20 January 2018

Atas nama cinta

Why..

kenapa saya start nak berniaga secara general. Pasal nak bantu suami,of course. Isteri sekarang kena rajin cari duit juga. Tapi tulah kalau dah start meniaga ni,ada la pincang sikit urusan rumahtangga. Macam lambat basuh pinggan ke,terlepas nak sidai kain ke,so on. Kalau anda dapat suami yang memahami alhadmulillah (macam saya) kalau tak dapat yang supportive agak susah

Yelah sekarang semua dalam talian,memang kadang kerja menghadap handphone. Tak perlu laptop canggih dah pun sekarnag kalau nak berniaga. Nak menjual? buka akaun instgram, rajin update content and start selling. Tapi proses nak buat poster ke ayat ayat quote ke,memang guna hp je sekarang dah senang. Nampak dek suami kerja isteri menghadap handphone ,ada nampak papa nak happy ke? hahahahha

Its hard juggling between times,it is hard and sometimes it even get frustrating. All the hours you put into your business,tido paling lambat,bangun paling awal..yeah those sort of stuff. Sampai satu tahap kau pun dah tak tahu apa yang kau buat ni betul ke?bagus ke?elok ke? Haih.. sumpah rasa give up.dan malas nak fikir,i just want to sleep.

siapa kata MLM senang memang tipu. It is your business,you put all your focus and energy.Adakah mendapat pulangan? Dapat,kalau kau rajin. MLM ni ramai orang salah anggap ermasuk la saya dulu pun. rupanya brand macam Tupperware,Avon,Shaklee tu semua MLM. Direct selling yang tak tipu suruh kau melabur duit bagai. Purely jadi ahli ,bayar la jadi ahli tu..and literally starts selling if you really like the product and you know the products are very good. Takdelah kau menipu kata tupperware kau ada kuasa solar boleh memanaskan makanan dengan letak dalam peti ais ,atau lipstik kau ada kuasa boleh mbegbah dna supaya kekal gebu sampai mati. You get what im saying tak.

dan sekarang ni pun essential oil dah femes,dan cakap lah EO young living mahal pasalnya MLM. Sukati kamulah nak kata apa,google ada banyak,pergilah baca. tahu tak France ada banyak ladang lavender,tapi ladang Pure Lavender ada berapa ketul je yang lain banyak hybrid pasal nak bagi bau yang sama je sentiasa,this is usually for Perfume Industry la. Tapi kalau EO Young living ni,bau batch by batch tak sama,pasal YL tak ubah genetik pokok tu (pergi seacrh pasal GMO sana)

ada pulak berlagak kata 5ml lemon dia RM20 je. Hello sayang,EO YL lemon baru RM54* untuk 15ml,celah mana EO kau morah. Erghh. Dan EO YL range harga berbeza ikut material la. Dah lemon banyak,murah la. Ni nak tumbuh pokok Juniper pun ikut musim,ikut suhu,nak tumbuh pun tengok keadaan nak jual satu RM20 ke 5ml? Tak agak agak la logik kau kak. Tu nak mabil minyak Luban tu,kau ingt senang senang nak takik pokok pak arab kat Oman tu. Kena ada lesen nak dapat yang paling berkualiti. Pergi beli yang luban hijau raw punya,tanya 1kg berapa ringgit malaysia. Luban banyak grade tau

Rules FDA: 5% pure EO dalam sebotol 5ml EO kau pun dah consider Pure Essential Oil. Pasal tu ada certain EO yang tulis Pure Essential Oil ada yang 15ml cuma RM30. Selebihnya EO apa wallhuaklam,kau pergi tanya orang yang kau beli EO tu ye

dah la,penat bebel..nak pergi sambung basuh pinggan. hahaahaha

*jadi member dapat la harga ni. Takde obligation kena menjual pun kalau jadi member. Ada orang jadi member pasal nak harga murah je.
Share:

30 October 2017

MLM?

Siapa nak sangka saya yang dulu anti MLM ,terjebak dalam MLM bisnes. Young Living is a Network Marketing business or yeah,as we called it MLM.

Saya grab opportunity without learning the system first,pasal masa tu bos potong gaji saya sampai RM1k dek kerana saya menjaga suami saya terlantar di hospital early last year. Sejak dari itu I was determined to find another income that can sustain my living whenever bos potong gaji.Hah kau

Memula I didnt know it is an MLM/network marketing punya bisnes..really tak tahu. Orang kata macam tupperware la avon la.. sama la tu direct selling is a network marketing business. MLM yang saya baca memang legit cuma some company manipulate orang cari downline,tunjuk kemewahan apa semua, enticing people dengan beemer la rumah la duit la, not solely selling their products

raise your hand,kalau korang pun meyampah dengan MLM gaya menunjuk kerea la,handbag branded belasan ribu semua? you are not alone

anyway, at first i was kinda shy to posT anything about Young Living Essential oils in my facebook or instagram,dah lama lama as my business starts to take off..i said to myself..you know what, i can totally do this. My commission dah lebih pada gaji sendiri! Woha

Tapi tulah,siapa cakap buat network marketing benda senang buat duit sekelip mata,percayalah itu semua bohong belaka. All i can say it,it requires hardwork,preserverance,dedication,passion and sacrifices. And a good team too. Ada a few times I really wanted To quit,pasal tak nampak hasil. Saya rasa tak nampak pasal saya tak sabar. Saya tak result then and there

Awal dulu boleh nangis pasal takde orang nak beli. kelakar betul. Tapi ada guidance yang betul on how to sell the EOs without overclaiming them, how to approach people without being salesy dan ada few tips lagi.. I managed to really sells.

my upline are super supportive,my team mates pun positives. Im just glad we crossed path. Semua pun wanite, mostly housewives. Working mums like me pun ada. Jadi belilah EO dari kami independent distributor ni, para suri rumah dan working mum yang ingin mencari duit lebih untuk keluarga.hehehehe..

and now here I am, a proud Young Living Independent Distributor! and yes i'm still working full time.. #duakerja hahahahah

BE A MEMBER TODAY,AND ENJOY 24% OFF EVERY YL PRODUCTS

instagram : @chomeloilers
Share:

28 January 2017

kadang rasa nak jerit "gunalah EO ni!berkesan tau keeeee!"

Memang kadang rasa nak jerit,tapi in the form of typing kat wall fb orang.. Tapi kan aku suka hati nak pi suggest kat orang yang anak dia tengan selesema hidung tersumbat malam tidur tak boleh

Puan,sila guna RC Essential Oil Young Living,antara EO paling murah dan berkesan untuk RESPIRATORY CONGESTION
Hard sell sangat.. tapi bukan nak sell just nak cadang. Sama lah ada sesetengah parents letak bawang la,letak vicks (this is dangerous ye pasal ada camphorboleh bahayakan baby ye).. Well kenapa taknak try Essential Oil kan

Nak salahkan orang pun tak boleh. Aku ni pun terbuka hati guna pasalnya husband ada issue..turn out Essential Oil help him a lot,reduce stress and reduce sakit tengkuk dia semua (cerita husband sakit tu aku simpan dulu la,lain kali je cerita)


Minyak Pati Tumbuhan..bukan aku tak tau benda alah ni. Tahu je,alah yang jual kat teddy tales tu berlambak..lavender sebotol baru RM30 kot. Tapi serius, tak pernah suka pun dengan bau bau EO teddy tales..pening,kuat gila sampai ke medula oblogata rasanya (tipu betul sampai medula..tapi paham la,kepala sakit la senang citer)

TAPI..essential oil young living bau dia tak macam tu..bau dia susah nak cerita..bau dia buat kepala kau diselubungi bauan yang bes..nyaman,tenang..rasa segar. Kalau korang berkesempatan bau EO Young Living,pergi ambil bau je jadilah

lepastu ingat bau YL EO dan compare lah dengan mana mana EO yang RM15 30ml ke apa kan. Dari situ go and compare sendiri..kalau aku cerita kang,kata aku bias pulak an.hahhahaha

I did help my sister in law masa anak dia kena jaundice..i gave her a belnd of geranium and lavender kot,tak ingat,wih V6 (as a carrier oil la,baby nak pakai neat* tak digalakkan). This blend letak kat tapak kaki je kerap kerap..Alhamdulillah turun kuning dia. Tapi the testimonial aku tak war warkan pun..pasal ikut akta jualan langsung la..lagipun YL sendiri beri guideline,tak boleh warkan warkan merawat penyakit.

kita ni ikthiar je..orang boleh suggest kau macam macam..Tapi tertakluk pada diri sendiri. TAPI ingat apa apa pergi la klinik dulu jumpa orang yang layak. Yang lain lain tu ikhtiar. Tapi kalau boleh ikthiar pun biar dengan sedikit ilmu la ye


disclaimer: produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos,merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penayakit

(disclaimer is a must..ikut guideline YL and also KKM..akak ni menurut perintah..aku buh situ boleh rawat kanser mampuih.. TAPI korang rajin la google,banyak je jurnal pubmed,science direct pasal essential oil and cancer ni dan penyakit lain)

*neat = direct apply tanpa perlu campuran apa apa minyak tumbuhan such as virgin coconut or olive oil

ps: geranium bagus untuk liver support. Aku letak kat muka je sebelum tido..buat serum la apa lagi. 




Share:

Tetiba muncul setelah tenggelam lama,kini bernyawa apakah panjang tanjuk kau ni

Semalam ada bertanya pada kawan kawan Facebook,

"Berapa ramai disini yang masih suka baca blog?"

terus terang aku tak sangka ada yang masih suka baca blog. Kudos temen temen,ada sangat hebat. 3 tahun dulu bab mengarang blog aku pun suka. Siap buat kawan di kalangan para blogger lagi. Tapi aku blogger picisan sahaja.. 

Dahulunya banyak bercerita perihal Ziyyad..dan tadi sebelum menaip entry ini pun, aku buka kembali satu persatu kisah Ziyyad yang aku coretkan disini, sambil Ziyyad ada di sisi.. kami mebaca bersama-sama. Mungkin ada bagusnya aku tak buang langsung ansfadilah.blogspot ni, ada juga benda yang boleh aku tinggalkan buat tatapan Ziyyad esok besar.

Nampak dia baca dan rasa terharu.. Ziyyad dah Sembilan tahun dah..masih tak punya adik. Kawan kawan blogger lain ada anak nak masuk 4-5 dah. Alhamdulillah.

Dalam beberapa tahun tak kemaskini blog ni,memang tak sangka kenapa terarah halatuju (halatuju??) hidup aku kini buat MLM. haa kau MLM. Multi Level Marketing. Aku jual Young Living Essential Oil.. Haaaa aku pun terkejut dengan pilihan aku ni sebenarnya. Dulu,aku adalah antara orang paling mengutuk keras akan orang-orang MLM yang ntah hapa hapa. Jual produk merepek tak masuk akal. Lepastu tunjuk lifestyle dengan handbag jenama yang kau sebut pun ntah betul ntah tidak,lepastu beli beemer tunjuk tanda bagus.

Tapi tulah,jangan mengata sangat. Tengok sendiri pun join MLM. TAPI! TAPI...haaa ada tapi dia..

Tapi tu aku cerita lain hari jelah..korang ni kang aku cerita MLM mula la kata aku nak ajak minum kopi buat pinjaman bank ke apa ke.HAHHAHAHAA..

oh dear me..



Share:

16 December 2014

Apa Cerita?

Nak di buang sayang..nak disimpan,macam nak buat apa je kan blog ni..hahahha

anyway ini jawapan terkumpul pada sesiapa yang tanya mana nak beli washable transfer paper tu ada jual kat kedai memang khusus jual catridge printer semua,depa ada jual paper utk print gambar,transfer paper ni pun ada. Jangan tanya harga,pasal tu tahun bila,la tahun2014 semua benda naik harga (although oil prices has already gone down...but yeah..u get what im saying)

2015 semakin hampir,next year Ziyyad will be 7 years old,i feel old, my baby is growing up he is still my baby nonetheless and yes Ziyyad is the only child at the moment. hahahahaha!

ada yang rajin jugak lah pi komen kat entry tahun 2009...dia aih.Gigih tahap apa ja hangpa ni. Tapi yang best tu ada juga yang masih nak baca blog yg hidup segan mati tak mahu ni.hahahahah. Sad betul blog ni.

Tahun ni BBW tak pergi..pasal emmm nanti kena marah pasal beli buku beratuih ringgit,mana nak pi letak buku tu..XD

ps: be kind. 



Share: