Pages

28 January 2017

kadang rasa nak jerit "gunalah EO ni!berkesan tau keeeee!"

Memang kadang rasa nak jerit,tapi in the form of typing kat wall fb orang.. Tapi kan aku suka hati nak pi suggest kat orang yang anak dia tengan selesema hidung tersumbat malam tidur tak boleh

Puan,sila guna RC Essential Oil Young Living,antara EO paling murah dan berkesan untuk RESPIRATORY CONGESTION
Hard sell sangat.. tapi bukan nak sell just nak cadang. Sama lah ada sesetengah parents letak bawang la,letak vicks (this is dangerous ye pasal ada camphorboleh bahayakan baby ye).. Well kenapa taknak try Essential Oil kan

Nak salahkan orang pun tak boleh. Aku ni pun terbuka hati guna pasalnya husband ada issue..turn out Essential Oil help him a lot,reduce stress and reduce sakit tengkuk dia semua (cerita husband sakit tu aku simpan dulu la,lain kali je cerita)


Minyak Pati Tumbuhan..bukan aku tak tau benda alah ni. Tahu je,alah yang jual kat teddy tales tu berlambak..lavender sebotol baru RM30 kot. Tapi serius, tak pernah suka pun dengan bau bau EO teddy tales..pening,kuat gila sampai ke medula oblogata rasanya (tipu betul sampai medula..tapi paham la,kepala sakit la senang citer)

TAPI..essential oil young living bau dia tak macam tu..bau dia susah nak cerita..bau dia buat kepala kau diselubungi bauan yang bes..nyaman,tenang..rasa segar. Kalau korang berkesempatan bau EO Young Living,pergi ambil bau je jadilah

lepastu ingat bau YL EO dan compare lah dengan mana mana EO yang RM15 30ml ke apa kan. Dari situ go and compare sendiri..kalau aku cerita kang,kata aku bias pulak an.hahhahaha

I did help my sister in law masa anak dia kena jaundice..i gave her a belnd of geranium and lavender kot,tak ingat,wih V6 (as a carrier oil la,baby nak pakai neat* tak digalakkan). This blend letak kat tapak kaki je kerap kerap..Alhamdulillah turun kuning dia. Tapi the testimonial aku tak war warkan pun..pasal ikut akta jualan langsung la..lagipun YL sendiri beri guideline,tak boleh warkan warkan merawat penyakit.

kita ni ikthiar je..orang boleh suggest kau macam macam..Tapi tertakluk pada diri sendiri. TAPI ingat apa apa pergi la klinik dulu jumpa orang yang layak. Yang lain lain tu ikhtiar. Tapi kalau boleh ikthiar pun biar dengan sedikit ilmu la ye


disclaimer: produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos,merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penayakit

(disclaimer is a must..ikut guideline YL and also KKM..akak ni menurut perintah..aku buh situ boleh rawat kanser mampuih.. TAPI korang rajin la google,banyak je jurnal pubmed,science direct pasal essential oil and cancer ni dan penyakit lain)

*neat = direct apply tanpa perlu campuran apa apa minyak tumbuhan such as virgin coconut or olive oil

ps: geranium bagus untuk liver support. Aku letak kat muka je sebelum tido..buat serum la apa lagi. 




Tetiba muncul setelah tenggelam lama,kini bernyawa apakah panjang tanjuk kau ni

Semalam ada bertanya pada kawan kawan Facebook,

"Berapa ramai disini yang masih suka baca blog?"

terus terang aku tak sangka ada yang masih suka baca blog. Kudos temen temen,ada sangat hebat. 3 tahun dulu bab mengarang blog aku pun suka. Siap buat kawan di kalangan para blogger lagi. Tapi aku blogger picisan sahaja.. 

Dahulunya banyak bercerita perihal Ziyyad..dan tadi sebelum menaip entry ini pun, aku buka kembali satu persatu kisah Ziyyad yang aku coretkan disini, sambil Ziyyad ada di sisi.. kami mebaca bersama-sama. Mungkin ada bagusnya aku tak buang langsung ansfadilah.blogspot ni, ada juga benda yang boleh aku tinggalkan buat tatapan Ziyyad esok besar.

Nampak dia baca dan rasa terharu.. Ziyyad dah Sembilan tahun dah..masih tak punya adik. Kawan kawan blogger lain ada anak nak masuk 4-5 dah. Alhamdulillah.

Dalam beberapa tahun tak kemaskini blog ni,memang tak sangka kenapa terarah halatuju (halatuju??) hidup aku kini buat MLM. haa kau MLM. Multi Level Marketing. Aku jual Young Living Essential Oil.. Haaaa aku pun terkejut dengan pilihan aku ni sebenarnya. Dulu,aku adalah antara orang paling mengutuk keras akan orang-orang MLM yang ntah hapa hapa. Jual produk merepek tak masuk akal. Lepastu tunjuk lifestyle dengan handbag jenama yang kau sebut pun ntah betul ntah tidak,lepastu beli beemer tunjuk tanda bagus.

Tapi tulah,jangan mengata sangat. Tengok sendiri pun join MLM. TAPI! TAPI...haaa ada tapi dia..

Tapi tu aku cerita lain hari jelah..korang ni kang aku cerita MLM mula la kata aku nak ajak minum kopi buat pinjaman bank ke apa ke.HAHHAHAHAA..

oh dear me..



16 December 2014

Apa Cerita?

Nak di buang sayang..nak disimpan,macam nak buat apa je kan blog ni..hahahha

anyway ini jawapan terkumpul pada sesiapa yang tanya mana nak beli washable transfer paper tu ada jual kat kedai memang khusus jual catridge printer semua,depa ada jual paper utk print gambar,transfer paper ni pun ada. Jangan tanya harga,pasal tu tahun bila,la tahun2014 semua benda naik harga (although oil prices has already gone down...but yeah..u get what im saying)

2015 semakin hampir,next year Ziyyad will be 7 years old,i feel old, my baby is growing up he is still my baby nonetheless and yes Ziyyad is the only child at the moment. hahahahaha!

ada yang rajin jugak lah pi komen kat entry tahun 2009...dia aih.Gigih tahap apa ja hangpa ni. Tapi yang best tu ada juga yang masih nak baca blog yg hidup segan mati tak mahu ni.hahahahah. Sad betul blog ni.

Tahun ni BBW tak pergi..pasal emmm nanti kena marah pasal beli buku beratuih ringgit,mana nak pi letak buku tu..XD

ps: be kind. 



19 April 2014

And April is almost at its end.

Quarter of 2014 is over. Apa pencapaian setakat ini? Ada azam azam yang sudah pun tercapai?

saya ada  (perghhh...kau berlagak)...Takla..achievement unlock la kiranya. Saya target apa yang saya mahu dalam hidup. Saya usaha, selebihnya kita berserah pada Allah.

Antara kemahuan saya (kau gitu...kemahuan kan) ialah memiliki seekor kucing dirumah. Saya tahu suami saya seorang penggeli kucing. Agak menghairankan,memandakan dia ada bela a few tarantulas and a few snakes even. Kucing is adorable u know. Tapi ntah bagaimana dalam diam rupanya dia carikan saya seekor kucing. Cweet cangat. Memang saya tak harap pun dapat bela kucing dengan keadaan dia yang tidak berapa suka kucing dan juga rumah kami flat je pun kan..management marah habislah (shhhh...dont tell the management ok...peace)

                                       
Meet Coco,she is half mainecoon half american curl...adorable kan..rasa nak pijak kasi penyek. Its been nearly two months she is staying with us. And i never feel so complete in my life. You know the sayaing about a home without a cat is just a house. Lebih kurang la.. She is now 6 month of age.


Ini muka orang merajuk...pasalnya haritu kena hantar pet boarding selama 4 hari. Adik ipar saya kawen,majlis bertandang kat KL. Merajuk,dipanggil tak mahu pandang. Ye,kucing pun ada perasaan. Nak bela kucing agak costly juga with all the vaccination,makan dia kalau sakit semua kan. Tapi takdelah mahal sangat..oklah. Area Bayan Baru ni masih lagi affordable. Siapa siapa area Bayan Baru nak hantar cat grooming,boarding or vaccination (they have vet visitation every Saturday) boleh datang ke Petzilla Catstore. Semuanya keperluan kucing. Yay!

Move on to the list is how much I wanna change my car. Kalau baca pos pasal Sloktober adalah perihal kereta ini. InsyaAllah dalam next week dapat lah. 


Kereta kenari ni saya dah pakai hampir 7 tahun. Dari zaman bujang lagi...banyak jasa dia. Kami survive driving in Penang. U know what they say about Penang's driver kan...hahahaha. Tapi Ken (nama kereta saya) ada sikit dented kat pintu. Itu suami saya punya hal lah tu... walaupun saya pemandu wanita saya adalah pemandu yang baik,tidak slow di lorong kanan dan boleh side park belakang dulu tanpa bantuan seperti kereta ford focus tu.hahahaha XD Ken ni bawa kerusi kerusi ikea saya...angkut segala macam barang masa Ziyyad baby dulu masa balik KL. 


This pic was taken on 28/9/2013. Berangan masuk showroom testdrive semua. Start dari haritu saya tanam azam. Waima bukan beemers tapi kalau azam tu biarlah realistik XD . Alhamdulillah ala kullihal.I picked a hybrid pasal harga minyak makin naik so said my sister yang kerja di OnG and with all the price hikes,kena la start jimat somewhere. Tazabar!

Oh ye,Ziyyad dalam pic atas tu bambam sekarang dia dah kurus,hemsem tau (puji anak sendiri adalah totally can)


sejak dia bersekolah dan saya tukar susu coklat dtch lady to susu putih rasa madu, he lost weight. Baguslah turun berat badan,dari di ejek gemuk oleh orang. Pernah dia diejek gemuk kat tadika lama dia dulu, Esok takmau pergi sekolah pun. Lagipun obese adalah tidak bagus. And he also can read in a moving vehicle (totally unrelated story pun disini...hahahah)

All in all, Q1 for 2014 Alhamdulillah bagus untuk saya. Setbacks last year tu ajar saya supaya lebih sabar dan tidak terburu buru. Kalau Allah hendak sesuatu perkara itu jadi,maka jadilah ia. Lagipun manusia hanya merancang dan berusaha,selebihnya tu kerja Dia.

p/s: Tahun ni jga adik ipar saya dan adik  saya sendiri bakal menamatkan zaman bujang. Adik ipar dah,tunggu turn adik saya bulan 6 nanti InsyaAllah. Am so happy for em both :)

p/s #2 : i found out ramai yang still reads about DIY:l abel tu..baguslah kalau ia dapat membantu anda semua. Maaf saya tak ambil tempahan dah. InsyaAllah senang je buatnya. Yang penting sabar :) Maaf juga kalau saya tak dapat nak reply satu satu comment as i am mostly on twitter and instagram nowadays. Jarang buka blog. Majulah DIY craft utnuk kita semua ^_^

08 April 2014