Pages

23 December 2008

::bila dah ada anak II::

bila nak balik kampung,persiapan anak adalah yang paling banyak.

macam-macam nak kena angkut

jadi makcik buat senarai barang nak kena angkut


1. pack n play playpen Ziyyad

2. stroller (nasib la stroller ni lipat macam payung...kecik sikit)

3. susu setin +botol susu (ni senarai untuk baby minum susu tin ye)

4. berus basuh botol

5. pencuci botol

4. pampers kurang-kurang satu pek

5. kipas stroller in case gi jalan-jalan panas

6. bugsy menan Ziyyad

7. bumbo seat (ni nak tunjuk kat nenet and atuk Ziyyad dah pandai duduk with support)

8. toiletries + sikat

9. baju lebih (in case termuntah atau air liur menjejes hatta dah pakai bip sekalipun)

10. bantal + selimut + alas katil Ziyyad


dan akhir sekali



ialah lori,untuk mengangkut segala barang-barang ni



p/s::keta makcik kecik je la.

p/p/s:: hello Ska! :)

16 comments:

Dils said...

Itu la, once dah ade anak, kereta macam kancil or Viva or Myvi memang susah.

Huhu.. itu adalah experience kakak ye. Huhu..

Bile tengok pack2 barang, mesti wonders, budaknye punye le kecil. Barang punyer le banyak.

mama danial said...

memang banyak kena angkut. Ada anak bujang cam si botak pun makin banyak barang. Menan jer 2 beg sebab takut bosan travel lelama.

p/s: Tuh tak masuk brg mama ngan babah dia lagik!

Mrs.R @ Emi said...

sy pon pening..xmas ni nk balik kg...terpaksa pinjam stroller ngan adik ipar..die punya kecik..

azzamoro said...

betulla.. bila dah ade anak kan.. barang dia yang lebih dari barang kite. kalau nak balik kg.. macam-macamla brg dia kene angkut..

Elyn said...

x blk kg nk kuar gi mall pun lebih kurang kan dilla...... slalu amik masa gak nk bersiap.......

Anasfadilah said...

dils::tu pasal need lori...hahaha


kak long::barang mak ayah ikat kat bumbung keta...hahaha!

emi::tu la siap kena buat list supaya tak tinggal

azza:: macam2...dari sebesar besar benda samapi la sekecik kecik termometer dia...

elyn::kalau gi mall kitaog kena ada tentatif nak siap barang...kul bape nak keluar semua...perancangan detail tu...hehhe;)

Shila said...

aku bakal mengikut jejak langkah kamu lah nampaknya. balik kampung macam nak pindah rumah.

skarang aku sorang punya beg, kalau balik kedah 2-3 hari pon dah 2 bags, imagine if with baby?

Aiayayyaya~~

Except that a bit a relief ko tulis "2. stroller (nasib la stroller ni lipat macam payung...kecik sikit)" jiwa tenang sikit.

Agagagagagaga... =P

kakLuna said...

masing2 org masing2 cara...dan smua sayang anak masing2 kan


cam akak, akak x nk ajaq anak balik dgn menan2 tu smua...bila masa nya nak main..blk kampung sah2 la ramai nk asuh..pastu dia tidoq..kalo dia dh meragam...bawak la sgala raksaksa pun, dia mesti x diam unless dibagi nenen..hehe

lagi satu kalo dh biasa, bila dh besaq sket 3-4thn bawak menan satgi bwk blk kampung, bdk2 kat kampung tgk teringin nk main tp depa x dak, rasa x patut pulak tunjuk2 smua tu kat depa..wpun kita ajaq anak share, tp most of the time samada anak kita x mau share ataupun tiap kali balik kena bwk menan baru pasal yg had aritu dh abih dikerjakan kawan2 anak..

ni pendapat akak la...akak jugak ada 1 experience dgn sorg sedara akak yg x bagi tumpang kereta dia pasal dh penuh dgn menan anak..tak wajar gitu,kan...

Anasfadilah said...

shila::ur time will kam my dear...hhohoho

kak luna::saya bawa satu je menan dia,yg dia suka...laipun kampung Ziyyad bukan la kampung adanye...ia sebuah taman perumahan,dan tiada jiran kanak-kanak..

saya setuju ngn kak luna kalau balik ke kampung yg betul2 kampung,mungkin budak2 teringin..

kesian pulak ye.

tapi kesian Ziyyad,dia tade kampung realistik!

tade sungai,tade kebun

huhuhuhu

tak best!

p/s::duklu kalau kat sekolah selalu org kata kampung kat mana?

saya kampung kat kl

depa kata...tu bukan kampung,tu bandaq

hampessss!

mama danial said...

dila..hang ada kampung, KAMPUNG SG PENCHALA..dulu sebelah umah nenek ada sungai (wajarkah dipanggil sungai?)...:)

Anasfadilah said...

kak long::kampung sg penchala tidak di kira kampung...kerana jalan raya nye seperti litar lumba sepang saja...hahaha

Aku Bukan Bidadari said...

dilla, tiara nk mai penang.. 28-29 dec ..will stay kat sunawy hotel..georgetown.. ada jodoh kita jumpa no..

skrang tgh prepared check list ayra nk bw apa menda..tudia penuh lar keta..

keta kami pun kecik jugakk!!

eiNa said...

sama la.. barang2 derang saje dah penuh boot.. kekadang sampai kedalam keter...tambah kalau tido buai..

Anasfadilah said...

tiara::wah!nak mai penang ka!best best

eina::esok nak balik kampung...haa nanti saya citer...hehehe :)

suryati said...

salam, 1st time leave komen, selalu silent reader jer. sebab teringin nak tinggal komen, our baby ada same toy n oso name - My.Bugsy.....leh sama nama lak kan? anyway salam perkenalan, if i put ur link at my blog leh? senang nak tahu ada update ker tak...

Anasfadilah said...

suryati::hello...hehehe..tersama plak kan..heheh..u link me,i otomatik link balik to urs :)