Pages

25 November 2008

::bila orang tua berkata-kata::

macam-macam orang tua kata...

sejak saya mengandung sampai sekarang ada saja pantang larang..

mungkin dulu tiada perubatan moden,pasal tu keluar segala pantang larang ni..

memang dicipta untuk kebaikan,tapi zaman dah berubah dunia dah moden

bila dah ada anak,lain pula pantang larangnye

ada orang tua kata,

"janga cium tangan baby tu,nanti esok-esok dia suka meminta"

dalam hati saya kata " memang itu tanggungjawab saya beri keperluan asas dia..kalau dia minta lebih-lebih,saya suruh dia pergi minta kat nenek,atuk atau makcik dan pakcik dia....hahahaha!"

ada orang tua kata lagi

"Kalau dia dah nak meniarap tapi separuh jalan,jangan tolong tolakkan dia bagi meniarap,nanti esok besar asyik nak minta bantuan mak ayah dia saja"

dalam hati saya kata "my hand are itching to push my son to meniarap la pakcik,how leh..hahaha..saya bagi sokongan dari belakang..ok la tu"

ada orang tua kata lagi dan lagi

"jangan amek baby dari arah belakang..nanti esok besar jalan ke belakang"

dalam hati saya kata "hah??...ahahaha..ok latu boleh buat moon dance...hahahha!"

macam-macam la orang tua kata..itu tak boleh,ini tak boleh...

macam mana anak nak membesar dengan cerdas dan cergas..semua di larang

main panas tak boleh,main hujan tak boleh...

i want to let my son to play outside,to roam every places he can go..to let him learn apa itu sakit kalau jatuh,apa itu basah selepas hujan..

itu pengalaman dia membesar..

kenapa sekat?

apa?ada tak puas hati ke?have an issue here is a tissue...hahahaha!

Ziyyad sayang,you can conteng the dinding i wont mind,pasal lepas tu babah akan cat balik..babah kan rajin cat-mengecat ni...heheheh

p/s::saya hormat orang tua,pasal tu kata dalam hati saje,nasib la nenek Ziyyad moden...hahaha

p/p/s:: korang ada dengar tak pasal pantang larang mengenai baby ni,share boleh?

15 comments:

Aku Bukan Bidadari said...

Nih pantang larang orang cina utk baby

1. Jangan kiss baby waktu dia tidur, nanti dia jadi manja (tapi tiara n bechkam kiss jer hahahahaha )

Nih Pnangta larang org melayu
1. Jgn bg pakai baju/suar/stokin anything awrna kuning selagi belum habis pantang takut kena demam kuning.. hi hi hi (betul ke kitaorag mcm ikut jer lar)

yg lelain biasa2 jer..

Aku Bukan Bidadari said...

Nih pantang larang orang cina utk baby

1. Jangan kiss baby waktu dia tidur, nanti dia jadi manja (tapi tiara n bechkam kiss jer hahahahaha )

Nih Pnangta larang org melayu
1. Jgn bg pakai baju/suar/stokin anything awrna kuning selagi belum habis pantang takut kena demam kuning.. hi hi hi (betul ke kitaorag mcm ikut jer lar)

yg lelain biasa2 jer..

KV said...

aloha..byk pantang larang kan. Akak pun lupa. hihi

MeL said...

hmm biasalah..i ms dlm pantang malas btul org dtg visit kt umh. klu bley lepas pantang coz kt tgh sakit2 lg mau dengar pantang larang drg! ini x bley, itu jgn..sibuk je hal anak org..
p.s : tp yg jgn bg pakai baju/suar anything yg kuning tu mmg ade dlm medical especially time anak tu mmg tgh kena jaundice..

Jiji said...

hahahah itu hari aku pi kedai perabot cina tu pesan.. pegi kenduri kawen time ngandung takbleh... kalo ada orang tgh bertukang pon takbleh dekat.. pasal seolah olah ketuk kepala bayi...

Haih

oren said...

mcm2 ada noooo...

ikut timing dan keperluan jugak..contoh, kalo anak main panas..kalo dah besaq skit, takpalah..tp kalo suh ziyyad main la nih, org kata mami dia kijam, jemur anak kat panas..muahahaha..

relevan ka komen nih???

Anasfadilah said...

mel::didnt know yg pakai kai kaler kunin nanak dapat kunin,the nurse told me anak kuning pasal tak cuckup feed dia susu dan jenis darah.

jiji::ok,dat one is funny.tak p kenduri time mengandung pun takpe,dah la bawa perut,panas lagi.duk umah je la ha.

kak oren::relevan!hahaha.tak dak la cek nak pi jemuq Ziyyad tengah panaih.tunggula dia besaq sikit.hahah

azzamoro said...

adela orang tua tuh cakap kat i.. masa dalam pantang jgn mandikan baby gune sabun..tak elok.

tapi skang sabun untuk mandi baby mild ape.. malas nak layan.. hehe

MeL said...

mikail kn jaundice masa kt hspital, the paed kata jgn bg baby pakai anything yg kuning2. mula2 xcaya, then i dpt pamplet psl jaundice pn suh gtu jgk! cm x msk akal kn?

MeL said...

hmm..bkn sbb pakai kaler kuning dia dpt jaundice, klu da kena jaundice kena hindarkan dr pakai yg kuning2 ;)

Anasfadilah said...

azza::Ziyyad siap syampoo lagi..wangi owhh the rambut

mel::ohhh...kalau dah kuning jangan pakai kuning..now understand oready..pelik tapi benar. :)

eiNa said...

kehekeh... tapi rasanya ada kaitan,, time baby kuning jgn pakai brg2 kuning.. me waktu Aira kena kuning.. abih simpan baju kuning..elok sehat... baju pun dah tak muat lagi dah..

Anas Iswari said...

1) beli mainan anak 1 saja, jgn beli 2,nanti pak dia kawen 2..
2) jgn cium tangan anak sbelah kiri,nanti dia kawen lari..
3) jgn cukur kepala anak sampai botak,nanti besar dia xdak otak..
4) beli baju anak biar luas n jgn sempit2, nanti besar dia suka merempit..
5) jodohkn anak kita dgn puteri raja,nanti hidup kita senang lenang..
hahaha... orang tua..

Arin said...

tang anas nye komen mmg kak arin tergelak..pandai hang ye anas..

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih