Pages

16 December 2014

Apa Cerita?

Nak di buang sayang..nak disimpan,macam nak buat apa je kan blog ni..hahahha

anyway ini jawapan terkumpul pada sesiapa yang tanya mana nak beli washable transfer paper tu ada jual kat kedai memang khusus jual catridge printer semua,depa ada jual paper utk print gambar,transfer paper ni pun ada. Jangan tanya harga,pasal tu tahun bila,la tahun2014 semua benda naik harga (although oil prices has already gone down...but yeah..u get what im saying)

2015 semakin hampir,next year Ziyyad will be 7 years old,i feel old, my baby is growing up he is still my baby nonetheless and yes Ziyyad is the only child at the moment. hahahahaha!

ada yang rajin jugak lah pi komen kat entry tahun 2009...dia aih.Gigih tahap apa ja hangpa ni. Tapi yang best tu ada juga yang masih nak baca blog yg hidup segan mati tak mahu ni.hahahahah. Sad betul blog ni.

Tahun ni BBW tak pergi..pasal emmm nanti kena marah pasal beli buku beratuih ringgit,mana nak pi letak buku tu..XD

ps: be kind. 



19 April 2014

And April is almost at its end.

Quarter of 2014 is over. Apa pencapaian setakat ini? Ada azam azam yang sudah pun tercapai?

saya ada  (perghhh...kau berlagak)...Takla..achievement unlock la kiranya. Saya target apa yang saya mahu dalam hidup. Saya usaha, selebihnya kita berserah pada Allah.

Antara kemahuan saya (kau gitu...kemahuan kan) ialah memiliki seekor kucing dirumah. Saya tahu suami saya seorang penggeli kucing. Agak menghairankan,memandakan dia ada bela a few tarantulas and a few snakes even. Kucing is adorable u know. Tapi ntah bagaimana dalam diam rupanya dia carikan saya seekor kucing. Cweet cangat. Memang saya tak harap pun dapat bela kucing dengan keadaan dia yang tidak berapa suka kucing dan juga rumah kami flat je pun kan..management marah habislah (shhhh...dont tell the management ok...peace)

                                       
Meet Coco,she is half mainecoon half american curl...adorable kan..rasa nak pijak kasi penyek. Its been nearly two months she is staying with us. And i never feel so complete in my life. You know the sayaing about a home without a cat is just a house. Lebih kurang la.. She is now 6 month of age.


Ini muka orang merajuk...pasalnya haritu kena hantar pet boarding selama 4 hari. Adik ipar saya kawen,majlis bertandang kat KL. Merajuk,dipanggil tak mahu pandang. Ye,kucing pun ada perasaan. Nak bela kucing agak costly juga with all the vaccination,makan dia kalau sakit semua kan. Tapi takdelah mahal sangat..oklah. Area Bayan Baru ni masih lagi affordable. Siapa siapa area Bayan Baru nak hantar cat grooming,boarding or vaccination (they have vet visitation every Saturday) boleh datang ke Petzilla Catstore. Semuanya keperluan kucing. Yay!

Move on to the list is how much I wanna change my car. Kalau baca pos pasal Sloktober adalah perihal kereta ini. InsyaAllah dalam next week dapat lah. 


Kereta kenari ni saya dah pakai hampir 7 tahun. Dari zaman bujang lagi...banyak jasa dia. Kami survive driving in Penang. U know what they say about Penang's driver kan...hahahaha. Tapi Ken (nama kereta saya) ada sikit dented kat pintu. Itu suami saya punya hal lah tu... walaupun saya pemandu wanita saya adalah pemandu yang baik,tidak slow di lorong kanan dan boleh side park belakang dulu tanpa bantuan seperti kereta ford focus tu.hahahaha XD Ken ni bawa kerusi kerusi ikea saya...angkut segala macam barang masa Ziyyad baby dulu masa balik KL. 


This pic was taken on 28/9/2013. Berangan masuk showroom testdrive semua. Start dari haritu saya tanam azam. Waima bukan beemers tapi kalau azam tu biarlah realistik XD . Alhamdulillah ala kullihal.I picked a hybrid pasal harga minyak makin naik so said my sister yang kerja di OnG and with all the price hikes,kena la start jimat somewhere. Tazabar!

Oh ye,Ziyyad dalam pic atas tu bambam sekarang dia dah kurus,hemsem tau (puji anak sendiri adalah totally can)


sejak dia bersekolah dan saya tukar susu coklat dtch lady to susu putih rasa madu, he lost weight. Baguslah turun berat badan,dari di ejek gemuk oleh orang. Pernah dia diejek gemuk kat tadika lama dia dulu, Esok takmau pergi sekolah pun. Lagipun obese adalah tidak bagus. And he also can read in a moving vehicle (totally unrelated story pun disini...hahahah)

All in all, Q1 for 2014 Alhamdulillah bagus untuk saya. Setbacks last year tu ajar saya supaya lebih sabar dan tidak terburu buru. Kalau Allah hendak sesuatu perkara itu jadi,maka jadilah ia. Lagipun manusia hanya merancang dan berusaha,selebihnya tu kerja Dia.

p/s: Tahun ni jga adik ipar saya dan adik  saya sendiri bakal menamatkan zaman bujang. Adik ipar dah,tunggu turn adik saya bulan 6 nanti InsyaAllah. Am so happy for em both :)

p/s #2 : i found out ramai yang still reads about DIY:l abel tu..baguslah kalau ia dapat membantu anda semua. Maaf saya tak ambil tempahan dah. InsyaAllah senang je buatnya. Yang penting sabar :) Maaf juga kalau saya tak dapat nak reply satu satu comment as i am mostly on twitter and instagram nowadays. Jarang buka blog. Majulah DIY craft utnuk kita semua ^_^

08 April 2014

18 October 2013

Sloktober..

Oktober is kinda slow to me,maybe part of me waiting for mama and babah balik haji,come November. Boleh dikatakan tiap minggu call setiap anak dan menyatakan khabar. Ohh terharunya. :')

i did get a new job offer,12 minute drive from home..hoi jimat minyak ok..tapi all of sudden,like 3 days lagi nak pi serah diri tempat kerja baru,i decided not to. U cant blame the gemini in me. Geminians are always like this (blame the moon and the stars...hahahaha..bongok betul alasan mu). I still dont know why i turn down the new job offer though..it's a whirlwind at first,now dah macam Gary si siput spongebob dah keadaannya. In Allah we trust! (Beban kerja bertambah,JD saya MasyaAllah punya panjang...)

Ziyyad will be going to a new kindy next year. A private kindy called Nur Cemerlang, English medium kindy. Ziyyad need to step up. for 2 years kat Pasti,progress tu ada tapi tak macam bebudak yang kindy private, where all the kids at his age dah boleh membaca sikit sikit. English tu perlu..pasal asek asek tengok disney alih bahasa..Untungla dulu zaman tgk sesame street takde alih bahasa ni semua.

Ingat nak beli kereta baru.Ingat je pun..ini sama keadaannya macam ingat nak beli handphone baru,last last tak beli pun hah adoyainyapun. Right now antara Jazz dgn Rio..entah i love hatchback..mungkin versatility kot. Maybe Rio...pasal ncap,airbags yadayada all that stuff u can go read in their brochure. Jazz takde..tapi ntah Jazz kereta sample yg comel saya suka tengok. Kalau ada parking sebelah jazz saya akan parking sebelah dia,dan tulis surat cinta dan lekat pada wiper. Jazz i love u. bahahah. Tapi tulah with that amount of money boleh beli better equip car kan why not. Berangan je..poyo poyo masuk showroom,siap test drive kahkahkahkah. Salesman layankan aje..macam la ada duit..hahahahah,sedih,dintis nok.

I dont sew for kedai chomel anymore. Its the time constraint. Kerja saya bukan menghadap komputer je. When it involve sample testing sometime i had to berdiri and walk all day. Letih. Balik perlu bahagi masa pada suami dan anak. Kerana saya isteri dan mama juga pada masa yang sama. Jadi perlu korbankan satu perkara. Jalan ada dua,yang mana priority? tahniah pada wanita yang boleh juggle everything. Korang memang hebat.

Lately i have trouble sleeping at night..what gives? ntah..persediaan nak ada baby kot...jeng jeng jeng..takdelah belum 2 line lagi..doakan saya,amin :)

That's about it.kot.

p/s: Hasbiyallah wanikmal fa nikmal maula wanikmal naseer :)


06 September 2013

Dan nikmat Allah yang manakah yang kamu dustakan...

Saya belum dapat kesempatan untuk menceritakan kisah dan pengalaman sewaktu melakukan umrah bulan April..tiba tiba terinagat nak tulis,kerana mama dan babah saya akan pergi menunaikan haji bulan ini.

Makkah,selalu orang sebut rindunya nak pergi lagi. Sayamemang tak faham dulu..apa yang rindu sangat ye? Tapi memang betul,siapa yang diberi peluang dan ruang oleh Allah untuk pergi ke Makkah,memang bila balik,rindu tu amat sangat. Seronoknya lahai duduk di Masjidilharraam,tengok kaabah je dah dapat berganda keberkatan dan pahala,apantah lagi kalau beribadah.

Penagalaman umrah saya...heheheh ada yang kelakar ada yang memang tak tersangka.

Sebelum ke Makkah, kami singgah Jordan kemudian BaitulMaqdis,Palestin,kemudian beru ke Makkah dak Madinah. Sewaktu di Baitul Maqdis,kami dah sampai agak lewat, ini kerana kelulusan utnuk memasuki pintu Israel agak sukar dan lewat, tapi apa pun Alhamdulillah, dapat pergi juga. walaupun hanya sampai dekat waktu maghrib,usai solat subuh esoknya perlu keluar segera ulang ke Jordan untuk menaiki flight ke Jeddah.


Gambar ini diambil dari Mount Olive, kubah emas itu dome of rock, yang hitam kiri tu Al-Aqsa :) . Angin waktu ni sangat kuat..
Sewaktu berjalan untuk solat Isyak di Dome of Rock,tu saya memang dah nampak buah strawberry dijual ditepi jalan....Ya Allah punyalah gemuk stoberi depa,nak berhenti beli tak sempat,kerana mengejarkan solat maghrib berjemaah di temat Nabi di bawa naik kelangit. Telan air liur aje sepanjang jalan,dengan niat nanti lepas isya' balik nanti dan lah beli. Isya kami jemaah di Masjidil Aqsa. Alhamdulillah cita cita saya ke situ tercapai. Allah huakbar..

lepas isya' jalan jalan sekeliling tu,tak sempat pun tengok wailing wall,yelah kekangan masa...tapi takpelah tu. Bila nak balik semula ke hotel lalu tempat yang sama,rezeki saya belum ada...gerai semua dah katup,stoberi pun dah takde...balik sedikit hampa. Tapi hati memujuk,takpelah..mungkin adalah tu rezeki cara lain pula Allah nak bagi.

semasa di Makkah,saya tak ingat hari yang ke berapa..usai solat Isya,balik ke hotel..well hotel kami ni hotel 3 bintang aja..jadinya saya tak harapkan buffet yang grand sangat..Alhamdulillah kenyang makan itu sudah memadai. Biasanya mereka jamu buah potong seperti oren or tembikai....tapi tulah hari itu  mereka jamu Strawberry! Siap ada coklat hershey lagi ... Ya Allah... Padanlah kakak saya pandang saya kata dia kata "Dila,hari ni rezeki kamu.."

SubhanAllah,walhamdullillah,Walailahaillallah,Wallahuakhbar

Dan celah mana lagi kita nak nafikan kekuasaan,kehebatan dan keagungan Allah? 

Tapi ni cerita best ada juga cerita pengajaran...tapi itu nanti saya cerita.. Seronok pula rasanya Mama dan Babah dapat pergi haji tahun ni..semoga Allah mempermudahkan perjalanan haji mereka,semoga perjalanan mereka easy,breezy and cool aje. Semoga mendapat haji yang mabrur,InsyaAllah.

Seronoknyaaaa!nak pergi Masjidilharaam lagiiiii... Pasang niat kita ye kawan-kawan untuk jejak kaki ke sana,rezeki Allah nak beri itu dalam pelbagai rupa..sepertu umrah saya ni pun,memang tidak tersangka juga. 

p/s: masa duduk Makkah,berat badan saya susut juga,yelah ulang alik jalan kaki ke hotel dan masjid. bagus juga kan...heee :)