak tangan mcm tgh baca doa tu, then usap seluruh badan start dari ubun sampai tapak kaki memula sebelah depan baby then belakang. Cara buat pendinding. Sama je kalau nak buat kat diri sendiri. Kalau u tgh period, soh hubby buatkan for u n baby.

suryati said...

tak pernah jugak dengar psl minyak celak nih, tp kalo mcm we all, disamping 2 QUL tuh, masa sebelum nak masuk rumah or hotel baca ayat Kursi, hembus kat ubun2 dia. Tawakal je lar lepas tuh

Elyn said...

mak bidan yg bg myk celak ni.... tp jrg pakai.... ssb slalu lupe..... yg diamal kan cume ayat kursi ngan 3 kul je.....

ade satu mlm tu koi 130 wafiq melalak tetibe..... penin pale kami.... lps baca apa2 yg ptt br teringat mnyk celak ni.... trs pakaikan...... huhu alhamdulliah diam terus.... agaknyer entiti tu x ske bau busuk + wafiq dh x cumel huhu

menjak tu pi mana2 kene la kami celakkan wafiq hihih....

mommysarah said...

erm..kita tak caya benda2 lain selain dari bacaan2 Al-Quran nie. sarah pun dulu mcm tue. lagiklah nangis non stop. pastu stare kat 1 tempat jek. gila serammm... sampai kitorang terpaksa kuar dari bilik tu n pegi hall. baru dia mcm nak slow down. ngerisss...

mummy_adam said...

1st time dengar psl minyak celak nie.. adam pun pernah ketawa & senyum sorg2 nk pandang kat tempat yg xde org.. mmg seram gak lah.. pastu bacakan 3qul & ayat kursi jer.. alhamdulillah ok.. tp pastu mcm u jgk, pastu x lena tido..

cleo weiland said...

My Mom always says when babies laugh for no reason it's because malaikat ada tengokkan dia.

I never thought it could be baddies. Pasal babies are so innocent and adorable.

Why would baddies hurt babies?

Anasfadilah said...

mikyal::tulah,kita baca apa2 yang patutu saje,tak pernah dengar jugak minyak celak ni...petua org2 dulu la ni kot

eina:: oh aira pun guna...hehe

tiara::bab azan 4 penjuru sebelum masuk hotel tu memang saya selalu gak buat,masa selalu outstation sorang2 dulu...seram gak la kan kalau ada kuntilanak duk dalam bilik...heheh

mimi::sapu seluruh badan kan,macam Ust Haron Din selalu ajar...harus praktik ni,thanks kasi info

suryati::memang rata-rata orang ajar,baca 3 qul tu..selawat and tawakal je

kak elyn::bau minyak celak busuk ke?hehehe...wafiq tatap comel!

mommysarah::tulah,kalau kita pegi kebiliklain,baru la stop,kalau tak...eiii seramm...agak2 apa benda duk usik tu ek...hmmm?

mummy adam::pengalaman ada anak kecik ginilah...dia ketawa sorang2 tengah malam buta,kita yang naik bulu roma...

cik tim::CIk tim u should see babies yang gelak ketawa sorang2 tengok tempat lain pukul 12 am...sure ngerii ohhh!

ada jugak dengar pasal malaikat main degan anak kita ni..

tapi mujur ketawa,kalau menangis kene ganggu lagi haru...

azwar ansory said...

betul la tu, selawat je.. insya-allah takde apa2..
hanum dulu pernah jugak kluar malam, pastu waktu tidor dia pandang kat 1 sudut.. dengan selamba ayah dia kata kat mak dia "tengok tu, tah sape kat situ (sambil tunjuk dengan jari)".. mak nye dah seram sejuk..

Obefiend said...

betul tue

rasanya ada friendly ghost macam Casper

ok kot...... tak yah la cuak

Anas Iswari said...

hantu 'AWEKs' kot.. sbb tu Ziyyad ketawa n suka... atau Hantu Niyang Rapik, bukan je Ziyyad.. Kita pun gelak gila tgk hantu versi PESTA dlm drama tu...

supermummy said...

kalau saya pulak baca la doa byk2 dgn ayat kursi..teringat masa husayn 4 bulan, pernah bawak dia sampai ke tepi kubur pukul 9 malam sbb bapak mertua meninggal..cuak yg teramat2..dan sepanjang masa baca doa dgn ayat kursi je la..nasib baikla dia takde nangis ke apa..tp time tu terpaksa, kalau boleh diulang lagi, tak nak dah bawak lagi2 kalau baby..haha..

Anasfadilah said...

abg azwar::selambe je kata gitu...takut wooooh

uncle effs:: kalau casper bagus jugak,boleh mintak tolong kacau jiran tingkat atas yg annoying gile...malam2 pegi mop umah semua,bising betul

En.Anas::rumah hantu punya hantu adalah lagi takut...niyang rapik tu memang merepek..

supermummy::bawa babay ke tepi kubur is sangat angker ok...hahah...nasib tade ape2...seram gak kan.

mama danial said...

dila, jangan bawak kuar malam ler...kalau nak pi jenjalan, pi siang hari jek..insya-allah.

p/s: Ammar penah mengaruk gila masa waktu maghrib. Atuknya baca Yassin lagik dia menjerit. Kami bawak kuar umah. Lepas tuh terus senyap. Dia ada extra power masa tuh, sumer orang tak larat kena tendangan dia. Rupa-rupanya, ada yang kacau dia masa kami lalu Batu Caves (tempat patung besar tuh...masa tuh dia tengah tdo...). Seram gak tengok dia masa tuh. Moral of the story, kalau boleh waktu magrib we will be at home.

annasuejie said...

atok saya buatkan minyak celak utk babyaidan..sbb aidan pon suka pandang2 atas tp masalahnye bkn die gelak, die nangis..nangis yg mcm kene dera tu~! lg haru~!
bile dah bubuh minyak tu baru ok...saya slalu ckp 'aidan,jgn pandang die,die tak best,cube pandang mama pulak' hahah~!

Obefiend said...

damn....

scary stuff there